figure figure

Topmadras

Af sengevejleder Jesper Kristiansen - Maj 2024

Bedste tilbud på topmadrasser

Er du i markedet efter en ny topmadras, giver vi dig her gode tilbud på topmadrasser, som du med fordel kan start med at se nærmere på. Du kan bl.a. finde ny topmadras hos forhandlere som NordicDream, Bedre Nætter, Sengefabrikken m.fl.

Største besparelse

Prestige Topmadras

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Selve latexkernen har en tykkelse på 6 cm, hvilket er en meget gennemsnitlig værdi for mange latexmadrasser. Dertil lægges et bolster på 2 cm tykkelse på hver side af[..]

Populært valg

Emma Topmadras

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Denne topmadras finder du en unik kombination af hhv. HRX- og Airgocell-skum. Det er en kombination, der giver en topmadras, der skaber en følelse af, at du sover på [..]

Pulse by BN Topmadras

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Pulse latex er noget helt andet end almindelig latex ved at være stærkere, mere åndbar og mere elastisk. Så vil du helst have, at din topmadras er blød, uden at skull[..]

Deluxe Split Latex Topmadras

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Topmadrassens fulde højde er 7-8 cm med et betræk i 50% polyesters og 50% viscose. Ved køb af topmadrassen medhører fortsat en garanti på 5 år.

Læs mere
tick Sov i din nye seng i op til 50 dage - og ombyt fastheden for 1 kr.
tick Rentefri finansiering
tick 5 stjerner på Trustpilot

Wonderland Classic Topmadras – 140 x 200

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Den særlige quick dry tekstilfunktion giver en god åndbarhed, så fugt ikke sætter sig i sengen. Tilmed kan betrækket vaskes ved 60 grader, så hygiejnen i din seng for[..]

Nocturne Silver Topmadras – 90×200

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Er du på udgik efter en god topmadras til en enkeltmandsseng som fås til en god pris? Så kunne denne topmadras være prikken over i’et til din seng. Følg eventuelt lin[..]

Derfor skal du vælge en god topmadras

Et forkert valg af topmadras kan helt ødelægge glæden ved din nye seng. Men vælger du rigtigt, øger du liggekomforten og får en meget bedre søvn.

Derfor kan den rigtige topmadras også redde et forkert indkøb af springmadrasser, ligesom topmadrassen kan være med til at forlænge levetiden af din nuværende seng og dens madrasser. Så derfor er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i, hvordan du vælger den rigtige topmadras.

Hvad er en topmadras?

En topmadras er en tyndere madras, der lægges oven på sengens øvrige madrasser. Topmadrassen er enten produceret med en kerne i

  • Skum
  • Memory Skum eller
  • Latex
Gå til latex topmadrasser

Skummadras: billig og god

Skummadrasserne er de billigste og mindst komfortable, mens memory skummadrasser og latex-topmadrasser giver en række fordele, der er med til at forbedre liggekomforten i sengen væsentligt.

Den største forskel på de to skummadras-typer og latex-topmadrassen er deres evne til at lede varmen væk fra kroppen. Her holder de to skummadrasser på varmen, mens latexmadrassen transporterer varmen væk og tillader kroppen at ånde. Det gør latex-topmadrassen mere behagelig at ligge på – med mindre du nemt kommer til at fryse, når du ligger i din seng.

Topmadrasserne med skumkerne er billigere og mindre komfortable. Tværtimod er der en lang række fordele forbundet med hhv. memoryskum- og latex-topmadrasser. Fælles for disse er, at de er med til at forbedre den generelle liggekomfort i sengen på yderst markant vis.

Mere viden om topmadrassen

Topmadrassen giver mulighed for at tilpasse liggekomforten og temperaturen i sengen, ligesom den fjerner den kedelige revne mellem madrasserne i en dobbeltseng. Endelig er topmadrassen også med til at forlænge holdbarheden på sengen og de madrasser, der ligger i den. Topmadrasser fås i en række forskellige materialer, tykkelser og udformninger. Det kan du læse meget mere om i vores guide til, hvordan du vælger den rigtige topmadras.

De fleste senge i dag er udstyret med en topmadras. Oftest for at skåne spring- eller boxmadrassen og for at fjerne den kedelige revne, der er mellem madrasserne i de fleste dobbeltsenge. Men topmadrassen har langt flere funktioner end det. Samtidig har den en afgørende betydning for, hvor god og behagelig din seng føles at ligge i.

Hvilken topmadras skal man vælge?

Som angivet herover, er der flere forskellige topmadrasser at vælge mellem. Derfor kan det også være svært at vurdere, hvilken topmadras man skal vælge. Hvis du selv har svært ved at vurdere dette, gives der en kort introduktion til de enkelte topmadrastyper herunder.

Dette kan bedre hjælpe dig med at vurdere, hvilken af de forskellige typer topmadrasser, der er den rette for dit vedkommende. Det er essentielt, at du tage dig tid til at vælge den rette topmadras, i stedet for blot at hoppe på et vilkårligt topmadras tilbud.

Vælg en topmadras fra Sengetid

Hvornår bør du vælge en skumtopmadras?

Topmadrasser i skum er produceret af såkaldt kold- eller purskum, der begge er en form for skumgummi. Det bruges oftest som kerne i de billigste former for topmadrasser på markedet og i mange af de topmadrasser, der følger med som standard, når du køber færdige sengesæt hos diverse møbelforretninger og sengebutikker.

Topmadrasser i skum tilfører som sådan ingen ekstra kvaliteter til din seng. Skum-topmadrasser giver således ingen ekstra støtte til kroppen, ligesom den ikke gør et forholdsvist hårdt sæt madrasser blødere at ligge på. Den giver bare et ekstra lag oven på madrasserne.

Det største problem med skum-topmadrassen er dog, at den ikke leder varmen væk fra kroppen, når du ligger i sengen. Det betyder, at din krop ikke kan komme af med varmen. Derved øges risikoen for, at du bliver for varm eller måske ligefrem kommer til at svede om natten. Det kan ødelægge din nattesøvn og få dig til at sparke dynen af, hvilket igen kan føre til, at du bliver forkølet – især hvis du har svedt.

Så synes du at din seng er varm nok eller lider du af hedeture, bør du ikke vælge en topmadras af pur- eller koldskum. Kun hvis du vil forlænge levetiden på din seng eller dine madrasser, indtil du har råd til at købe en helt ny seng eller et nyt sæt madrasser og ikke har problemer med varmen i sengen, bør du overveje en topmadras af denne type.

Hvornår skal du vælge en topmadras med memory skum?

Ønsker du dig en topmadras i skum, der tilfører nye kvaliteter til din seng, bør du i stedet gå efter en topmadras i memory skum. Denne madrastype kaldes også for viskoelastisk skum og omtales også tit med den engelske betegnelse memory foam.

Memory skum former sig efter din krops konturer, fordi skumlaget tilpasser sig din kropsvægt ud fra din kropsvarme. For madrassen føles kropsvarmen størst på de mest fremstående steder, hvorfor hofter og skuldre synker ned i topmadrassen og resten af kroppen ikke synker så langt ned.

Derved får rygsøjlen et mere lige forløb, når du ligger i sengen, ligesom hele kroppen oplever en ensartet støtte og aflastning, så snart du har lagt dig. Memory skum-topmadrassen føles derfor blød og behagelig at ligge på – også selv om den underliggende madras er til den mere hårde side, både hvad angår fasthed og fjedretæthed.

Memory skum døjer også med varmen

Udover de allerede nævnte positive ting ved en topmadras med kerne af memory skum, forlænger denne madrastype også din sengs levetid. Men desværre har den også den samme kedelige effekt med at holde på varmen, som det kendes fra den noget billigere skum-topmadras af kold- eller purskum.

Det betyder, at du vil opleve de samme varmeproblemer med memory skum-topmadrasser, som du gør med de billigere skum-topmadrasser. Enkelte af de lidt dyrere modeller forsøger dog at afhjælpe dette, ved at skære nogle dybe riller i oversiden af memory skum-laget i topmadrassen eller ved hjælp af nogle huller, der går hele vejen gennem kernen af topmadrassen.

Det er dog sjældent nok til at afhjælpe problematikken helt. Derfor kan det ikke anbefales, at du vælger en af skum-topmadrastyperne, hvis du lider med varme eller jævnligt har hedeture.

Latex-topmadrasser giver den største søvnkomfort

Vælger du en topmadras med en kerne af latex, slipper du for de varmeproblemer, der er med skum-topmadrasserne. Latex er et naturprodukt, der effektivt leder varmen væk, når du sover, ligesom det tillader kroppen af ånde. Derved slipper du for at vågne op badet i sved eller fordi du er for varm. Latex-topmadrassen holder altid en konstant temperatur natten igennem.

Det betyder også, at latex-topmadrassen effektivt bortleder de op til en halv liter væske, kroppen mister hver nat, mens du ligger og sover. Det er med til at ødelægge holdbarheden på de to skumtyper af topmadrasser og gør dem mindre sunde at sove på over tid, fordi den ophobede fugt kan give grobund for mug og skimmelsvampe.

Latex-topmadrassen har dog de samme gode tilpasningsegenskaber til kroppen, som topmadrasser med en kerne af memory skum har. Det vil sige at den tilpasser sig kroppens former og støtter den, når du ligger på madrassen. Latex-topmadrassen virker dog noget fastere end en topmadras i memory skum, især hvis du har valgt en latex-topmadras med høj densitet.

Tilpasningen til kroppens former mærkes også på en anden måde, idet latex-topmadrassen yder et lige så stort modsatrettet pres mod din krop, som din krop giver topmadrassen. Det vil sige, at dine mest fremstående tyngdepunkter – hofter og skuldre – understøttes mest, mens lænden og benene støttes mindre. Det giver en lige så ret rygsøjle, som du får med topmadrasser med kerne af memory skum, uden at du føler, at du synker ned i madrassen på samme måde.

En latex-topmadras slides ikke på samme måde som skum-topmadrasser

Samtidig har opbygningen af topmadrasser med en kerne af latex en anden stor fordel. De slides ikke nær så meget og ender ikke – som både skum- og memory skum-topmadrasser – med over tid at tage form efter den person, der ligger på den nat efter nat.

Det betyder, at latex-topmadrassen føles lige ens, om du har ligget på den i et år eller i 10 år. Først når madrassen runder de ti år, viser langtidsforsøg, at den begynder at udvise tegn på slid. Det kan dog afhjælpes ved jævnligt at vende topmadrassen – både i bredde- og længderetningen.

Latex giver et sundere sovemiljø

Latex er opbygget af millioner af små, indbyrdes forbundne luftkamre, der er fordelt ensartet i hele topmadrassens latex-kerne. Det giver den fornødne ventilation, der leder varmen og fugten væk og tillader kroppen at ånde.

Netop derfor giver latex-topmadrasser et sundere sovemiljø, hvor der ikke kan udvikle sig mug, skimmelsvamp eller dårlig lugt. Samtidig er latex-kernen oftest antibakteriel i de fleste latex-varianter. Det betyder, at husstøvmider ikke trives i topmadrassen.

Latex-topmadrasser fås også i helt økologiske udgaver, produceret uden syntetiske stoffer. Disse latex-topmadrasser er ekstra ideelle til alle allergiformer.

Latex-topmadrasser er det dyre, bedste valg

Den største ulempe ved latex-topmadrasserne er helt klart prisen. Den er noget højere end topmadrasser med en kerne af memory skum og væsentligt højere end skum-topmadresser med kerne af pur- eller koldskum. Til gengæld er søvnkomforten så meget større.

Så spørgsmålet er, hvorvidt du ikke er bedre tjent med at ofre en lidt højere engangsinvestering i en latex-topmadras, end at købe en af de billigere skum-topmadrastyper. Sætter du pris på din nattesøvn, bør du ikke være i tvivl.

Hvilke fordele giver en topmadras?

Ud over at fjerne den irriterende revne i midten af sengen, giver topmadrassen således også mulighed for at justere liggekomforten i sengen. Det gælder især, hvis du synes at din box- eller springmadras er for hård. Her kan en topmadras i memory skum få sengen til at virke blødere, ligesom en latex-topmadras kan give samme virkning, uden at du får en følelse af, at din krop falder ned i topmadrassen.

På samme måde kan du – som vi allerede har været inde på – justere temperaturen i sengen, ved at vælge en topmadras med kerne af latex. Sådan en topmadras vil altid holde samme temperatur hele natten igennem og sørge for, at du ikke kommer til at svede eller opleve andet ubehag af varmen.

Har du omvendt problemer med at holde varmen, vil en topmadras med kerne af memory skum få sengen til at virke varmere. Det har dog den pris, at du kan blive så varm, at du begynder at svede. Det kan, som vi også allerede har omtalt, være meget farligt. Sker det, vil de fleste nemlig sparke dynen af for at tilpasse temperaturen. Men sover du videre uden at få taget dynen på igen i tide, kan du ende med, at din krop bliver så afkølet, at du udvikler en forkølelse.

Vis mig topmadrasser fra Sengefabrikken

Skal jeg købe den billigste topmadras?

Endelig er der muligheden for at forlænge levetiden af din eksisterende seng eller dens madrasser. Er det den eneste grund til, at du vil anskaffe en topmadras, kan du vælge at købe den billigst mulige løsning, nemlig en skum-topmadras. Du kan også vælge at købe en ordentligt kvalitetstopmadras med kerne af latex. Den kan du senere tage med over i din nye seng, når du en gang få råd til den.

Her er det som altid temperaturen, der er udslagsgivende. For hvor skum-topmadrassen kun koster få hundrede kroner og derfor er en meget økonomisk løsning, er den ikke det ideelle valg, hvis du tit følger, at du bliver for varm om natten. Her kan det bedre betale sig at investere i en fremtidssikker løsning, der aldrig vil give dig problemer med nattesved.

Se en billig topmadras

Hvordan vasker man en topmadras?

Når du skifte sengetøj, er det en god idé at støvsuge din topmadras. Det vil få støv, eventuelle husstøvmider samt døde hudceller til at forsvinde. Dette vil medføre, at du holder din topmadras ren, allergivenlig og hygiejnisk. Vil du sikre, at du får det bedste resultat, bør du gøre brug af din støvsugers møbelmundstykke.

Hvis du har valgt en topmadras med et vaskbart betræk, hvilket du bør gøre, er det også vigtigt, at det vaskes. Du kan nemlig vaske dens betræk, for at sikre, at den er helt ren. Det anbefales, at du vasker dens betræk min. fire gange om året. Når du skal vaske det, er det vigtigt, at du følger de medfølgende vaskeanvisninger.

Et af de bedste midler mod både støvmider og fugt, er frisk luft. Vil du sikre den mest optimale ventilation, bør du lufte ud hver dag – og gerne både morgen, eftermiddag og aften. Du bør også vente med at rede din seng til et par timer efter du er stået op. Det giver din topmadras tid til at afdampe noget af fugten.

Hvor ofte skal du skifte topmadras?

Det er svært at give et konkret svar på, hvor ofte du skal skifte din topmadras. Det er noget, der afhænger af flere forskellige faktorer. Først og fremmest har kvaliteten af din topmadras stor indflydelse på dette. Der er nemlig stor forskel på den generelle levetid af topmadrasserne, afhængigt af de materialer, der er brugt.

Endvidere har det også indflydelse på, hvor meget du sover på den. Er det en topmadras i en seng, der står i sommerhuset, bør den holde længere tid, end din primære topmadras. Dertil skal du også tage højde for dig selv som person. Her har det især stor indflydelse, hvorvidt du sveder meget i løbet af natten eller ej.

Skift topmadras efter 3-7 år

Du skal forvente, at du skal skifte din topmadras efter 3 – 7 år. Den reelle levetid på din topmadras afhænger dog af de førnævnte faktorer. Derfor er det heller ikke et spørgsmål, der kan gives et konkret svar på. Det er i sidste ende op til dig selv at vurdere, hvornår du mener, at det er en god idé at få en ny topmadras.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat