figure figure

Hvad er den bedste seng til dårlig ryg?

Skrevet af: Anne Larsen

Hvis du har ondt i ryggen, kan det i nogle tilfælde skyldes din seng. En dårlig seng gør i hvert fald helt sikkert ikke dine problemer bedre. Det er derfor vigtigt, at du vælger en seng, der passer til din krop.

Få live rådgivning af sengevejleder omkring valg af seng til dårlig ryg – Klik her(Åben alle dage 09-24 – chatten åbner nederst til venstre efter du har klikket.)

Der kan være mange grunde til, at du har fået ondt i ryggen. Det kan være, at du har siddet dårligt, at du har løftet forkert, eller at du ligger forkert i din seng. Selv hvis din dårlige ryg skyldes noget andet, kan sengen være med til at gøre, at du får yderligere ondt i ryggen. Derfor er det vigtigt, at du vælger den helt rigtige seng. Det kan være med til at forebygge dine rygproblemer.

Der er dog ikke en standard for, hvad den bedste seng er. Det kommer helt an på, hvordan din krop er. Derfor er det vigtigt, at du prøver din seng og mærker efter, om det er den rette for dig. Tit kan det være smart, at du har en ven eller din partner med ud at købe en seng. Vedkommende kan hjælpe dig med at vurdere, om din krop ligger ordentligt i sengen.

Rygøvelser kan hjælpe dig med at minimere dine rygsmerter:

Smid den gamle seng ud

Et af de største problemer i forhold til, at folk får ondt i ryggen af deres senge, er faktisk, at de sover i dem for længe. Vi vil gerne bruge vores senge, til de er helt slidt op. Det har dog store konsekvenser for vores rygge, da sengene holder op med at være lige så gode med alderen.

Du bør max have din seng i 10 år, og hvis du føler, at den begynder at være slidt op inden, er det vigtigt at du skifter den ud med en ny.

Har du og din partner allerede haft din seng i mere end 10 år, så anbefaler vi at kigge nærmere på en ny dobbeltseng. Vi kan læse mere omkring en ny boxmadras 180×200 eller en kontinentalseng.

Få live rådgivning af sengevejleder omkring valg af seng til dårlig ryg – Klik her(Åben alle dage 09-24 – chatten åbner nederst til venstre efter du har klikket.)

Rygsøjlen skal være lige

Når du ligger i din seng, er det først og fremmest vigtigt, at din rygsøjle er lige. Det gælder både, når du ligger på ryggen, og når du ligger på siden. For at tjekke om din rygsøjle er lige, er det smartest, at du får din partner eller ven til at vurdere, om rygsøjlen er lige. De kan stå ved siden af sengen og se, hvordan din rygsøjle går.

En elevationsseng kan dog sagtens være god for din krop, så længe den benyttes korrekt.

Fastheden varierer alt efter kropsvægt

En fejl, som mange par begår, når de køber en seng, er, at de køber ens senge. Det kan dog være meget forskelligt, hvilken fasthed de to parter i et forhold har brug for, når de ligger i sengen. Hvis du ikke vejer så meget, har du brug for en medium fast seng. Vejer du mellem 75 og 95 kilo, skal du vælge en fast madras, mens du skal vælge en meget fast madras, hvis du vejer over 95 kilo.

Er den ene i forholdet en lille spirrevip, mens den anden er høj og kraftig, er det derfor vigtigt, at I vælger to forskellige senge. Det er med til at gøre, at der ikke er en af jer, der vågner med ondt i ryggen om morgenen.

Der er en udbredt myte om, at det er bedst for dig med en meget hård seng, hvis du har ondt i ryggen. Det er dog ikke rigtigt. Selv hvis du har ondt i ryggen, er det vigtigt, at du vælger en seng, der passer til din vægt.

Du kan læse mere omkring valget af den rette trekvart seng her.

Vælg en madras med komfortzoner

Hører du til i den tungere ende af vægtskalaen, vil den bedste seng for dig være, at du vælger en madras med komfortzoner. Det er en madras, der er opdelt i tre eller fem zoner med forskellig fasthed. Det gør, at din krop får den støtte, som den har brug for.

Madrassen vil derfor lade dine hofter og skuldre synke ned, mens dit hoved og ben bliver holdt oppe. Det hjælper din rygsøjle til at være lige, når du ligger i sengen.

Den rigtige længde er vigtig for din ryg

Hvis du er meget høj, kan du komme til at ligge og krumme dig sammen, hvis du ligger i en for kort seng. Det kan også være med til at give dig ondt i ryggen. Det er derfor vigtigt, at du vælger en seng, der er lang nok, så du kan ligge udstrakt i den.

Den rette topmadras er også vigtig for din ryg

Udover selve madrassen er topmadrassen også vigtig for din ryg. Når du har dårlig ryg, skal du enten vælge en latex topmadras eller en topmadras i memoryskum. Hvilken, der er den bedste, kommer i høj grad an på smag og behag.

En latexmadras har den store fordel, at den presser igen mod kroppen. Det gør, at din lænd bliver fyldt ud af madrassen. Det er hårdt for din krop, hvis din lænd hænger og ”svæver” over madrassen. Det gør, at du kommer til at spænde i musklerne, så du ikke får slappet ordentligt af i ryggen.

En topmadras i memoryskum former sig efter din krop. Din bagdel og dine skuldre vil derfor synke ned i madrassen. Det er også med til at gøre, at din lænd bliver fyldt ud, og du får den støtte, som du har brug for.

Memoryskum er varmere end latextopmadrasser, der er mere svalende. Hvis du har det med at svede om natten, bør du derfor vælge latexmadrassen.

Vælg en seng i den bedste kvalitet

Din kiropraktor vil helt sikkert sige, at din seng er det absolut vigtigste møbel i dit hjem – og han eller hun har ret. Selvom du har en stol, hvor du sidder dårligt, vil det slet ikke have lige så store konsekvenser for din ryg, som hvis du har en dårlig seng.

Derfor er det vigtigt, at du vælger en seng i den bedste kvalitet, når du skal købe en ny seng. Den bedste kvalitet koster en del penge, men det er det hele værd, når du slipper for at have ondt i ryggen. Er du ude efter en billig elevationsseng, så kan vi anbefale at læse vores artikel om Black Friday senge.

Få live rådgivning af sengevejleder omkring valg af seng til dårlig ryg – Klik her(Åben alle dage 09-24 – chatten åbner nederst til venstre efter du har klikket.)

Kilder:

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat