Se de bedste springmadrasser
Når du skal vælge springmadras handler det først og fremmest om at finde den rigtige størrelse og den rigtige hårdhed. Det er nemlig en skrøne, at det bare handler om at ligge så hårdt som muligt. Så læs med her og find ud af, hvordan du skal vælge den bedste springmadras til netop dig.
En god nattesøvn er en forudsætning for, at du kan få noget godt ud af den kommende dag. Uden ordentlig nattesøvn gennem længere tid, kan du komme til at lide af en række følgesygdomme som f.eks. depression. Samtidig kan du opleve vægtforøgelse og får måske også på længere sigt problemer med ryg, bækken og blodomløb.
Så det handler om at sove godt om natten. Det kræver først og fremmest en god madras, der passer til og støtter op om din krop. Derved får du de bedste betingelser for, at du kan sove igennem og ikke skal stå op næste morgen med gener fra din nattesøvn.
Springmadrassen: det traditionelle førstevalg
Her har springmadrassen i mange år været det traditionelle førstevalg herhjemme. Hvor den var et luksusprodukt, da den kom frem, fås den i dag i mange forskellige prisklasser og er oftest også en fast bestanddel af de færdige senge, man kan købe hos de fleste møbelforretninger online og IRL.
Siden fremkomsten har springmadrassen foretaget et kvantespring – især med hensyn til den teknologi, der gemmer sig i dens indre. Især siden årtusindeskiftet er det gået stærkt. Så i dag er det sin sag at vælge den rigtige springmadras. For det kræver indsigt i både fjederkonstruktion, anvendelsen af komfortzoner og hvilken hårdhed madrassen har.
Endvidere bør du også vide en smule om anatomi. Her er det især vigtigt, at rygsøjlen ligger lige og lænden står vinkelret på denne, når du vælger springmadras. Det afhænger igen af springmadrassens hårdhed, fjedretæthed og komfortzonernes placering. Men alt det kommer vi tilbage til om lidt.
Se alle springmadrasser hos SengefabrikkenFinde den rigtige størrelse
Når du skal ud og vælge springmadras, handler det naturligvis om at finde en, der passer i den seng, du har stående. Men skal sengen også skiftes ud, er det et godt tidspunkt at overveje, om størrelsen på springmadrassen – og dermed på sengen – også skal op- eller nedjusteres.
Her er det en god ide at starte med højden. Det er nemlig meget vigtigt, at springmadrassen er 10 til 20 cm længere, end du selv er. Derved undgår du at komme til at føle, at der ikke er plads nok i sengen til dig. Har du den fornemmelse, kommer du ubevidst til at ligge og krumme dig sammen om natten. Det kan give problemer med ryg og lænd, der på den måde kommer til at ligge i en unaturlig og måske også spændt stilling.
Samtidig undgår du praktiske problemer som f.eks. at få stukket tær eller fødder ud over endegavlen på sengen eller ligge og banke hovedet op i hovedgærdet. Det kan nemlig give både hold i nakken og spændinger i skuldrene og den øverste del af ryggen.
Størrelsen handler også om bredden. Ligger du uroligt i sengen om natten, er det godt at have ekstra plads at brede sig på. Så falder du ikke ud af sengen eller kommer til at ramle ind i din partner, der ligger ved siden af dig.
Se en springmadras på 180x200Vælg den rigtige hårdhed og fjedrekonstruktion
Du har sikkert hørt om, at det gælder om at ligge så hårdt som muligt. Det passer slet ikke. Men stadig er der mange, der køber springmadras efter den devise og derfor kommer til at ligge alt for hårdt om natten.
Hvor hård sengen føles at ligge i, handler dels om hårdheden af fjedrene og dels om antallet af fjedre per kvadratmeter i sengen. Endelig har eventuelle komfortzoner i springmadrassen meget at sige. Disse tre vigtige faktorer skal passe til din vægt og din kropsbygning. Først når de passer perfekt sammen, kommer du til at ligge med røgsøjlen så lige som muligt, når du ligger i sengen.
Vær ærlig om din vægt
Så uanset om du skal vælge springmadras eller seng, kan det ikke betale sig at lyve om din vægt – heller ikke selv om du er flov over den. For lyver du dig lettere end du er, kan du risikere at komme til at købe en springmadras, der er alt for blød at ligge på.
Den lille hvide løgn – om end det måske kun er få kilo, vi taler om – kan ende med at komme til at give dig ryg- eller andre problemer senere. Så vær ærlig og vær sikker på, at du får de bedste forudsætninger for en god nattesøvn.
Springmadrassens hårdhed
Hårdheden kommer af stivheden af fjedrene i springmadrassen. Altså hvor let fjedrene giver efter for den belastning, de udsættes for. Generelt er der tre forskellige hårdheder, men i praksis er det kun de to af dem, der bruges – med mindre vi taler specialmadrasser.
Det handler om medium fasthed og fast fasthed. Her er medium fasthed lidt blødere end fast fasthed. Fastheden vælges efter din vægt, så du får en springmadras, der kan klare den vægt, du har. Her kan lette personer på 75 kilo og derunder nøjes med medium fasthed, mens personer over 75 kilo bør vælge en madras med fast fasthed.
Se en bedst i test springmadrasSpringmadrassens fjedre
Når det kommer til fjedrene i springmadrasserne, anvender langt de fleste springmadrasser i dag de såkaldte posefjedre. De er mindre i dimensionerne end de gammeldags stive krabater, som du finder i springmadrasser, der er 20-25 år gamle.
Det betyder, at fjedrene kan stå tættere i springmadrassen og dermed støtter din krop bedre. Samtidig oplever du et mere jævnt tryk på kroppen, modsat de gamle fjedretyper, der tit sad med flere centimeters mellemrum.
Vægten spiller en rolle
Jo mere du vejer, jo flere fjedre pr. kvadratmeter bør springmadrassen har. Her opereres der typisk med to forskellige fjedretætheder, nemlig ”pocket” hvor der er 300 fjedre pr. kvadratmeter og ”multipocket”, hvor der er omkring 100 til 250 fjedre mere pr. kvadratmeter.
Her skal personer på under 95 kilo altid gå efter en springmadras med pocket-fjedre, mens personer på 95 kilo og derover skal vælge multipocket-fjedre.
Ligger din vægt lige omkring 95 kilo, skal du især være opmærksom på dit valg. Så forventer du at tabe dig, kan det betyde, at du kommer til at ligge for hårdt, hvis du vælger multipocket-fjedre og tager du på, kommer du til at ligge for blødt med pocket-fjedre.
Komfortzoner og rygsøjlens placering
Endelig er der komfortzoner. Det er områder i springmadrassen, der er designet til at bære en bestemt del af kroppen. Her er der oftest ekstra støtte til de områder af kroppen, der ikke er så fremtrædende, mens skuldre og bækkenparti oftest får lov til at synke lidt mere ned i underlaget.
Det betyder, at du får bedre muligheder for at få en så lige rygsøjle som muligt, når du ligger i sengen. Er springmadrassen helt perfekt, skal du helst kunne få en flad hånd ubesværet ind under lænden, når du ligger på ryggen. Samtidig skal trykket på håndfladen være helt jævnt.
Det er også en god ide at have din partner eller en god ven med, når der skal vælges madras. Så kan vedkommende se efter, hvor lige din rygsøjle er, når du ligger på siden. Er madrassen perfekt, skal rygsøjlen ligge helt vandret. Samtidig skal lænden være præcis vinkelret på rygsøjlen. Så passer madrassen til dig.
Hvordan bygges en springmadras? Få svaret herunder:
En eller to springmadrasser i dobbeltsengen
Skal du købe springmadrasser til dobbeltsengen, er der mange, der ser på en springmadras på 180 x 200 cm. Så slipper de nemlig for den irriterende revne i midten af sengen.
Det kan dog nemt komme til at give i hvert fald den ene af de to, der skal ligge i sengen ret så store problemer. For typisk har vi ikke samme kropsbygning og vægt. Så derfor kommer den ene af jer nemt til at ligge forkert hver eneste nat fremover.
Derfor bør I altid købe to individuelt tilpassede springmadrasser, når I skal vælge madrasser til dobbeltsengen. Så kan I efterfølgende købe en topmadras, der kan ligge hen over hele sengen. På den måde kan I så slippe af med den irriterende revne.
Det er også muligt at købe madrasovertræk, der kan holde de to madrasser sammen. Det ses tit i kontinentalsenge, hvor mange tror, at springmadraslaget er en samlet madras på grund af overtrækket.
Se alle dobbeltsengeSådan vedligeholder du springmadrassen
Skal du give din springmadras de bedste forudsætninger for at holde i mange år, bør du vende madrassen med jævne mellemrum. Ikke kun i bredderetningen. Også i længden. Her skal du dog være opmærksom på, om madrassen har særlige komfortzoner, der så kommer til at ligge forkert.
Det er også en god ide at sørge for, at madrassen bliver luftet igennem med jævne mellemrum, samt at se efter at madrassen altid er tør. Så kan du have springmadras af den i mange år fremefter.
Prøv springmadrassen derhjemme
I praksis er det dog svært at beslutte sig alene ud fra fakta. Så selv om vi i denne artikel giver dig en række tommelfingerregler, du kan gå frem efter, når du vælger springmadras, handler det i den sidste ende om, hvordan du har det med at ligge på madrassen.
Handler du på nettet, har du selvsagt ikke mulighed for at prøveligge madrassen. Handler du i en fysisk butik, snyder du nemt dig selv, hvis du baserer dit valg på de få minutter, du prøver at ligge på en springmadras, når du er i butikken. Derfor ender de fleste med at komme hjem fra butikken med en madras, der er alt for blød.
Hvem handler du hos?
Uanset om du handler på nettet eller i en fysisk butik, bør du derfor vælge en forhandler, der giver dig mulighed for at prøve sengen derhjemme – for eksempel Bedre Nætter – i en længere periode, typisk 14 dage til en måned. Så har du mulighed for at prøve springmadrassen af i praksis. Derved kan du bedre mærke efter i kroppen, hvor godt du ligger om natten. Du kan også finde ud af, om du oplever nogle gener i løbet af dagen, der kan tænkes at hidrøre fra sengen.