figure figure

Dyner

Bedste dyner til alle tidspunkter på året. Få den komplette guide til, hvilke dyne du skal vælge.

Af sengevejleder Jesper Kristiansen - Juli 2024

De bedste dyner i test til alle årstider

Et nyt køb af god dyne kan virke uoverskueligt, hvis ikke du har prøvet det før, eller hvis det er lang tid siden, du gjorde dit sidste køb. Udviklingen inden for dyner er konstant, og det kan derfor være svært at tage udgangspunkt i de instrukser, der blev givet i forbindelse med det sidste dyne-køb.

Hos Sleepzone.dk guider vi dig i den rigtige retning og gøre det mere overskueligt for dig som forbruger, når du står over for dit næste køb af den bedste dyne. Vi har herunder opstillet en guide med de vigtigste faktorer, som du skal tage stilling til, inden du vælger din næste dyne til soveværelset.

Største besparelse

Gåsedunsdyne – Classic Prestige (Ringsted Dun)

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Den er fremstillet af førsteklasses fjer bestående af 100% gåsedun. Dynen er inddelt i bokskassetter, som gør, at luften imellem dunene omdannes til varme. Betrækket [..]

Guide: Hvilken dyne skal man vælge?

En god seng eller madras er ikke nok for at opnå den bedste søvn. Dynen er lige så vigtig! Og endnu vigtigere er at du får valgt en dyne som passer til dyne behov.

Hvis du vælger den forkerte dyne i sommermånederne kan det resulteret i søvnløse nætter fordi du koger væk. Vælger du den forkerte dyne i vintermånederne kan du fryse så meget, at din søvn også blive kort og træls. Nogle dyner kan du også bruge året rund, men det er faktisk ikke altid den bedste løsning.

Vi har lavet en guide til valg af dyner, så du er helt sikker på at vælge den bedste dyne i test der passer lige præcis til din søvnrytme og søvnbehov.

Sommerdyne

Slip for at svede om sommeren i de varme nætter med en kølig sommerdyne. En sommerdyne er nemlig rigtig god til dig, der både kan lide en let og luftig dyne og samtidig ikke gider svede om natten.

Mængden af fyld kombineret med dynens bæreevne afgør, hvor varm dynen er. En sommerdyne har ikke lige så meget fyld som en vinterdyne. Det gør den derfor lettere og mindre varm at sove med.

Du kan få en sommerdyne der passer lige præcis dine behov. Ønsker du derfor en sommerdyne med gåsedun, moskusdun eller andedun så har vi et rigtig godt udvalg til dig fra de bedste online sengeforhandlere.

Se alle sommerdyner

Vinterdyne

Fryser du tit om natten? Har du kuldegysninger og kan du ikke få varmen mens du sover? Så er en vinterdyne løsningen.

Nyder du at lægge sig i sengen under en varm dyne på de kolde vinternætter. Men en god og isoleret vinterdyne er du sikker på at holde varmen hele natten.

Leder du efter en vinterdyne af bedste kvalitet, så kan du her på Sleepzone.dk få et stort udvalg af kvalitetssikre vinterdyner med andedun, moskusdun og gåsedun. Uanset hvilken dyne du vælger, så får du en dyne du kan holde varmen i.

Se alle vinterdyner

Temprakon dyne

Leder du efter en rigtig god dyne, som holder i mange år, bør du kigge nærmere på dynerne fra Temprakon.

Temprakon er mødet mellem skønne naturmaterialer og særlig klimaregulerende teknologi. Dynerne er fremstillet i Danmark, og derfor underlagt strenge regulativer for både produktion og certificering.

Temprakon er ovenikøbet udviklet af NASA med udgangspunkt i den teknologi som er udviklet til at temperaturregulere astronauters rumdragter under ekstreme forhold.

En temprakon dyne er derfor unik fordi, at den kan regulere kropstemperaturen mens du sover og samtidig gør, at du ikke sveder.

Snyd ikke dig selv for også at læse om tyngdedyner

Se alle temprakon dyner

Kugledyne

Oplever fysiske- og/eller psykose problemer med at falde i søvn og søvnbevær? Har du prøvet adskillige dyner for at løse problemet, men det virker ikke. Så har du måske ikke prøvet en kugledyne endnu.

Søvnproblemer kan give alvorlige følere, hvis du ikke får den nødvendige søvn. Du kan eksempelvis ikke fungere ordentlig i hverdagen, bliver mere sur og har ingen overskud. En kugledyne er særligt god til dig, der oplever søvnproblemer og problemer med at finde ro og afspænding når du siver.

En kugledyne forebygger nemlig søvnbesvær. Den lægger dig tungere og tættere om din krop mens du sover end eksempelvis en gåsedunsdyne eller moskusdunsdyne gør.

En kugledyne virker beroligende på dine muskler- og ledsanser. Du får derfor en følelse af tryghed som gør, at du falder nemmere i søvn.

Dynens fyld er vigtig

Sammen med dynens bæreevne, så udgør fyldet også en helt afgørende faktor for, hvilken dyne der passer til dig. Når du derfor skal vælge fyld til din dyne skal du overveje:

  • om du generelt har det varmt eller koldt
  • hvornår på året, du skal bruge dynen
  • hvor varmt der er i dit soveværelse
  • om dit hus/lejlighed er isoleret

Hvorfor du svarer på ovenstående bestemmer, hvilken type fyld som du skal have i din dyne. Der findes 3 overordnede former for dun, som bruges i forskellige dyner: gåsedun, moskusdun og andedun. Få svaret på, hvad der gør hver dun special nedenunder.

Ved du allerede, at du skal have en dyne med den højeste kvalitets dun, nemlig en dyne med moskusdun? Så viser vi dig den mest anbefalet moskusdyne blandt vores sengeforhandlere – klik på knappen.

Gåsedun

Gåsedun er den mest brugte type fyld i danske dyner og findes derfor i mange kvaliteter. Derfor er det ikke lige meget hvilken slags gåsedun, du vælger. Så hvordan finder du den bedste dyne med gåsedun?

Som hovedregel skal du gå efter gåsedun, som er produceret i Danmark. Så er du sikker på, at kvaliteten er i top. Samtidig, hvis du går efter en dyne som har en bæreevne på over 10, så er du sikret en let og luftig dyne i høj kvalitet.

Se en gåsedunsdyne

Top gåsedunsdyne – en bæreevne på 13

En let og luftig gåsedunsdyne med en bæreevner på 13? Så anbefaler vi en Classic Prestige – Ringsted Dun.

Dynen er af 100% gåsedun med en den højeste bæreevne på 13. Her får du en dyne i topkvalitet, som er ekstra let og luftig. Dynen er dansk produceret fra Ringsted Dun – en virksomhed som er anderkendt i hele Nordeuropa for deres strenge kvalitetskrav, miljøbevidsthed og dyrevelfærd.

Dynen er inddelt i bokskassetter, som gør, at luften imellem dunene omdannes til varme. Dynen kan vaskes ved 60 grader med enzymfrit vaskepulver.

Certifikat: Oeko-Tex 100, NOMITE og DownAfrest.

Moskusdyne

Hvis du leder efter en dyne af utrolig høj kvalitet, så er moskusdunsdynen et godt bud. Dunene kommer fra Moskusanden, som giver dynen en ekstremt høj isoleringsevne, da dunene er meget fine og bløde i sin statur. Med en moskusdundyne er du sikret en høj kvalitet, da bæreevnen på disse dyner typisk ligger omkring 11-13.

Se en moskusdyne

Eksklusiv moskusdyne – svanemærket

Leder du efter dyne af høj kvalitet som ovenikøbet er svanemærket? Så anbefaler vi en Pure and Carne moskusdunsdyne.

Dynen indeholder 90% moskusdun og 10% småfjer med en bæreevner på 11. Dynen er dansk produceret af ProSleep og syet i kassetter, så dynen falder let omkring kroppen.

Lige præcis denne dyne er produceret med hensynstagen til dyrevelfærd og miljø. Derfor er den blevet certificeret med det prestigefuldte svanemærke.

Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex 100, Svanemærket

Andedun

Sammenligner man andedun med gåsedun og moskusdun er andedun den type dun af minde kvalitet. Dette skyldes, at en and typisk slagtes tidligere end en gås eller en moskusand. Derfor har en and ikke samme fjerpragt, der skal til for at udvikle en dyne i allerhøjeste kvalitet. Det kan du også se på prisen.

Se en andedunsdyne

Billig dyne – anbefalet af dyrenes beskyttelse

Hvis du vælger at gå lidt på kompromis med kvaliteten for en billigere dyne er en andedundyne et godt bud. Vi anbefaler derfor Temprakon Advance Andedunsdyne.

Denne dyne er en økologisk helårsdyne som er fyldt med 660 g europæiske dun 90% med en bæreevne på 10.

Certifikater: NOMITE, DownAfresh, Oeko-Tex 100, GOTS

Overvejelser når du vælger en god dyne

Vi har udspecificere de forskellige punkter så meget, at du som forbruger er i stand til at foretage dit næste køb af dyne over internettet. Køb af dyne over internettet vil både spare dig for en masse tid, men i den grad også spare dig for en stor pose penge, da priserne på internettet typisk er betydeligt lavere end de er i de fysiske butikker.

  • Dynens størrelse
  • Hvilken årstid skal dynen benyttes?
  • Bæreevne
  • Dynens bolstring
  • Kan dynen vaskes?
  • Certifikater
  • Hvilket fyld har dynen?

Dynens størrelse

Størrelsen på dynen afhænger både af din egen størrelse og dine personlige præferencer. Den mest solgte dynestørrelse i Danmark er både i størrelse 140×200 cm., og 140×220 cm.

Gennemsnitshøjden på danske mænd er 181,4 cm., og 167,2 cm. for danske kvinder. En god huskeregel er, at din dyne skal være 20-30 cm. længere end din højde.

Dobbeltdyner er også en oplagt mulighed, hvis i som par, sover flere i den samme seng. Her skal du igen være opmærksom på jeres højde. Her gælder samme huskeregel som ved en enkeltmandssdyne.
Se moskusdyne i str. 140×220 cm.

Bæreevne

Bæreevne = kvalitet. Dyner med højere bæreevne indikerer høj kvalitet og isoleringsevne.

Bæreevnen kan variere på en skala fra 2 til 16, hvor 16 er den bedste bæreevne. En god huskeregel er, at gå efter en dyne med en bæreevne på +10, hvis du går efter en dyne i ordentlig kvalitet.

En dyne med høj bæreevne er typisk en meget let og luftig dyne. Hvis du derfor står med to dyner, der indeholder samme mængde fyld, så er det den letteste af de to dyner, som har den bedste bæreevne.
Se den dyne med højest bæreevne.

Kan dynen vaskes?

Som udgangspunkt sveder du i gennemsnittet 2-5 dl. sved i løbet af en nat. Meget af sveden opsuges af dynen, da det er den, som du ligger pakket ind i om natten.

For at sikre en optimal vask af dynen, skal den vaskes i en maskine, som kan tage minimum 7 kg. Det anbefales af Astma- og Allergiforbundet, at dynen vaskes på 60 grader, og derefter tørres i en tørretumbler med 2-4 tennisbolde.

Det kan tage lang tid at tørre en dyne efter vask. Derfor anbefales det, at du tager dynen ud nogle gange undervejs for at ryste den, således fyldet kan få lov til at fordele sig.

Du skal altid vasker dyner, puder og sengetøj med enzymfrit vaskemiddel.
Se en billig dyne som er let og luftig.

Samme dyne året rundt?

Det er ikke lige meget, om dynen skal bruges om vinteren eller om sommeren, da det skiftende vejr i Danmark kan gøre det svært at finde en dyne, som kan klare alle årstider.

Vi anbefaler, at du både investerer i en sommer- og vinterdyne, så der kan skiftes dyne, når dagstemperaturen når over 13-15 grader.

Det varierer meget, hvor varmt den enkelte person har det om natten. Hvis du har tendens til at blive varm om natten, så vil det være ekstra godt med en sommerdyne, så du kan komme denne ubehag i forkøbet. Hvis du ikke har prøvet at sove med en sommerdyne før, så vil du med garanti værdsætte at den føles let og luftig på de varme sommeraftener.
Se de bedste sommerdyner.

Dynens bolstring

Det yderste lag på dynen kaldes bolstret/bolstringen. Den mest anvendte bolstring er 100% bomuld. Nogle dyner kan være bolstret med en blanding af bomuld og polyester – og til de helt billige fiberdyner kan være anvendt 100% polyester.

En god huskeregel, når det gælder bolstring af dyner, er at jo højere bomulds-procent, jo bedre er kvaliteten og jo mere behagelig vil dynen føles mod kroppen, selvom du anvender betræk.
Se en dyne med 100% bomuld.

Certifikater

Certificering er en hjælp til dig som forbruger, så du er i stand til at se, at dynen er blevet gennemtestet og lever op til nogle specifikke krav.

Oeko-Tex: Er en certificering af dynens tekstiler såsom dynens bolstring, hvor produktion og forarbejdning af materialerne er testet og gennemgået. Næsten alle dyner i DK er Oeko-Tex 100 certificeret, hvilket er et ”must”. Oeko-Tex 1000 certificering som man ikke ser så tit, men de stiller højere krav til tekstilerne i dynen.

Downafresh: Denne certificering sikrer hygiejnen i dundyner. Certificeringen gennemgår tre faser med rengøring, tørring og test, Downafresh går også ind for dyrevelfærd og undersøger derfor også producentens metoder til eksempelvis indsamling af dunene.

Nomite: Dette certifikat omhandler også dynens ydre og er et krav til bekæmpelse af husstøvmider. Der testes på stoffet omkring dunene – om det er tilstrækkeligt tæt til at hverken hudceller kan trænge ind eller dun kan trænge ud. Denne certificering er oplagt at kigge efter, når du skal købe ny dyne, da det sikrer dig imod husstøvmider og opretholder et sundt udgangspunkt for din krop.
Se en Nomite-certificeret dyne.

Vask af dyne?

Går der for lang tid før du får vasket din dyne? Eller vasker du overhovedet din dyne?

Dyne og hovedpude er rigtig vigtig for vores søvn. Har du brugt den samme dyne i længere tid eller trækker du vinterdynen frem fra gemmerne, tænker du så over om den skal vaskes? For at opretholde en god hygiejne i sengen og dermed sikrer dig en god nattesøvn, så må du ikke glemme at vaske dynen. Faktisk skal den vaskes oftere end du tror.

Læs blogindlægget “Guide: Undgå at ødelægge din dyne og pude i vask” for at blive klogere på, hvordan du nemt kan vaske din dyne derhjemme og undgå de skjulte klamheder som skimmelsvamp og støvmider.

Læs blogindlægget her

Sådan vasker du din dyne

Spørgsmål til dyner?

Få svarene på dine spørgsmål omkring dyner. Det kan være alt lige fra valg af dun, til den bedste dyne, til en dyne du sveder meget i.

Hvilken dyne skal man vælge?
plus

Hvilken dyne der er bedst afhænger både af producent og råmaterialet.


De fineste og største dun kommer fra ænder og gæs, der lever i varierende temperaturer. Oftest kan du kende de bedste dun på dynens bæreevne, som måles på en skala fra 2-13. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet.


Som udgangspunkt skal du derfor gå efter en dyne med en høj bæreevne og ikke så meget typen af dun for at få den bedste dyne. En gåsedunsdyne med en bæreevne på 10 er derfor bedre end en andedunsdyne på 8.


Hvor ofte skal man købe ny dyne?
plus

Det anbefales at udskifte din dyne efter 5-10 år.


Det kan du se ved at dynen eller puden er blevet misfarvet eller gullig. Hvis din dyne bliver ved med at være slatten efter en tur i vaskemaskinen, så er det også på tide at udskifte den.


Hvilken dyne skal man vælge, når man sveder meget?
plus

Hvis du er typen der sveder rigtig meget om natten, er det en god ide at vælge en såkaldt “sval”-dyne. Svaldyner forbindes også med sommerdyner.


Sval dyner køler nemlig meget mere end almindelige dyner. Sval dyner kan benyttes året rundt, særligt hvis du generelt sveder meget om natten.


Skal jeg vælge moskusdunsdyne eller gåsedunsdyne?
plus

Gåsedun er næsten af samme gode kvalitet som moskusdun. De kan begge nå den højeste bæreevne.


Moskusdun varierer dog ikke i kvaliteten som gåsedun gør. Typisk har moskusdunsdyner en bærevener mellem 10 og 11, hvor du god kan finde gåsedunsdyner hvor bæreevnen ligger på 5 eller 6.


Køb derfor altid en dyne med en bæreevner over 10. Herfra er både moskusdun og andedun af samme høje kvalitet.


Er andedun bedre end gåsedun?
plus

Vælg andedun til pude og gåsedun til dyne. Hvorfor?


Andedun er mest velegnet til hovedpuder. Da ænder slagtes tidligere betyder det, at ænderne ikke får mulighed for at få en tæt fjerdragt som gæs. Det går ud over kvaliteten og isoleringsevnen. Andedunsdyner er derfor god, hvis du ønsker en billig dyne med lang holdbarhed.


Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat