Hvis du har jævnlige problemer med at falde i søvn, kan en tyngdedyne måske være noget for dig. Tyngdedyner hjælper med at bringe kroppen til ro, og sikrer en god overgang til søvnen.
Både voksne og børn kan have glæde af en sansestimulerende dyne med ekstra vægt. Tyngdedynen lægger sig tæt og afgrænsende om kroppen, og hjælper sanserne med at falde til ro.
I det følgende kan du læse om, hvad en tyngdedyne er, hvordan den virker – og hvem der særligt har glæde af den. Du kan også læse om, hvor du kan finde og købe en tyngdedyne – og hvordan du selv kan lave en.
Hvad er en tyngdedyne?
Tyngdedynen er et forholdsvist nyt produkt på det danske marked for sengetøj. Så hvis du ikke har hørt ordet før, er du næppe alene.
Sansestimulerende eller sansedæmpende produkter og hjælpemidler er imidlertid en produkttype, som flere og flere får øjnene op for. Den indbyggede ekstravægt i en tyngdedyne tilføjer for mange noget, som selv ikke den tykkeste og tungeste almindelige vinterdyne kan.
Tyngdedyner er – foruden at være helt regulært sengetøj – søvnhjælpemidler, der virker i kraft af sansestimulation. Tyngdedyner kaldes også ofte kugledyner på grund af de små glas- eller plastikkugler, der er syet ind i dynen, og som giver den ekstra vægt.
Til den samme kategori hører også kædedynerne. Som navnet indikerer, er det ikke kugler, men rækker af smalle indsyede kæder, der tilføjer vægten og den stimulerende virkning. Af de to typer er kædedynerne formentlig de mindst kendte, og det er især kugledynerne, der har vundet indpas på det bredere marked for sengetøj.
Ligesom helt almindelige dyner sælges tyngdedyner både i større og mindre størrelser. Du kan altså både købe en tyngdedyne til voksne og en tyngdedyne til børn.
En tyngdedyne til børn vil naturligvis være mindre tung end en tyngdedyne til voksne. Men voksendynerne fås også i flere forskellige vægtklasser. Det er nemlig en væsentlig pointe, at de er tilpasset vægten på den person, der sover med den. I udgangspunktet bør tyngdedynen veje en tiendedel af vægten på den, der skal bruge den. (Nogle anbefaler, at den vejer en lillebitte smule mere end det.) Det giver den mest behagelige og tilpassede effekt.
Det anbefales, at tyngdedynens vægt svarer til 10 % af vægten på den person, der skal sove med den. En voksen person, der eksempelvis vejer 60 eller 70 kilo, skal altså have en tyngdedyne på omtrent seks eller syv kilo. Til sammenligning kan en tyngdedyne til børn veje for eksempel tre eller fire kilo.
Tilsvarende anbefales det, små børn under to eller tre år kun sover med en tung dyne under opsyn. Selvom vægten i en tyngdedyne til børn er tilpasset den lille kropsvægt. Personer med nedsat førlighed bør også være varsomme med en tyngdedyne.
Generelt skal dynen ikke være så tung, at man ikke nemt selv kan løfte den af sig. Og man skal heller ikke føle sig mast eller presset på en ubehagelig måde. På den anden side skal den indsyede vægt være mærkbar nok til at give den tryghedsskabende, fastholdende og stimulerende effekt.
Hvem har særlig glæde af en tyngdedyne?
Næsten alle har prøvet at ligge søvnløs, på grund af en masse tanker, eller på grund af uro i kroppen. De to ting følges ofte ad. For mange er det heldigvis ikke noget, der sker særlig tit. Som regel kun, hvis der virkelig er noget, der går os på, eller hvis der er fysiske omstændigheder, som er meget generende. Men der er også rigtig mange, for hvem det er et mere vedvarende problem.
Dårlig søvn kan have virkelig mange årsager. Der kan være mentale, psykiske grunde, eller problemer med døgnrytmen. Og det siger sig selv, at en tyngdedyne ikke gør en forskel i alle tilfælde.
Der er imidlertid mange med forskellige komplikationer og udfordringer, som oplever, at det blide, men alligevel faste tryk – og den berøring, som tyngdedynen tilfører, hjælper dem med at finde ro og glide ind i søvnen på en naturlig måde.
Det skal dog siges, at selvom du kan genkende dig selv i beskrivelserne – eller måske kender en med de nævnte komplikationer – er det langt fra sikkert, at det netop er en tyngdedyne, som er løsningen. Det vil altid være forskelligt fra person til person, hvilke hjælpemidler, der er behov for. Hvis nogen.
Det er formentlig ADHD, der oftest forbindes med tyngdedyner. I hvert fald herhjemme i Danmark. Men i virkeligheden er der mange flere personer med forskellige komplikationer og diagnoser, der har gode erfaringer med speciallavede dyner som søvnhjælpemidler.
Tyngdedyner sælges for eksempel også ofte til personer med autismespektrumforstyrrelser. Folk med uro i benene, eller såkaldt rastløse ben, er anden gruppe, hvoraf mange også kan have glæde af en tung dyne. Symptomerne på RLS (restless legs syndrome,) som det også kaldes, optræder netop ofte i forbindelse med hvile.
Endelig kan en kugledyne, eller en anden form for sansestimulerende dyne, sagtens være en god investering for dig, selvom du kun af og til har søvnproblemer. En tyngdedyne kan fint fungere som supplement til den almindelige dyne. Vi skifter typisk vores dyne, når det går fra sommer til vinter, og omvendt. På samme måde kan man også have en beroligende tyngdedyne til særligt rastløse eller sensitive perioder.
Hvordan virker en tyngdedyne?
De fleste kender udtrykket, at ”komme ned i kroppen”, som vi bruger, når vi taler om at komme af med stress og tankemylder. Afslapning på et lidt dybere og mere fysisk plan. Det er en forudsætning for at kunne sove godt. Og simpelt udtrykt er det det, som en tyngdedyne gør. Den hjælper dig med at komme ned i kroppen igen, og undgå uro om natten. Ved hjælp af vægten og den taktile, fysiske berøring.
Fælles for alle dem, der hjælpes til bedre søvn med en tyngdedyne, er, at de har glæde af enten den tyngende eller fastholdende effekt, som dynen har på kroppen, eller forskellige taktile og sanselige påvirkninger, som er forbundet med den. Ofte er det begge dele, der gør sig gældende, og det kan være svært at skille de to ting ad.
For nogen vil det mest være tyngden og den varme, omsluttende virkning, der er det attraktive ved en tyngdedyne. Det kan man måske forestille sig, gør sig særligt gældende med nogle tyngdedyner til børn. At der er noget beroligende og nærmest kramme-agtigt ved det.
For andre igen, er det elementet af fastholdelse, der kan være beroligende – eller simpelthen det, at selve dynen bliver hvor den er, så benene ikke kommer udenfor.
Endelig kan det være rart, at dynen hele natten i gennem er i berøring med bestemte steder på kroppen, og stimulerer følesansen netop der.
Generelt er erfaringerne ret personlige, og kan være svære at beskrive i konkrete detaljer. Hvis du for eksempel er en, der sover med en tyk dyne, selvom det er varmt, og du kender en, som til gengæld foretrække lette sommerdyner hele året – så kan du forestille dig, at I skal beskrive jeres behov og oplevelser for hinanden. Ligeså forskellige kan oplevelser med tyngdedyner være.
Kan man selv sy en tyngdedyne?
Det kan sagtens lade sig gøre, selv at sy en tyngdedyne. Hvis du er fiks på fingrene, eller godt kan lide gør-det-selv-arbejde med symaskinen, kan det måske være noget dig.
Hvis du gerne vil vide, om dyner med vægt overhovedet er noget for dig, kan en hjemmelavet tyngdedyne også være en sjov og kreativ måde at prøve det af på.
Børn kan hurtigt vokse ud af deres tøj og sengetøj. Så i stedet for at købe en tyngdedyne til børn som det første, kan det været en god ide til et kreativt projekt, at sy en selv.
Der findes gode gør-det-selv videoguides til tyngdedyner. Det kan være en fordel at udvide mulighederne ved også at bruge engelske søgeord, når du søger på nettet efter en tyngdedyne guide. Skriv for eksempel: ”diy weighted duvet” eller ”sewing a weighted blanket”.
Grundlæggende er det ikke meget anderledes end at sy en almindelig dyne. Hvis man ikke er erfaren med håndarbejde, kan det selvfølgelig også være krævende nok. Men med god præcision og noget snilde er det en opgave, som ikke er uoverkommelig. En god symaskine vil dog næsten være uundværlig, eftersom der er mange lige linjer, som skal sys forholdsvist præcist.
Hvis du har forsøgt dig med en hjemmelavet dyne, og måske fundet ud af, at det er noget, som du eller dit barn har rigtig stor glæde af, er det oplagt også at prøve med en professionelt syet model. Det kan give det ekstra gode finish, som gør soveoplevelsen endnu bedre.
Hvor køber man en tyngdedyne?
Velassorterede butikker, som sælger sengetøj, har formentlig et udvalg af tyngdedyner. Som nævnt er kugledyner de mest gængse i den almindelige handel. Men uanset om du har bestemt dig for en særlig type tyngdedyne til børn – eller en særlig model til sig selv som voksen, kan det godt svare sig at kigge i en sengetøjsbutik. Det er ikke alle, der har dem, men det er et godt sted at starte.
En anden gruppe af forhandlere er de butikker og webshops, der har specialiseret sig i at sælge sansepåvirkende hjælpemidler. De sælger blandt andet mindre håndholdte ting, som man kan have med sig, og som det kan være afstressende eller beroligende at håndtere og røre ved. Det kan være værd at undersøge – muligvis sælger de også dyner.
Bemærk at tyngdedyner – både til voksne og børn – også sælges under andre navne og betegnelser. Kugledynerne og kædedynerne har allerede været nævnt her. Men derudover kan det også være værd at holde øje med vægtdyner og sansedyner.
Prismæssigt ligger tyngdedyner i det samme leje som dyner i det hele taget. Dog ofte i den højere ende. Det siger dog ikke meget, for de er i det hele taget en varetype, hvor priserne kan variere rigtig meget. De fleste dynepriser, man kan se på de forskellige forhandleres hjemmesider, befinder sig mellem 700 kr. og 4000 kr. Meget groft regnet.
Med hensyn til tyngdedynerne er det værd at bemærke, at der sjældent er nogen direkte forbindelse mellem priserne og dynernes vægt. Der er nok en tendens til, at tyngdedyner på over 10 kilo koster mere end dyner, der vejer mindre end fem. Men det er ikke en sikker regel, du kan regne med. For eksempel kan en dyne på fem kilo sagtens koste mere end en dyne på ni.
For en tyngdedyne til børn giver det selvfølgelig den udfordring, at de relativt hurtigt kan vokse fra den. Men hvad det angår, er en tyngdedyne til børn jo ikke anderledes end så meget andet tøj og sengetøj, som børnene bruger. Til at hjælpe med at finde den bedste tyngdedyne kan du med fordel læse denne guide på Sleepzen.dk
Værd at bemærke om tyngdedyner
En typisk størrelse tyngdedyne til børn er 100 x 140 cm. Men større børn kan også sagtens bruge tyngdedyner til voksne på eksempelvis 140 x 200 cm. Du skal dog være opmærksom på, om dynens vægt passer til barnet.
Tyngdedyner findes typisk i tre til fire vægtklasser, der gør, at både børn og voksne i forskellige størrelser kan finde et godt match. Hvis du køber tyngdedyne til dig selv eller en anden voksen, bør du altså være opmærksom på vægten. Tilsvarende naturligvis, hvis du køber til et barn.
Fyldet i dynerne er en kombination af kugler af glas og fiber eller glasgranulat. Glasmaterialet tilføjer den ekstra vægt, og er samtidig lugtfrie. De små fiberelementer fordeler sig jævnt inde i dynen, samme med kuglerne, og udover at gøre dynen blød og velisoleret, fjerne de også alle eventuelle støjgener.
Uønskede, lave rasle- eller klirrelyde er en af de få gener, som folk nogle gange oplever i forbindelse med tyngdedyner. Men en vellavet kugledyne bør ikke have det problem. Fiberindholdet eller vægtmaterialets tillavning forhindrer det som regel helt.
Derudover kan du lægge mærke til dynens vaskeanvisninger. Der er nogle tyngdedyner, der på grund af det indsyede fyld ikke kan vaskes eller tumbles i maskine. Det mest sandsynlige er dog, at din tyngdedyne sagtens vil kunne vaskes. Du vil altid kunne finde alle specifikationer på produktet, når du køber en tyngdedyne i god kvalitet.