figure figure

De bedste skummadrasser i test 2023

Af sengevejleder Jesper Kristiansen - Maj 2024

GUIDE: Sådan vælger du den bedste skummadras

En skummadras er oftest det billige valg som topmadras, ligesom skummadrassen også er populær i mange baby- og børnesenge. En ren skummadras er dog langtfra altid det mest ideelle valg. Tit er det bedre at vælge f.eks. en madras af memory skum eller en latexmadras. Hvornår du bør vælge hvad, bliver du meget klogere på i denne artikel.

Skummadrasser anvendes oftest som topmadrasser eller som madrasser i børnesenge, barnevogne og andre steder, hvor en springmadras eller anden madrastype enten er meget dyr eller ikke kan fås. Skummadrasser fås i flere forskellige kvaliteter lige fra de billigste modeller, der er produceret af koldskum eller purskum og til de dyrere typer, der er produceret af såkaldt memory skum. Forskellen er især liggekomforten og søvnkvaliteten.

6 skummadras tilbud

Er du i markedet efter en ny topmadras, har vi fundet 6 bud på topmadrasser i skum og latex, som du ikke går galt i byen med.

Største besparelse

Foam Lux (14 cm.) – 90×200

1350 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Dette er ensbetydende med, at Foam Lux er en relativt fast madras. Det formår den at være, uden egentlig at være decideret hård. Derfor får du selvfølgelig også en go[..]

Læs mere
tick Sov i din nye seng i op til 50 dage - og ombyt fastheden for 1 kr.
tick Rentefri finansiering
tick 5 stjerner på Trustpilot

Populært valg

Foam Lux (14 cm.) – 140×200

2290 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Hvis du er på udkig efter en billig og komfortabel standardmadras er denne Foam Lux skummadras det helt rigtige valg. Her får du ekstremt meget for pengene – ud[..]

Læs mere
tick Sov i din nye seng i op til 50 dage - og ombyt fastheden for 1 kr.
tick Rentefri finansiering
tick 5 stjerner på Trustpilot

Mayan Latex Skummadras 90×200

3299 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Med en latexkerne på 18cm er der basis for, at din krop får den optimale støtte, som den har brug for. Optimal søvn kommer sig i høj grad af, at ens madras er af orde[..]

Læs mere
tick 100 dages prøve
tick 30 dages prisgaranti
tick Rente- og gebyrfrit finansiering
tick Gratis levering

Cloud Silver (22 cm.) – 140×200

3490 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Det er en opbygning, der sikrer, at du får en ideel støtte og komfort. Det er gældende, uanset hvor længe du skal sove på madrassen. Det trykaflastende skum former si[..]

Læs mere
tick Sov i din nye seng i op til 50 dage - og ombyt fastheden for 1 kr.
tick Rentefri finansiering
tick 5 stjerner på Trustpilot

Visco Superior (22 cm.) – 180×200

3790 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Visco Superior er dog også en skummadras, der bryster sig af en god kernekvalitet. Den har en densitet på hele 50 kg/m3. Det er naturligvis med til at garantere, at k[..]

Læs mere
tick Sov i din nye seng i op til 50 dage - og ombyt fastheden for 1 kr.
tick Rentefri finansiering
tick 5 stjerner på Trustpilot

Hvornår skal jeg vælge en skummadras af koldskum eller purskum?

De billigste skummadrasser er produceret af såkaldt koldskum eller purskum. Det er den billigste form for skummadras, der kan købes. Den anvendes især i billige topmadrasser og som indmad i billige madrasser til børnesenge og barnevogne.

De billige kold- eller purskum skummadrasser har dog et par væsentlige ulemper. For det første holder de på kropsvarmen og for det andet, giver de ikke nogen form for ekstra støtte til kroppen. Det betyder, at hvis du i forvejen døjer med varmen, når du sover om natten, er det ikke en af de billige skummadrasser, du skal vælge.

Selv om en kold- eller purskumsmadras vil forlænge din sengs levetid, skal du altså hverken forvente, at den giver kroppen ekstra støtte eller forbedrer liggekomforten, hvis du synes din madras er for hård. Dertil aflaster skummet i madrassen ikke nok på de områder af kroppen, hvor vægten er størst.

Derfor er nytteværdien af en ren skummadras så ringe, at de fleste sengeeksperter ikke anbefaler, at du køber den. Dog kan den være en mulighed, hvis du har svært ved at holde varmen i sengen eller ønsker at forlænge levetiden af din seng, til du får råd til at købe en ny.

Vælger du derfor en skummadras af pur- eller koldskum, bør du købe den billigste model overhovedet og ikke ofre flere penge på den end højst nødvendigt.

En skummadras med memory skum er et meget bedre valg

Vil du have en skummadras som topmadras eller skal du vælge en god madras til din baby- eller børneseng, bør du gå efter en skummadras, der anvender memory skum eller såkaldt viskoelastisk skum. Den har en række gode egenskaber, der kan være med til at forbedre din eller dit barns nattesøvn.

Først og fremmest tilpasser en skummadras af memory skum sig til din kropsvægt. Madrassen tilpasser sig din kropsvægt ud fra kropsvarmen, således at de steder på kroppen, der belaster madrassen mest, synker længere ned i madrassen. Det vil sige at skuldre og hofter automatisk synker længere ned i madrassen, så rygsøjlen bliver holdt lige og kroppen får det bedste støtte, når du ligger i sengen.

Memory skum afhjælper således de gener, som en for hård madras i sengen kan give og selv om skummadrassen virker meget blød, lige når du ligger dig, støtter den meget bedre op om kroppen end en almindelig skummadras.

Til gengæld vil du opleve de samme problemer med varmen, som du gør med en skummadras i kold- eller purskum. Så hvis du tit bliver for varm eller måske døjer af gener på grund af overgangsalderen, er en skummadras med memory skum ikke det bedste valg. Her skal du hellere vælge en topmadras i latex. Den kommer vi tilbage til om lidt.

Memory skummadrasser til baby- og børnesengen

Også til baby- og børnesengen eller til barnevognen er en skummadras med memory skum en bedre løsning end koldskummadrassen. Igen tilpasser og støtter madrassen op om barnets krop, så det får en behagelig liggestilling, uanset hvordan barnet end har fået lagt sig i sengen eller barnevognen.

Men lige som hos de voksne, giver skummadrassen ikke mulighed for, at kroppen kan komme af med varmen. Derfor vil du tit opleve, at barnet bliver varmt eller måske ligefrem begynder at svede. Det sidste er et større problem. Især hvis barnet eller spædbarnet sparker dynen af, hvilket er en meget naturlig reaktion.

Derved vil temperaturen hurtig sænke sig og er barnet svedt, vil svenden forstærke denne temperatursænkning. Derved øges risikoen for at barnet kan blive forkølet eller måske ligefrem får lungebetændelse i meget ekstreme situationer.

Derfor anbefaler de fleste sælgere af baby- og børneudstyr faktisk ikke skummadrasser af nogen form til babyer og børn. I stedet peger de på latex- eller rigtige springmadrasser, hvis sidstnævnte ellers er til at få i den størrelse, der skal bruges til formålet.

Se alle børnesenge

Latexmadrasser er et bedre valg end skummadrasser

Har du mulighed for det, bør du altid vælge en latexmadras til både din topmadras og barnets seng eller barnevogn. Her er der tale om et naturprodukt, der tillader kroppen at ånde og komme af med varmen, ligesom de giver en god støtte og fasthed til kroppen.

Det betyder, at hvis du døjer med varmen i sengen, kan du undgå at skulle udskifte hele sengen. I stedet skal du investere i en god latexmadras, der gør det muligt for kropsvarmen at blive ledt væk fra kroppen gennem hele natten.

Ekstra viden: På Wikipedia kan du læse om, hvor latex kommer fra.

Derved undgår du at vågne op, fordi du er blevet for varm, sveder eller måske har fået koldsved, som resultat af at du har sparket dynen af i løbet af natten. Den ventilerende effekt giver en meget bedre søvnkomfort, fordi det bliver muligt at regulere varmen, så den bliver holdt på et mere konstant og køligere niveau end med en skummadras.

Samtidig får du den samme gode liggekomfort, som du har med en memory skummadras. Latexmadrassen tilpasser sig nemlig til dine kropsformer og støtter op, så rygsøjlen kommer til at ligge mere lige, end du ville have gjort på en koldskumsmadras eller på en hård madras uden topmadras.

Latexmadrasser er allergi- og miljøvenlige

Samtidig er latexmadrasser væsentlig mere miljøvenlige at producere end koldskums- og purskumsmadrasser. Hvor skummadrassen produceres af syntetiske materialer, indgår der udelukkende naturlige materialer i produktionen af latexmadrasser.

Samtidig har madrassen ikke den samme evne til at opmagasinere støv, skidt og mug- og skimmelsvampe, som skumgummimadrasser har. Her vil støv-, skidt og diverse sporer nemlig kunne ophobe sig i skummadrassens småhuller, mens latexmadrassen er fremstillet af et massivt, blødt materiale.

Vis mig en lækre latexmadras

Naturlatex – det perfekte valg til allergikere og børn

Til meget allergiske personer er det endvidere muligt at få en særlig økologisk latexmadras af såkaldt naturlatex. Den er er helt fri for kunststoffer og syntetiske materialer af nogen form. Disse latexmadrasser hører bestemt til i den dyre ende, men ligge- og sovekomforten for allergikere er meget højere end ved nogle andre madrasmaterialer.

Derfor er det også en god ide at investere i en naturlatexmadras til baby- og børnesenge, samt til madrassen i barnevognen. Med denne madrastype undgår du, at barnet sparker af sig på grund af varme, mens han eller hun sover. Samtidig får barnets ryg en mere sund liggestilling, ligesom risikoen for at udvikle allergier minimeres.

Skummadras eller latex – hvad skal jeg vælge?

Vil du give dig selv og dine børn den største chance for at få den bedste søvn- og liggekomfort, bør du derfor vælge en madras af latex. Derved kan kroppen ånde og får den nødvendige støtte, så du ikke får gener af at ligge i sengen om natten.

Har du ikke råd til så dyr en madras eller har du ikke problemer med varmen i sengen om natten, kan du spare penge på madrassen ved at vælge en madras med memory skum. Den har samme støttende effekt som latexmadrassen, men leder ikke varmen væk fra kroppen om natten.

Vil du forlænge levetiden på din seng og har du ikke problemer med varmen om natten eller behov for at ændre på din nuværende madras støttende egenskaber, kan du også vælge en skummadras af pur- eller koldskum. Her kan du med fordel gå efter en af de billigste modeller, da madrassens formål udelukkende er at forlænge levetiden på sengen så meget, at du kan nå at spare op til en ny seng.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Skal jeg vælge en skummadras eller springmadras?
plus

Om du skal vælge en skummadras eller en springmadras kommer an på hvad din krop har brug for. Fordelen ved en skummadras er, at du kan vælge en med memoryfoam som kan støtte din krops former og kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn.


Hvad er koldskum og purskum?
plus

Koldskum og purskum er den billigste og mestsolgte type of skummadras. Det er meget billigt at producere, dog afgiver det ikke din kropsvarme samt tilbyder det ikke ekstra støtte nogle steder på kroppen. En koldskumsmadras kan derfor være fin som en billig gæsteseng men kan ikke anbefales hvis du har brug for høj komfort.


Hvad koster en skummadras?
plus

En skummadras kan være en af de billigste madrasser du kan køb dog kan det variere meget afhængig af materialet/skummet brugt. En madras af koldskum er i den billige ende hvor en madras af memory-foam kan være i den dyre ende.


Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat