figure figure

Vågen, men lammet på samme tid? Så har du måske søvnparalyse

Skrevet af: Marianne Jensen

Hvad er søvnparalyse?

Søvnparalyse er en tilstand, hvor du hverken sover eller er vågen. Søvnparalyse optræder ofte i overgangsfasen fra du er vågen, til du falder i søvn eller omvendt. Søvnparalyse er en lammelse, hvor du kan se og høre alt, der foregår omkring dig, men du er ikke i stand til at reagere på det.

Under lammelsen vil du kunne opleve ting, som ikke foregår i virkeligheden. Det er fordi, du drømmer. Søvnparalyse skyldes, at nervesystemet i vores rygrad deaktiveres eller aktiveres for tidligt i forhold til vores søvntilstand. Tilstanden varer som regel kun få sekunder, men kan i nogle tilfælde vare op til flere minutter. Det føles dog altid som længere for personen, der oplever søvnparalysen. Primært fordi oplevelsen er meget ubehagelig. Lammelserne kan ske flere gange på én nat. Søvnparalyse kan være en meget traumatiserende oplevelse.

Nogle mennesker, som har oplevet søvnparalyse, har meldt tilbage, at de i lammelsen har oplevet mareridt lignende tilstande. De kan have oplevet forskellige hallucinationer, som kan have ageret truende og voldsomme overfor dem. De, der har oplevet søvnparalyse, har også meldt tilbage, at de kan have råbt og skreget på hjælp, fordi de er i den uhyggelige tilstand, men da de ikke har været i stand til at snakke i den virkelige verden, er der ingen der har reageret på ’skrigene’.

Søvnparalyse er helt konkret en forstyrrelse i REM-søvnen, som er drømmesøvnen. Det, dér sker, er, at musklerne er helt afslappede, hvor du delvist vågner op. Du kan ikke bevæge dig pga. musklernes tilstand. Mange oplever at føle en kvælende tilstand. Søvnparalyse er i princippet harmløst, men meget ubehageligt. Det er en sygdom, som kan være svær at bekæmpe, men det kan dulmes via. personlige strategier som f.eks. ekstra afslapning efter en stresset dag.

Årsager til søvnparalyse

Årsagerne til søvnparalyse kan være mange, men de hyppigste er dog følgende:

  • Dårlig liggestilling i din seng, der gør vejrtrækning svær
  • Uregelmæssige søvnskemaer f.eks. i form af en kort lur
  • Stress
  • Uforudsete stressende ændringer i livet

Nogle psykiske sygdomme og noget medicin til psykiske sygdomme kan også spille en rolle i, hvorvidt du er højere disponeret for søvnparalyse end andre.

Dog kan søvnparalyse også være genetisk bestemt, men man kender dog ikke til genet endnu. Man ved, at det er genetisk, da man har set hele familier have det.

Behandling af søvnparalyse

I slemme tilfælde kan søvnparalyse kræve lægehjælp for at kunne forbedres. Dette er sagen, hvis du hyppigt oplever anfaldene, da sygdommen kan afsløre andre sygdomme, som du kan lide af, f.eks. narkolepsi.

Dog er der ikke nogle direkte måde, som din læge kan hjælpe dig på. Dette skyldes, at det er en sjælden sygdom, og det ofte er dig selv, som skal arbejde med din søvnparalyse. Ingen metoder er videnskabeligt baseret, men nogle med søvnparalyse har meldt tilbage, at ekstra afslapning i løbet af dagen og meditation har hjulpet, da stress spiller en stor faktor.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat