figure figure

Søvngængeri: Derfor går du i søvne

Skrevet af: Kasper Pedersen

Søvngængeri er meget almindeligt blandt børn, men mere sjældent blandt voksne. Når du har med en søvngænger at gøre, bør du følge ham eller hende tilbage i seng. Som regel vil vedkommende dog lægge sig til at sove af sig selv.

Når du ser en person gå rundt med et tomt og stirrende blik og udføre tilsyneladende meningsløse handlinger midt om natten, kan det godt virke skræmmende. Der er dog intet farligt i det, og det bedste, du kan gøre, er at følge personen tilbage i seng.

Søvngængeri er nemlig helt naturligt og modsat myten, er det ikke farligt, hvis du kommer til at vække en person, der går i søvne. Det vil svare til, at du vækker en person, der lå og sov dybt.

Når du går i søvne, forekommer det nemlig altid i det stadie af din søvn, hvor du sover meget dybt. Normalt vil dine muskler være helt afslappede i det stadie, men for søvngængere er deres kontrolsystem af musklerne stadig aktivt, mens der er lukket helt ned for bevidstheden. Det gør, at du kan bevæge dig rundt og endda udføre handlinger, selvom du sover dybt.

Sådan foregår søvngængeri

Søvngængeri kan foregå på mange forskellige måder. Nogle står bare op og går rundt, mens andre også udfører handlinger, mens de sover. Det kan for eksempel være, at de begynder at flytte rundt på møblerne, tager tøj på, går på toilettet eller ligefrem begynder at lave mad.

De fleste, der lider af søvngængeri, bliver i og omkring deres hjem, og mange går i seng igen i løbet af få minutter. Der er dog også eksempler på søvngængere, der har bevæget sig væk fra hjemmet.

Du drømmer ikke, når du går i søvne

Mange tror, at de handlinger, som du udfører, når du går i søvne, har noget at gøre med det, som du drømmer. Men sådan forholder det sig ikke. Det er usædvanligt, at du drømmer, når du går i søvne. Har du fornemmelsen af at have drømt, er det mere sandsynligt, at du er vågnet, da du gik i søvne. Derfor kan din bevidsthed huske, hvad du foretog dig.

Søvngængeri er hyppigst blandt børn

Langt de fleste søvngængere er børn. Mellem 15-40 % af alle børn har gået i søvne, og det sker hyppigst, når de er mellem 4 og 8 år gamle. Det er meget forskelligt, hvor ofte det sker. For nogle sker det regelmæssigt, for andre sker det kun en enkelt gang.

Det er langt mere sjældent, at voksne går i søvne, men det er selvfølgelig noget, der forekommer. Som regel er det voksne, der har gået meget i søvne som børn, der fortsætter med at gøre det som voksne.

Det er ikke klarlagt, præcis hvorfor der er nogle, der går i søvne, mens andre ikke gør. Der er dog en teori om, at det er arveligt. Det er nemlig tydeligt i nogle familier, at forældrene har gået meget i søvne som børn – eller måske stadig gør det – og at deres børn også gør det.

Søvngængeri og søvnrædsel hænger ofte sammen

Søvngængeri er bare en af flere former for søvnforstyrrelser. En anden form for forstyrrelse er søvnrædsel. Ofte vil personer, der lider af søvngængeri også lide af søvnrædsel.

Ved søvnrædsel sover personen, men skriger og græder af frygt. Samtidig er vedkommende meget svær at vække. Det kan være meget ubehageligt at være vidne, ikke mindst hvis det er dit barn, der lider af det, men det er ikke farligt. Det bedste, du kan gøre, er derfor, at du trøster ham eller hende så godt som muligt, indtil barnet falder til ro igen.

Hvorfor må jeg ikke vække en søvngænger?

Mange tror at de ikke må vække en søvngænger, fordi det kan få alvorlige konsekvenser for deres helbred pga. chokket ved at vågne pludseligt.

Det er blot en myte. Det passer ikke forklarer eksperter såsom Poul Jørgen Jennum, der er professor i klinisk neurofysiologi og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Rigshospital.

”Der sker intet ved at vække en søvngænger,” forklarer Poul Jørgen Jennum. Ifølge Poul findes der ingen dokumentation for negative konsekvenser ved at vække søvngængeren.

Når søvngængeren bliver vækket kan de godt få sig et lille chok eller blive forskrækket – det er helt normalt! En forskrækkelse vi kan sammenligne med at spotte en stor edderkop i hjørnekrogen, en bil kører ud foran dig eller en balan springer.

Det kan du gøre, hvis du selv eller dit barn går i søvne

Når du selv eller dit barn går i søvne, er der nogle ting du kan gøre.

Før skal du sikre dig, at barnet ikke går hen mod trappen med risiko for at falde ned, går ind i møbler og lignende.

Går dit barn eller din partner i søvne, bør du bare følge ham eller hende tilbage i seng. Som regel vil de ikke kunne huske noget om morgenen.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/oevrige-sygdomme/soevngaengeri/

https://illvid.dk/mennesket/hjernen/soevngaengeri-hvorfor-gaar-nogle-mennesker-i-soevne

http://livsstil.tv2.dk/2014-09-16-maa-man-vaekke-en-soevngaenger-4-myter-om-at-gaa-i-soevne

https://www.netdoktor.dk/nyheder/taler-eller-gaar-du-i-soevne.htm

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/oevrige-sygdomme/soevnraedsel/

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat