figure figure

Guide til sengemål: Sådan finder du den rigtige sengestørrelse

Skrevet af: Anne Larsen

Hvor stor skal din seng være?

I dit valg af seng skal du tage stilling til rigtig mange ting. Du skal først og fremmest finde ud af, hvilken type seng du vil gå efter. Skal det være en elevationsseng, kontinentalseng eller en helt tredje type seng? Dernæst skal du gøre dig nogle overvejelser omkring den ideelle sengestørrelse. Netop sengens størrelse vil være i fokus i denne guide.

At sengen har den helt rigtige størrelse kan være afgørende for din komfort og for kvaliteten af din nattesøvn. Især for små senge kan påvirke nattesøvnen negativt, idet man kan blive begrænset af pladsen. Der skal jo gerne være plads til både at strække sig og plads til at vende og dreje sig, hvis man har brug for det. Og dette er der ikke nødvendigvis i alle senge.

På denne side vil vi kort gennemgå de mest almindelige sengemål. Du bliver bl.a. præsenteret for populære mål som 90 x 200 cm. og 180 x 200 cm.

Her er de gængse sengemål

I dag kan man købe senge i stort set alle tænkelige mål.

Der findes nogle standardmål, som de fleste sengeproducenter arbejder med. Det er typisk disse mål, du bliver introduceret for, når du besøger en sengeforhandler og beder om at se deres udvalg. Skulle ingen af disse sengemål opfylde dine behov, så findes der heldigvis også senge i specialmål. Senge i specialmål kan dog koste en smule mere end andre.

Kender du ikke målene på din nuværende seng, så kan første step være at måle sengen. Du kan herefter gå ud at købe en seng i samme mål – alternativt en større eller mindre seng, alt efter hvad du synes om den givne sengestørrelse.

De gængse sengemål består af følgende:

  • 90 x 200 cm.
  • 120 x 200 cm.
  • 140 x 200 cm.
  • 160 x 200 cm.
  • 180 x 200 cm.
  • 200 x 200 cm.

Der findes også senge, som er både bredere og højere end ovennævnte.

Shop alle sengestørrelser her

90 x 200 cm. (enkeltmandsseng)

En seng med målene 90 x 200 cm. går også under navnet enkeltmandsseng. Navnet indikerer selvfølgelig, at en sådan seng er beregnet til én person. Du kender måske også disse senge som enkeltsenge, som passer glimrende til både børn og voksne. Enkeltsengen fungerer også perfekt som gæsteseng.

90 x 200 cm. hører til blandt de mindste – og de mest praktiske – sengemål. En enkeltmandsseng er praktisk, idet den med sin begrænsede bredde vil passe ind på ethvert værelse. Dette vil være en fordel for dig, som råder over et mindre soveværelse, hvor der ikke er plads til en trekvart- eller dobbeltseng.

90 x 200 cm. sengene er hovedsageligt tilegnet enlige, men kan også bruges af par, som gerne vil have hver deres seng. Og bemærk lige, at enkeltsenge også kan fås med elevation, så man behøves ikke gå på kompromis med komfort og luksus, blot fordi man køber en mindre seng.

120 x 200 cm. (trekvartseng)

Her kommer endnu en populær sengestørrelse; 120 x 200 cm.

Senge med disse mål kaldes for trekvartsenge, fordi det er en mellemting mellem en enkeltseng og en dobbeltseng. Sammenlignet med enkeltsengen, så giver du en lidt højere pris, men du får til gengæld også 30 cm. ekstra i bredden – hvilket bestemt kan mærkes.

120 x 200 cm. er en størrelse seng, som langt de fleste danskere kan finde plads til i både soveværelset, gæsteværelset og børneværelset. Det praktiske ved denne størrelse seng er desuden, at den kan bruges af både en og to personer. Sengene egner sig dog bedst til én bruger, som vil have masser af plads at boltre sig på.

120 x 200 cm. er måske en mindre populær løsning ved siden af de øvrige sengemål, men det er ikke desto mindre et fint alternativ i mange tilfælde.

140 x 200 cm. (halvandenmandsseng)

Så er vi kommet til et af de mest valgte sengemål; 140 x 200 cm.

Sætter du pris på at have meget plads i sengen, eller skal du finde den ideelle seng til dig og din partner, så er en halvandenmandsseng et rigtig fint bud. Det er ingen kæmpe seng, men det vil for manges vedkommende være rigeligt med 140 x 200 cm.

En af de øvrige fordele ved at vælge en 140 x 200 cm. seng er, at udvalget af senge i denne størrelse er meget stort. Det betyder, at du har meget at vælge imellem, og at du derfor helt sikkert kan finde en seng, der på alle parametre indfrier dine ønsker.

Der er ofte gode tilbud på senge, der matcher dette sengemål, hvorfor du vil gå en pragtfuld handel i vente.

160 x 200 cm. (lille dobbeltseng)

160 x 200 cm. er et af de større sengemål, men langt fra det største.

Sover du med en partner, så vil en lille dobbeltseng uden tvivl være et godt valg. Med en sådan sengestørrelse er der god plads til to personer, og man undgår derfor at slås om pladsen. Selvom de mindre dobbeltsenge er egnet til par, så er der ingen, der siger, at en seng med målene 160 x 200 cm. ikke kan bruges af én person. Vil du derfor gerne have en seng med god plads, så tøv ikke med at vælge en 160 x 200 cm. seng.

Den rigtige størrelse til en dobbeltseng er egentlig 180 x 200 cm., men har du ikke brug for så meget plads, så vil 160 cm. i bredden formentlig være rigeligt for dig.

180 x 200 cm. + 200 x 200 cm. (dobbeltseng + king size seng)

180 x 200 cm. er målene på den klassiske dobbeltseng.

En dobbeltseng består tit og ofte af to enkeltsenge, som kan have forskellige fastheder og indstillinger. To-i-én seng er et praktisk valg, hvis man er et par, der ikke har samme præferencer. Det kan f.eks. være, at den ene part ønsker en meget blød seng, mens den anden sætter pris på en mere fast seng. I den anledning kan man tage højde for begges behov ved at købe en dobbeltseng, der består af to senge. Disse to senge kan enten beklædes med én stor topmadras eller to små.

For parret, der ikke kan få for meget plads i sengen, så vil 200 x 200 cm. være et interessant sengemål. En seng i så stor en størrelse kaldes typisk for en king size seng. Det er en størrelse seng, som man typisk kun oplever på hotelværelser, men som man også kan få hjem i soveværelset.

Vigtige overvejelser i dit valg af sengemål

Sengens mål er en vigtig faktor på lige fod med faktorer som fasthed, sengetype etc.

Står du netop i en situation, hvor du skal tage stilling til, hvor stor en seng du vil købe, så skal du gøre dig nogle vigtige overvejelser. Som eksperter på området kan vi komme med nogle forslag til, hvad du bør have med i tankerne.

Du skal bl.a. tage højde for din egen højde og drøjde, størrelsen på dit soveværelse og en række andre parametre. Læs mere nedenfor.

Højde og drøjde

Det siger måske lidt sig selv, men din egen højde og drøjde har selvfølgelig betydning for, hvilket sengemål der er det rette. Det er f.eks. ikke hensigtsmæssigt at købe en 90 x 200 cm. seng, hvis man selv måler 210 cm. i højden. Det er dog sjældent i højden, men derimod i bredden, at man kan komme til at mangle plads – især hvis man er to personer.

En god seng skal ikke kun give mulighed for at strække sig og ligge godt på ryggen. Det skal også gerne være sådan, at du kan ligge på alle mulige (og umulige) måder, uden at du er ved at falde ud af sengen grundet pladsmangel.

Soveværelsets størrelse og mål

En anden vigtig faktor handler om dit soveværelse.

Soveværelsets størrelse og mål er selvfølgelig af stor betydning, da der gerne skal være plads til den seng, du påtænker at købe. Der skal ikke kun være plads til selve sengen, men også gerne plads til at bevæge sig ved siden af sengen, ligesom det vil være en fordel, hvis der kan gemmes lidt plads til et par natborde.

Er du i tvivl om, hvor stor en seng du kan finde plads til, så find målebåndet frem og få stillet din tvivl.

En eller to personer?

Om det giver bedst mening at gå efter en lille, mellem eller stor seng afhænger også af, om sengen skal bruges af en eller to personer. Man skal ikke nødvendigvis have en dobbelt så stor seng, blot fordi man er to personer i stedet for en, men selvfølgelig har antallet af brugere noget at sige.

De fleste par nyder at putte og ligge tæt, men har man også brug for at være sig selv, så er det vigtigt, at der er plads til dette. Vælg derfor hellere en lidt for stor seng end en lidt for lille, hvis valget står mellem to sengemål.

Sengens mål har betydning for prisen

Dit valg af sengemål vil helt naturligt have betydning for, hvor mange penge du skal af med. Lige i dette tilfælde er det dog bedre at prioritere egne behov end pris. Og heldigvis er prisforskellen på de forskellige sengemål ikke så voldsom.

I mange tilfælde er prisforskellen på f.eks. 140 x 200 cm. og 160 x 200 senge ikke meget højere end 2.000-3.000 kr. Det er måske mange penge ekstra nu og her, men set over tid er det en beskeden difference.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat