figure figure

Vådliggerlagen

Af sengevejleder Jesper Kristiansen - Maj 2023

De fleste madrasser kan fint klare fugt i mindre omfang. Uden et praktisk lagen kan væsken i form af sved og urin dog blive absorberet af din madras, hvilket kan påvirke madrassens levetid negativt. Den almindelige svedproduktion er dog sjældent nok til at ødelægge en madras. Typisk bliver det først et problem, hvis man afgiver mere sved end gennemsnittet og / eller døjer med inkontinens – også kendt som ufrivillig vandladning.

Leder du efter en løsning på, hvordan du kan beskytte din madras mod væske, herunder tis og sved, så vil et vådliggerlagen være svaret. Med et vådliggerlagen er man sikret en bedre nattesøvn, ligesom man kan glæde sig over, at madrassen ikke tager skade.

Vådliggerlagner er mest populære (anvendte) blandt børn, men også mange voksne benytter sig af denne type lagen. Derfor skal vi i denne guide kigge på vådliggerlagner til både børn og voksne. Læs også alt om, hvordan du vasker og anvender lagnerne.

Største besparelse

Unikka vådligger kuvertlagen 180x200x5-7 cm

899.00 DKK

719.20 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star golden-star

En af fordelene ved dette vådliggerlagen er, at det er syet i facon. Det er værdifuldt, idet det betyder, at det vil blive liggende glat på topmadrassen hele natten. [..]

Læs mere (Spar 20%)
tick 60 dages komfort- og prisgaranti
tick 60 måneders rente- og gebyrfri finansiering
tick Gratis levering på alle senge

Populært valg

Vådliggerlagen 90×200 cm

299.00 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

Dette lagen fra CPH Living passer til enkeltsenge og vil kunne bruges af både børn og voksne. Og så er det et (stort) plus, at prisen er på et niveau, hvor alle kan v[..]

Læs mere
tick 100 dages prøve
tick 30 dages prisgaranti
tick Rente- og gebyrfrit finansiering
tick Gratis levering

Tempur Fit protector 80x200x20-25

golden-star golden-star golden-star golden-star grey-star

TEMPUR vådliggerlagnet er kendt for at absorbere fugt hurtigt, hvilket har en positiv indvirkning på din kropstemperatur, som bliver holdt konstant hele natten. Ønske[..]

Læs mere
tick 60 dages komfort- og prisgaranti
tick 60 måneders rente- og gebyrfri finansiering
tick Gratis levering på alle senge

Det bedste vådliggerlagen

Et vådliggerlagen tjener to vigtige formål; det holder dig tør og komfortabel natten igennem, og det beskytter madrassen. Alle vådliggerlagner vil kunne løse disse opgaver, men ikke alle klarer det lige godt, og der er stor forskel på, hvor lang tid lagnerne holder. Derfor skal du lede efter det bedste vådliggerlagen til prisen.

I dit valg af vådliggerlagen skal du bl.a. undersøge forhold omkring størrelsen, kvaliteten, miljørigtigheden, prisen og meget andet. Det kan godt være lidt af en jungle, men ved du, hvad der betyder noget, så skal du nok kunne finde et lagen, der passer til dig og din seng.

Vådliggerlagner til børn og voksne

Vådliggerlagnet går under flere navne, bl.a. stiklagner og tisselagner. Lagnerne, hvad enten man kalder dem det ene eller andet, er henvendt til både børn og voksne. Om du derfor er forælder til et barn, der er sengevæder, eller om du selv døjer med sengevædning (inkontinens), så findes den rette løsning (vådliggerlagen) derude.

Børn

Behovet for vådliggerlagner er størst blandt mindre børn, som ofte har våde uheld om natten. Efter at have smidt bleen vil mange børn i større eller mindre omfang komme til at døje med sengevædning. Som udgangspunkt er det ikke alarmerende, hvis dine børn tisser i sengen fra tid til anden, selvom det for både barn og forældre kan være meget frustrerende og forbundet med stor skam. Det kan dog være en god idé at gå til læge, hvis barnet oplever smerter, svie, ubehag, forstoppelse og andre symptomer. Det kan ligeledes være en god idé at søge læge, hvis barnet fortsætter med at tisse i sengen, efter det er fyldt fem år.

At flere børn end voksne tisser i sengen om natten skyldes bl.a., at barnets urinblære ikke altid kan rumme den mængde urin, der bliver produceret i løbet af natten. Endvidere er der mange børn, der ikke vågner, når de skal tisse.

Voksne

Sengevædning er ikke kun et problem blandt mindre børn, men også blandt rigtig mange voksne. De fleste mennesker lærer i løbet af barndoms – eller senest i teenageårene – at holde sig tørre. For en mindre del (ca. 1 %) forbliver sengevædning et varigt problem. Mange færre voksne end børn lider af inkontinens, men skammen er uden sammenligning størst blandt voksne.

Der kan være mange mere eller mindre logiske grunde til, at man ikke kan holde sig natten igennem. Forskning har bl.a. vist, at sengevædning er arveligt, så har din mor og / eller far lidt af det samme, så er det sandsynligt, at du har arvet det fra dem.

Uanset årsagen til ens problem, så er det muligt at komme i behandling, og der findes selvfølgelig masser af praktiske vådliggerlagner til voksne.

Vask af vådliggerlagner

Et vådliggerlagen kan – og bør – vaskes ved behov.

For at sikre en god nattesøvn uden lugtgener bør man vaske lagnet, når man har haft et uheld i løbet af natten.

For at sikre, at alle bakterier bliver slået ihjel under vask, så bør lagnet vaskes ved en så høj temperatur som muligt. Anbefalingen går på at vaske lagnet ved 80-90 grader, medmindre vaskeanvisningen fortæller noget andet. I guiden har vi f.eks. stødt på lagner, som kun kunne vaskes ved 60 grader, og dette bør man så rette sig efter.

Vådliggerlagner kan i mange tilfælde også tørres og stryges, men bemærk igen, at anvisningerne kan variere fra lagen til lagen.

Hvad stiller man op med inkontinens? (ufrivillig vandladning)

Vådliggerlagner er fantastiske, men de har desværre kun en effekt, når uheldet er ude. Spørgsmålet er derfor, om man kan gøre noget for at forebygge de våde uheld om natten? I den anledning skal der fokus på, hvilke behandlingsmuligheder der er inden for inkontinens.

Hvad angår behandling af ufrivillig vandladning, så er det vigtigt at bemærke, at der findes forskellige former for inkontinens. Og disse former behandles forskelligt. Derfor er det vigtigt at få fastlagt, hvilken form for inkontinens du lider af.

Dette kan du selv gøre:

  1. Gå på toilettet regelmæssigt
  2. Forsøg så vidt muligt at tømme blæren helt ved toiletbesøg (tag dig god tid)
  3. Hold igen med kaffe, sodavand og alkohol
  4. Dyrk masser af motion
  5. Træn din bækkenbund
  6. Spis fiberrig kost
  7. Undgå overvægt
  8. Søg læge ved smerter, ubehag etc.
  9. Undersøg de medicinske behandlingsmuligheder
  10. Overvej hypnose eller andre alternative behandlingsformer

Der er masser af ting, du selv kan gøre, men hvis du allerede har prøvet det hele, så bør du søge læge. Din læge har helt sikkert nogle bud på, hvordan du kan skabe en hverdag med mindre (eller i bedste fald ingen) sengevædning.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat