Skrevet af: Marianne Jensen
Typiske årsager til søvnforstyrrelse
For dig med diabetes, så er det ekstra vigtigt, at du opnår din optimale søvn. Det er ikke blot vigtigt for din sundhed, det er også afgørende for dit blodsukker. Dårlig søvn kan forsage ustabilitet i blodsukkeret, og det kan derfor være meget kritisk for en person med diabetes. Den dybe søvn kan hjælpe dig til et mere stabilt blodsukker gennem dagen.
Det kan variere meget, hvad den enkelte person bliver påvirket af i løbet af natten. Her får du de hyppigste årsager til søvnforstyrrelse, og hvad du specifikt skal være opmærksom på som diabetiker, når du sover – uanset om du har type 1 eller 2 diatetes.
Hypoglykæmi (lavt blodsukker)
Personer med diabetes oplever oftest lave blodsukre om natten. Lavt blodsukker fremkommer, når personen med diabetes har for meget insulin i blodet i forhold til indtaget af kulhydrat og kroppens depoter af glukose. Det kan forekomme, hvis personen glemmer at spise eller udsætter et måltid, hvor der forinden er taget insulin. Det kan også være efter fysisk aktivitet, da insulinfølsomheden øges efter legemligt arbejde.
Typiske symptomer på hypoglykæmi hos en diabetiker kan være, at personen begynder at ryste og svede. Personen kan blive bleg og virke meget forvirret. Det kan derudover være svært at forstå, hvad personen forsøger at udtrykke eller sige. I nogle tilfælde kan det forekomme, at personen kan virke aggressiv overfor personer, som forsøger at hjælpe. I de mest alvorlige tilfælde kan personen miste bevidstheden og gå i krampe.
Obstruktiv søvnapnø
Obstruktiv søvnapnø syndrom (OSAS) opleves hyppigt hos diabetikere. OSAS er karakteriseret ved unormal vejrtrækning, når du sover. Kroppen skal yde mere for at lave ekstra respiratorisk arbejde for at overvinde obstruktion. Dette medfører afbrudt søvn grundet gentagne opvågninger i løbet af natten.
Den manglende luft til lungerne og ilt til hjernen gør, at kroppen automatisk vågner kortvarigt for at trække vejret. Typisk oplever personer med OSAS ikke selv, at de har et problem. Derfor kan det være meget svært at opdage for personer, som ikke sover i et rum med en partner. Undersøgelser har vist, at op til 30% af voksne personer med type-1 diabetes oplever obstruktiv søvnapnø. Hvis du er en af de mange personer, der lider af OSAS, skal du søge læge. Behandlingen kan typisk ske med en maske eller en maskine, som hjælper dig med at trække vejret optimalt i løbet af natten.
Ubehag i benene
Restless Leg Syndrome (RLS) kan være en lidelse, som kan gøre nattesøvnen urolig for mange diabetikere. RLS er en forstyrrelse i benene, som typisk mærkes som en ubehagelig snurrende følelse, når du ligger dig i sengen om aftenen.
Hvis du lider af RLS, så kan det være en god ide at skære ned på dit koffeinindtag eller kvitte cigaretterne. Den ubehagelige fornemmelse i benene kan også lindres ved at lægge enten kolde eller varme omslag omkring benene. Udtrækning inden sengetid kan i nogle tilfælde også have en effekt, ligesom massage kan lindre den snurrende fornemmelse.
Elevationssengen er et godt valg, hvis du har diabetes
Det kan ligeledes være en god ide at investere i en elevationsseng. Med en elevationsseng kan du justere højden på dine ben, og derved sørge for blodtilførsel til benene gennem natten. Herunder er der opstillet en gennemgang af tre elevationssenge, som vi hos Sleepzone.dk vil anbefale til dig, som ønsker at optimere din søvn.
Tips til bedre søvn
- Skab dig en døgnrytme: Stå op og gå i seng på de samme tidspunkter hver dag. En fast rutine, når det angår søvnen, er altafgørende for kvaliteten af din søvn. Kroppen vænner sig til din døgnrytme. Derfor er det kritisk, når du går i seng og står op på forskellige tidspunkter hver dag. Kroppen har ikke noget udgangspunkt, og den har svært ved at indrette sig.
- Mørklæg dit soveværelse: Hjernen reagerer aktivt på lys, hvilket vil sige, at der sendes signaler rundt i kroppen om, at den skal vågne og være aktiv, hvis den udsættes for lys. Hvis du mørklægger dit soveværelse med mørklægningsgardiner vil du undgå sollys, og du vil derfor opleve, at du sover bedre i løbet af sommerhalvåret.
- Undgå elektronisk lys inden sengetid: Ligesom sollys, så har elektronisk lys ligeledes en opkvikkende effekt på hjernen. Derfor skal du undgå elektrisk lys fra din mobil, tablet eller computer indenfor 60 minutter før sengetid. Mange mennesker læser e-bøger på deres tablet inden de skal sove. Her kan du med fordel vælge at læse i en bog, som vi kender den fra gamle dage, da dette ikke udgør en aktivitetsstimulans på din hjerne.
- Ingen kaffe og alkohol inden sengetid: Kaffe indeholder koffein, som virker aktivt i kroppen i op til 8 timer. Derfor skal du gå efter at indtage din sidste kop kaffe senest klokken 15:00 om eftermiddagen. Hvis du er en af dem, som stadig føler, at du kan sove, selvom du har drukket 10 kopper kaffe inden sengetid, så har det stadigvæk en reducerende effekt på kvaliteten af din søvn. Alkohol kan ligeledes føles afslappende og trættende, hvis det indtages inden sengetid. Ligesom koffein, så virker det søvnreducerende, da kroppen er på arbejde for at nedbryde alkohollen, mens du sover.