figure figure

Søvn er utrolig vigtigt – også for børn!

Skrevet af: Anne Larsen

Søvn er en vigtig del af et barns udvikling, og det er vigtigt at etablere en god søvnrytme for at sikre, at de får mest muligt ud af deres søvn. Her er et par tips til, hvordan man kan hjælpe barnet med at få en god søvnrytme:

  1. Sørg for, at barnet har en regelmæssig sengerutine, der omfatter en 30 minutters afslapning, inden det skal sove. Det kan være at læse gode børnebøger, tage et bad eller drikke et varmt glas mælk.
  2. Undgå at lade barnet sove i mere end to timer om dagen, da det kan påvirke dets nattesøvn.
  3. Etabler et regelmæssigt søvnmønster ved at lægge barnet i seng og vække det på samme tid hver dag.
  4. Undgå at lade barnet se fjernsyn eller spille videospil i timerne op til sengetid, da det kan gøre det sværere for barnet at sove. Det kan gøre barnet ukoncentreret før sengetid og igangsætte tankemylder, der kan besværliggøre søvnen.
  5. Skab et roligt og afslappet miljø i deres soveværelse, uden støj eller skarpt lys. Det kan også være ved at personliggøre rummet i et barnligt univers, såsom at benytte sig af en sengehimmel, bamser, eller andet barnet kan finde tryghed i.

Søvn er en vigtig del af et barns udvikling, og det er vigtigt at etablere en god søvnrytme for at sikre, at barnet får mest muligt ud af sin søvn. Her er det blandt andet ovenstående punkter som der kan tages udgangspunkt. Hjælper dette ikke, er det afgørende man søger yderligere hjælp udefra, for at få afklaret eventuelle problemer der måtte være med søvnen. Søvn skal ikke nedprioriteres, da en usund søvnrytme, klart vil kunne medføre en ubalance i barnets liv.

Hvor mange timer skal et barn sove?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål, da mængden af søvn, som et barn har brug for, varierer afhængigt af dets alder og individuelle behov. I gennemsnit bør de fleste børn dog sove omkring 10 timer om dagen, men gå ikke i panik hvis det er lidt over, eller lidt under.

Der ligger ikke en klar tommelfingerregel som kan følges, det er vigtigere at mærke om barnet trives, er i balance, kan finde ro og generelt virker glad. Det er typisk på disse områder, man først bliver opmærksom på at der måske kan være noget i vejen med barnets søvnrytme, hvis der altså stilles spørgsmålstegn her – hvis ikke, er det blot at fortsætte i den rytme som allerede er lagt.

 

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat