figure figure

Sådan påvirker træning din søvn

Skrevet af: Anne Larsen

Af: Mikkel Preisler
PBA i ernæring og sundhed

Træning er en integreret del af mange danskeres hverdag. Særligt de sidste generationer har taget træningen og særligt styrketræningen til sig. Det kan hænge sammen med at vi som folkefærd er gået fra at have typisk aktive jobs hvor vi bevægede os – såsom i industrien og landbruget – til at have stillesiddende kontorjobs. Denne overgang fra aktiv hverdag til stillestående har betydet at mange – heldigvis – bevæger sig i deres fritid i stedet og det er her træningen kommer ind. Men for at træningen skal være succesfuldt er der et forhold som mange glemmer – og her er der ikke tale om træningsudstyr – og det er søvnen efter træning .

Husk at planlægge din træning i forhold til din søvn

Først og fremmest er det vigtigt at huske din døgnrytme når du træner. Årsagen er at det ikke er sundt for din søvnrytme at få pulsen helt op umiddelbart inden du skal sove da det tager kroppen længere tid at komme ned i den dybe søvn. Prøv – ligesom med indtagelse af mad – at have minimum 3-4 timer fra du afslutter din træning til du skal sove. På den måde har du givet kroppen mulighed for at komme ned i tempo inden du lægger dig til at sove. Herudover skal du huske alle de almindelige gode råd om søvn – begræns din skærmtid lige inden du skal sove – sørg for det eneste du gør i soveværelset, er at sove og lad være med at prøve at sove hvis du ikke kan . Du skal kode din hjerne til at vide at når du lægger dig i din seng så er det eneste der skal ske, er du skal sove. Ved at lære kroppen dette vil du få en bedre søvnrytme.

Der hvor træning hjælper på din søvn

Træning kan bidrage med mange positive ting i forhold til søvnen. For det første får du typisk en bedre søvnkvalitet hvis du regelmæssigt træner. Herudover hjælper træning kroppen med at falde i søvn og få bedre søvnrytmer – særligt hvis du følger ovenstående råd. Træning kan reducere stress og angst hvilket kan give søvnproblemer. Årsagen er at når du træner så frigiver du endorfiner – der regulerer kroppen humør naturligt .

Så det er ikke kun i forhold til dit fysiske velbefinde du skal overveje at starte med at træne – eller blive ved med det – det er også for at sikre den gode søvn. Sov godt.

 

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat