figure figure

Bliv mere frisk med en powernap – og hvordan du gør det rigtigt

Skrevet af: Anne Larsen

Hvis du mangler energi om eftermiddagen, er det en god ide, at du tager en powernap. Du behøver ikke at falde helt i søvn for at få den fulde glæde af luren, der kan give dig mere energi og øge din koncentration.

Føler du ofte, at du er træt midt på eftermiddagen, kan det være en god ide for dig, at du tager en powernap. Det kan være med til at give dig fornyet energi og gøre, at du bedre kan koncentrere dig om dit arbejde.

En powernap er en kort lur, der varer mellem 10 og 20 minutter. Du kommer dermed ikke ned i den dybe søvn, men er kun i de to første søvnstadier. Det gør dog stadig, at din hjerne og din krop får slappet af. Dermed vil du være langt friskere og have mere energi til at klare resten af dagen.

Når du vil tage en powernap, bør du finde et sted, hvor der er roligt, og hvor du føler dig tryg ved at sove. Hvis det er på arbejdet, kan det være et mødelokale, der ikke bliver brugt, sofaen i personalestuen eller endda en bænk i parken.

Det bedste tidspunkt at tage en powernap

Du bør tage en powernap mellem klokken 13 og 15 om eftermiddagen, når du har spist frokost. Det er dog meget forskelligt, hvilket tidspunkt der vil være det bedste for dig. Hvis du vågner tidligt, mellem fem og seks om morgenen, bør du tage en lur klokken 13. Hvis du derimod først står op klokken otte eller ni, bør du vente til klokken 15 med at tage en powernap.

Tag en kop kaffe, inden du tager en powernap

Et godt råd er, at du tager en kop kaffe, inden du lægger dig for at få en powernap. Det kan lyde bagvendt, at du drikker kaffe lige inden, du gerne vil sove, men koffeinen i kaffen virker først efter 20-25 minutter. Derfor vil du være mere frisk, når du vågner efter din lur.

Hvis du allerede har drukket tre kopper kaffe eller mere, inden du lægger dig, bør du dog ikke tage endnu en kop, inden din powernap.

En anden god måde til at blive ekstra frisk efter din lur er, at du får en dagslyslampe på kontoret eller går en tur på fem minutter udenfor. Dagslyset er også med til at gøre dig mere frisk og hjælper dig til at få yderligere glæde af din lur.

Du behøver ikke at falde helt i søvn

Mange er bange for, at de ikke vil kunne falde i søvn, når de tager en powernap. Men du behøver faktisk ikke at sove rigtigt, når du tager en lur. Det vigtigste er, at du lægger dig ned og slapper af – både i kroppen og i hjernen. Det er stadig med til at gøre, at du bliver friskere og mere koncentreret bagefter.

Der findes en række teknikker til, at du kan slappe mere af. Hvis du gerne vil tage en powernap, kan det derfor være smart for dig, at du lærer dig nogle af de teknikker. For eksempel kan du bruge vejrtrækningsteknikker til hurtigere at slappe af.

En powernap er ikke for alle

Hvis du har problemer med at sove om natten, bør du ikke tage en powernap midt på dagen. Det er særligt, hvis du sover mindre end seks timer om natten. Hvis du gør det, kan det forstyrre din nattesøvn, at du har sovet om dagen. Derfor bør du i stedet arbejde på at komme til at sove mere og bedre om natten.

Sportsfolk og piloter er vilde med powernap

Der er foretaget flere forskningsprojekter med fokus på powernaps. Et af dem har NASA stået for. De ville undersøge, hvordan det påvirkede deres piloter at tage en powernap. De fandt ud af, at piloterne blev 54 % mere opmærksomme og forbedrede deres præstationer med 34 %, når de havde taget en lur på 26 minutter.

Der er også mange sportsfolk, der bruger at tage en lur midt på dagen. Fodboldholdet Manchester United har for eksempel et særligt rum, der er indrettet til, at de kan tage en powernap.

De bliver endda coachet i, hvordan de får mest muligt ud af deres lur. Der lægger deres coach blandt andet vægt på, at det ikke er vigtigt, at de falder i dyb søvn, men at de får slappet grundigt af. Det er det samme, der er vigtigt for dig.

Kilder:

https://www.bt.dk/sundhed/her-er-hemmeligheden-bag-en-powernap

https://www.sondagsavisen.dk/sundhed/2017-09-10-sadan-far-du-det-maksimale-ud-af-din-powernap/

https://aktivtraening.dk/sund-livsstil/soevn/saa-lang-er-den-perfekte-powernap

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat