figure figure

Video: 5 essentielle tips til at få en bedre søvn

Skrevet af: Anne Larsen

Der er en række tiltag, du kan gøre for at komme til at sove bedre. Det er for eksempel, at du investerer i en ordentlig seng, får faste rutiner inden sengetid og sørger for at få sollys og frisk luft i løbet af dagen.

Hvis du føler, at du ikke sover ordentligt, kan det være, at du har brug for nogle gode råd til, hvordan du kan få en bedre søvn. Det er nemlig meget vigtigt, at du får en god søvn, da det er hele fundamentet for, at du har det godt, når du er vågen.

Du bør derfor bestemt ikke nedprioritere din søvn. Det gælder først og fremmest i forhold til, at du bør sørge for at få nok søvn. Som voksen bør du sove mellem seks og otte timer i træk om natten. I hverdagene bør du derfor tage højde for, at du skal tidligt i seng, når du også skal tidligt op.

Vælg en god seng

For at sove godt kan det først og fremmest være en god ide, at du investerer i en seng i en høj kvalitet. Mange vælger en for dårlig seng eller beholder den gamle i for lang tid. Din seng er dog meget vigtig for, at du kommer til at sove ordentligt. Derfor er det ikke et møbel, som du bør spare på.

Senge bliver blødere med alderen. Når din seng er for blød, bliver det sværere for dig at vende dig, og det er med til at give dig en dårligere søvn. Derfor bør du ikke have din seng i mere end ti år, og i mange tilfælde kan det være nødvendigt for dig, at du skifter den ud inden.

Når du skal vælge en ny seng, bør du vælge en, der i fasthed passer til din vægtklasse. Hvis du vejer under 75 kilo, har du brug for en medium fast seng. For dig, der vejer mellem 75 og 95 kilo, vil en fast seng være det helt rigtige, mens en meget fast seng er det bedste for dig over 95 kilo.

GRAFIK: 9 råd til en bedre søvn

Få faste rutiner om aftenen

Når du gerne vil have en god søvn, er det også en god ide, at du sørger for at få faste rutiner om aftenen. Det er med til at gøre, at din hjerne nu genkender, at det er ved at være sengetid og forbereder sig på at sove.

Dine rutiner bør altid være rolige og afslappede og ikke involvere mad, alkohol eller koffeinholdige drikke. Det kan derfor for eksempel være, at du tager et bad, hører afslappende musik, mediterer eller noget andet, der er rart og behageligt.

Få nok sollys og frisk luft hele året

Lys og frisk luft er vigtigt for, at du kommer til at sove godt. Derfor bør du sørge for at være ude hver dag. Særligt om vinteren hvor der ikke er så meget sollys, er det afgørende, at du er ude i dagtimerne. Sollyset er med til at påvirke de hormoner, der styrer vores søvn. Når du får nok sollys om vinteren, vil du derfor ikke føle dig helt så træt i løbet af dagen og samtidig sove bedre om natten.

Frisk luft er også med til at hjælpe dig til at sove godt. Gå en rask tur eller dyrk motion i det fri. Det giver noget helt særligt til din krop og gør dig ekstra træt, når du dyrker motion udenfor frem for inde.

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/5-videnskabelige-raad-til-god-soevn

http://livsstil.tv2.dk/kropogsundhed/2013-07-24-10-gode-r%C3%A5d-s%C3%A5dan-f%C3%A5r-du-bedre-s%C3%B8vn

https://www.gigtforeningen.dk/nyheder/2017/2-halvaar/saadan-faar-du-en-bedre-soevn/

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat