figure figure

4 råd der giver bedre søvn

Skrevet af: Frederik Jørgensen

Faktorer der giver dig dårlig søvn – og hvordan du bekæmper dem

Alt for mange danskere sover dårligt og har dårlige søvnvaner. Det er vigtigt at få taget hånd om de element der forstyrrer vores nattesøvn, da en god nattesøvn giver mere velvære og energi i kroppen. Læs med og få inspiration og mere viden til hvordan nattesøvnen kan forbedres.

1. Slip din telefon

En af de største syndere, når det kommer til dårlig søvn og søvnforstyrrelser, er vores smartphones og tablets. Selvom en smartphone er vigtig at have i hverdagen, så er den ligeså vigtig at smide væk, når vi skal sove. For vi bruger alt for meget tid i sengen på at tjekke sociale medier, mail, beskeder og se film og serier i sengen, når vi rent faktisk burde bruge tiden på at falde i søvn. Det er en exceptionel dårlig vane mange har tilegnet sig og er en stor hovedårsag til en dårlig nattesøvn. Derfor er det vigtig at fokusere på hvordan den dårlige vane ændres, så der er en bedre forudsætning for en god nattesøvn.

Det bedste man kan gøre er at lægge smartphonen ind i andet rum og lad den blive derinde, når du går i seng. Hvis man bruger telefonen som alarm kan man altid investere i et vækkeur. Det virker ligeså godt som telefonens og har ikke samme forstyrrende element over sig.

2. Få styr på dine tanker

Når vi skal til at sove har vi en tendens til at tænke alt for meget over ting, som vi ikke burde tænke på. Når vi ligger i sengen skal vi tømme hovedet for alle tanker, så hovedet er klar til at falde i søvn. Det kan være en svær øvelse – især hvis der er meget om ørerne på arbejdet eller privatlivet. Men det er vigtigt at lægge de elementer væk, når du træder ind i soveværelset. De mails der ikke blev svaret og det møde der i morgen kan sagtens vente til i morgen, og kæresten skal nok blive god igen. Få smidt de dårlige tanker ud af vinduet og en langt bedre nattesøvn vil blive opnået.

3. Motion giver bedre søvn

Mange benytter sig af motion som et godt middel til at få en bedre søvn. Du bliver hurtigere træt i kroppen falder dermed hurtigere i søvn. Du kan vælge at løbe, gå en tur eller tage din elcykel og kører rundt i nabolaget. Aktiviteten er med til gøre din krop mere afslappet og dermed kan en bedre søvn opnås.

4. Få en god søvnrytme

Efter en lang dag på kontoret, der har været ekstra travlt, falder mange i fælden og falder i søvn foran tv’et, når de kommer hjem. Det er meget farligt, for den lille lur – selvom den er skøn – er med til at forstyrre søvnrytmen. For senere på aften er man ikke træt og har dermed problemer med at falde i søvn. Drop luren og gå altid i seng og stå op omkring samme tidspunkt, uanset hvor meget du har sovet. Hvis man ikke gør kommer en dårlig søvnrytme, hvor man ikke er ordentligt veludhvilet. Det kan i værste fald betyde du skal have medicin for at holde dig vågen og ikke er opmærksom i trafikken og ender med at skulle søge efter ”erstatning ved trafikuheld” – så livet kan komme på rette spor igen.

En god nats søvn er ikke kun din vej til mere energi om dagen, den giver også kroppen et boost så du føler mere velvære. Få set på dine søvnrytmer- og vaner, der kan med garanti hentes noget, der giver dig en bedre nattesøvn.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat