figure figure

Nyt studie: Søvnproblemer blandt ældre

Skrevet af: Marianne Jensen

Hvad er årsagen til at ældre sover mindre?

Det mest gængse råd, når det kommer til søvn er, at man har brug for 8 timers søvn. Der er dog en tendens til, at ældre mennesker sover mindre end, da de var yngre. Men hvorfor sover de ældre generelt mindre?

Et helt nyt studie peger på at svaret skal findes i en mindre celle kaldet VLPO’er. I denne artikel kigger vi nærmere på det studie, og andre årsager til at ældre sover mindre.

De tidligere studier inden for området

De to primære teorier, som indtil nu har domineret forskningen i søvnbehov. De peger på, at ældre enten har brug for mindre søvn eller ikke kan sove mere, fordi de har for meget tid som pensionister.

Et af de mest anerkendte studier om søvnforskellen blandt unge og ældre blev lavet i 2008. Studiet undersøgte en gruppe unge (18-32 år) og en gruppe gamle (60-72 år) for at se forskellen på, hvor meget de naturligt vil sove, når de ligger i sengen i 16 timer på en dag.

Resultatet var:

De ældre sov i gennemsnit 1,5 time mindre, vågnede oftere og fik mindre dyb søvn end de unge. Fortolkningen af studiet var dengang, at ældre enten har brug for at sove mindre eller havde dårligere søvnvaner. Et nyt studie har nu fundet, den primære årsag.

Et nye studie har taget en ny tilgang

Et nyt studie lavet af Toronto universitet tog udgangspunkt i de gamle studier, som fandt frem til at gamle mennesker sover mindre, men har i stedet undersøgt, om der er en neurologist årsag til resultatet.

Det har de undersøgt, ved at gøre følgende:

  • De har undersøgt en gruppe på 1000 personer over 65 i perioden 1997 til 2014.
  • De har målt deres søvn i en periode på 7-10 dage med 2 års mellemrum.
  • Når de ældre døde, har lægerne fået lov til at undersøge deres hjerne.
  • De har i alt undersøgt 45 hjerner hos afdøde testpersoner.

Resultatet af studiet viste, at det bliver sværere at sove, når vi bliver ældre, og ikke fordi de ældre har brug for mindre søvn. Årsagen er, at vi mister nogle celler som hedder ventrolateral preoptic nukleoner (VLPO), som er vigtige, når vi skal falde i søvn.

Resultatet kan forklare, hvorfor mange ældre vågner, selv når de ikke er fuldt udhvilede.

Slidgigt er en af de hyppigste sygdomme, der forsager søvnproblemer

Udover den faldende mængde VLPO’er, kan flere livsstilssygdomme være med til at nedsætte søvnkvaliteten blandt ældre.

Slidgigt er en af de mest udbredte folkesygdomme i Danmark, og det er især ældre, der udvikler slidgigt. Sygdommen kan være med til at forstyrre søvnen for mange, men mange af symptomerne kan fjernes med de rigtige supplementer. Glucosamin er et af, de mest effektive kosttilskud til at hjælpe mod symptomerne af slidgigt samtidig med, at man slipper for bivirkningerne, der kan forekomme ved brug af slidgigtmedicin.

Tip: En elevationsseng kan i mange tilfælde være det bedste valg af seng for ældre mennesker

Dårligere tænder giver ældre dårligere søvn

Når vi bliver ældre, bliver tænderne ligesom andet ved kroppen også ældre. Det betyder, at ældre oftere bliver udsat for større tandproblemer, som kan føre til dårligere søvn. Det er især dyrere behandlinger, som rodbehandlinger, der giver søvnproblemerne, da mange udsætter behandlingen, fordi de ikke har råd til behandlingen med det samme. Det kan medføre perioder med dårligere søvn inden, de får ordnet problemet.

Læs også: Vores guide om kugledyner!

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat