figure figure

Miniguide til en graviditet uden søvnproblemer

Skrevet af: Anne Larsen

Det er udmattende at være gravid. Derfor har man brug for masser af søvn og afslapning. At indfri ønsket om at sove godt og nok er dog ofte lettere sagt end gjort. Der kan være mange grunde til, at det kan være sværere at sove som gravid. Det kan bl.a. skyldes muskelkramper, øget tissetrang, en stor (og upraktisk) mave og ikke mindst intense drømme / mareridt.

Som gravid kan man have et øget søvnbehov i en periode, hvorfor det for især gravide kan være frustrerende ikke at kunne falde i søvn og sove uforstyrret. Derfor kommer vi her med en miniguide til at sikre en rar graviditet uden søvnproblemer.

Investér i en god graviditetspude

Graviditetspuder er godt nok ret store og fylder derfor meget i sengen, men effekten kan der næsten ikke stilles spørgsmålstegn ved. Der er i hvert fald mange tidligere gravide kvinder, der har oplevet, hvordan den specielle pude har givet dem en bedre søvn under graviditeten. Puden fungerer på den måde, at du får løftet dit øverste ben, hvilket først og fremmest giver dig en rigtig behagelig lændestøtte. Derudover kan du med puden opnå en nærmest vilkårlig liggeposition. Og bemærk så lige, at puden kan bevirke, at du ikke oplever det samme tryk på blæren. Giv derfor en sådan graviditetspude en chance.

Ræk ud efter din mands hjælp

Din mand kan ikke med en trylleformular garantere dig en tryg søvn. Han vil til gengæld kunne hjælpe dig med at gøre det ekstra komfortabelt, så du mere sandsynligt vil gå en behagelig nat i møde. Måske har du erfaret, at du sover bedre, hvis du får massage eller nus inden sengetid. Er det tilfældet, så lad din mand hjælpe dig med at sove bedre.

Vær aktiv i løbet af dagen

Det er nok ikke under din graviditet, at du beslutter dig for at løbe et maraton eller at vandre fra Skagen eller Flensborg. Heldigvis kan mindre også gøre det. Forsøg derfor at være aktiv hver dag og variér med fordel dine aktiviteter for din egen skyld. Den ene dag kan du gå en lang tur, den næste cykle i nabolaget og den tredje dyrke yoga. Al forskning viser nemlig, at man sover bedre, hvis man bruger sin krop i løbet af dagen – og dette gælder også for gravide. Måske har du en mand eller børn, som vil være aktive med dig, hvad enten aktiviteten hedder løb, cykling, spinning eller yoga.

Tag jerntilskud på daglig basis

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det en rigtig god idé at tage jerntilskud på daglig basis, når man er gravid. Dine aktuelle søvnproblemer kan i princippet godt skylde, at du er i jernmangel, hvorfor du bør købe jerntilskud, hvis det er tilfældet. Du kan evt. starte med at rådføre dig med din læge, som vil kunne gøre dig afklaret omkring dine behov.

Dit behov for jern øges under din graviditet, idet både moderkage og foster har brug for jern. Derfor er det vigtigt, at du får dækket dette behov.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat