figure figure

Hvad er REM-søvn? – og hvorfor den ikke må forstyrres

Skrevet af: Anne Larsen

REM-søvnen er et af de fire stadier i vores søvn. Det er en vigtig for form for søvn, da den bearbejder indtryk og gør hjernen klar til en ny dag.

Vores søvn er delt op i forskellige stadier, hvor du slapper mere og mere af. De stadier bliver gentaget i løbet af natten i en cyklus, der typisk varer 90-110 minutter. Den sidste cyklus hedder REM-søvn. Det står for Rapid Eye Movement, fordi det er en tilstand, hvor øjnene bevæger sig meget under de lukkede øjenlåg.

Denne form for søvn er meget vigtig for, hvordan vi kommer til at have det rent mentalt, når vi er vågne. Hvis vi ikke får nok REM-søvn, kan det derfor få store konsekvenser for vores mentale helbred.

Stor aktivitet i hjernen under REM-søvn

I REM-søvnen er du fuldstændig afslappet i kroppen. Der er dog meget stor aktivitet i hjernen. Normalt falder hjernens aktivitet til cirka det halve af, hvad den er i vågen tilstand, men når du er i REM-søvnen  kommer aktiviteten op på samme niveau, som når du er vågen.

Derudover er dit åndedræt uregelmæssigt og dit blodtryk højere, ligesom når du er vågen. Derfor vil det også være meget nemmere at vække dig fra denne form for søvn. Når du vågner om natten, vil det typisk også være lige efter en REM-periode.

Mange drømme i REM-søvnen

Du kan drømme i løbet af hele din søvnperiode, men du drømmer særligt meget i REM-søvnen. Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvad drømmene skyldes. Nogle mener, at det bare er billeder, der opstår, fordi din hjerne rydder op.

Andre mener, at det er hjernen, der bearbejder indtryk og forbereder sig på en ny dag. Hvis det er sandt, er drømmene dermed meget vigtige for, hvordan vores dag kommer til at være fremadrettet.

Det er endnu ikke bevist, hvilken af de to teorier der er rigtige, men det er sikkert, at du husker dine drømme fra REM-søvnen langt bedre end drømme fra de andre søvnstadier.

Derudover er der også stor enighed om, at øjenbevægelserne, der har givet navn til søvnstadiet, skyldes, at du følger det, der sker i drømmen, med øjnene.

Forstyrrelser af REM-søvnen

Omkring 0,5 % af den danske befolkning lider af forstyrrelser af REM-søvnen. Det, der kaldes REM sleep Behavior Disorder, RBD. Det er typisk ikke noget, som de selv oplever, men dem, der sover sammen med dem, oplever, at de slår, sparker og endda skændes med deres partner i søvne.

I nogle tilfælde bliver forstyrrelserne udløst af for højt alkoholindtag eller medicinforbrug. I andre tilfælde er der ikke en forklaring på det.

Som nævnt er REM-søvn meget vigtigt for, at vi kan fungere ordentligt. Samtidig er det ubehageligt for andre, at du reagerer så voldsomt. Derfor er det vigtigt, at du søger læge, hvis du har mistanke om, at du lider af RBD.

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-foregar-en-god-nats-sovn

https://samvirke.dk/artikler/hvad-er-rem-sovn

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat