Skrevet af: Marianne Jensen
Dyne og hovedpude er et altafgørende kriterie for vores søvnkvalitet. Miljøet i soveværelset samt sengens kvalitet og tilpasning er ikke udelukkende kriterier, som kan sikre dig den bedste søvn. Din dyne og pude er ligeså afgørende for et sundt miljø i soveværelset.
Nogle mennesker foretrækker at bruge den samme dyne hele året rundt, hvor andre har både sommer- og vinterdyne. Hos Sleepzone.dk anbefaler vi, at du sideløbende med årstiderne skifter mellem sommerdyne og vinterdyne, da det hjælper til at opretholde en optimal temperatur uanset årstid.
Hvis du har en sommerdyne eller vinterdyne liggende, som nu skal findes frem, så er der en række forbehold, som du skal tage, inden du tager den i brug. Det mest afgørende er uden tvivl afvaskningen af dynen, som vi i denne artikel vil prøve at klargøre for dig, så du med god samvittighed kan tage din dyne frem fra gemmeren.
Der kan være adskillige konsekvenser forbundet med en dyne eller en pude, som ikke er vasket og behandlet korrekt. Derfor vil vi i denne artikel også forsøge at klargøre, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal vaske din dyne og pude, og hvilken påvirkning det kan have for dig og din søvnkvalitet.
Kan jeg selv vaske min dyne og hovedpude?
Vask af dyne og hovedpude er en forsømt opgave i mange hjem. Størstedelen af os er uvidende omkring, hvad vi skal gøre, hvor vi må gøre det, og hvad det kræver. I mange danske hjem er den typiske tilgang til opretholdelse af hygiejne i sengen, at vask af sengetøj jævnligt kan opretholde det sunde miljø i sengen. Men dette er ikke korrekt!
For at opretholde en god hygiejne i sengen skal dyne og hovedpude vaskes 2 til 4 gange årligt – og du kan gøre det helt selv. Du behøver ikke at skulle fragte dyne og pude til et vaskeri, da en gennemsnitlig dansk vaskemaskine, der kan tage op til 7 kg. sagtens kan klare opgaven.
De mest almindelige dyner er våret med 100% bomuld. Disse dyner kan du selv vaske derhjemme. Du finder typisk beskrivelsen af dynens materialer i et af dynens hjørner.
Hvis dynevåret er lavet af silke, eller hvis du har en edderdunsdyne, så skal du være ekstra påpasselig, da disse materialer kræver en meget skånsom behandling. Derfor kan det være en fordel af aflevere disse typer hos et professionelt renseri, hvor de med sikkerhed har værktøjerne til at varetage opgaven, og derved løber du ingen risiko.
OBS: Vask aldrig dyne og pude sammen! En hovedpude er meget mere kompakt end en dyne og kan indeholde næsten tilsvarende mængde dun, som en hel dyne. Derfor er det meget vigtigt at dyne og pude vaskes hver for sig. Du kan dog vaske to puder af gangen, da de ikke fylder nær så meget som en dyne.
Gode råd til vask af dyne og pude i hjemmet
Vask af dyne og hovedpude kan være en omfattende opgave. Det er en længerevarende proces, og derfor er det vigtigt, at du sætter god tid af til opgaven. Det kan tage mellem 6 til 8 timer at vaske og tørre en dyne.
Foruden de nedenstående vaskeråd, så er det meget vigtigt, at du følger vaskeanvisningen på dynen.
- Dynen skal vaskes ved 60 grader på et skåneprogram.
Ved 60 grader dør levende organismer som husstøvmider og skimmelsvamp, derfor er det vigtigt, at dynen kommer op på denne temperatur i forbindelse med afvaskningen.
- Afslut vaskeprogrammet med centrifugering
Dette er vigtigt for at der presses så meget vand ud af dynen, som overhovedet muligt. Derved bliver tørringen lettere, og der er mindre chance for at dunene filtrer sammen i klumper.
- Benyt enzymfrit vaskemiddel
Du kan risikere, at dyne og pude mister sin bæreevne, hvis du ikke bruger enzymfrit vaskemiddel. Almindeligt vaskemiddel kan nedbryde det naturlige fedtlag på dunene, som betyder at dynen vil blive dårligere til at isolere og holde på varmen.
Du kan typisk se på vaskemidlet, om det er velegnet til dundyner, ellers kan et vaskemiddel til uldvask også være velegnet. Brug ca. 50 ml. til én dynevask.
- Tørringen skal ske i tørretumbler
Ved at benytte en tørretumbler sikrer du, at dyne og pude tørrer ordentligt, og du undgår udvikling af svamp og mug.
Tørringstiden kan variere meget, men som hovedregel skal en dyne være til tørring i tørretumbleren i mere end 4 timer, for at den er helt tør.
Tip: For at kunne vurdere om dunene i enten dyne og pude er helt tørre kan det være en god ide at veje dynen før og efter vask. Hvis dynen er tungere end før den røg til vask, så er dunene ikke tilstrækkeligt tørre og indeholder stadig fugt, som kræver yderligere tørring.
- Brug tennisbolde
Når du tørrer din dyne i en tørretumbler, så er det vigtigt at vedlægge to eller tre tennisbolde, da de er med til at fordele dunene jævnt, og derved undgå klumper så dyne og pude opretholder sin luftighed.
- Ryst dynen under tørringen
Efter hvert kvarter under tørringen skal dyne og pude rystes. Dette er ligesom tennisboldene med til at opretholde luftigheden og undgå klumper i dunene.
- Luft til sidst dynen udenfor
For at sikre den sidste opretholdelse af optimal fordeling af dunene kan du med fordel lufte dyne og pude udenfor eller give dem en ekstra tur i tørretumbleren på kold luft.
OBS: Pas på med at placere dyne og pude direkte i sollys, da det kan mørne stoffet og lave huller.
Forebyg allergi og dårligt sengeklima
Ved at vaske dyne og hovedpude regelmæssigt kan du forebygge allergi. Der ophobes enorme mængder støv i soveværelset og rigtig meget af det stammer fra vores dyne.
Husstøvmider lever og formerer sig bedst i temperaturer mellem 17 og 32 grader og fugtigheder mellem 55 of 75% RF (relativ luftfugtighed). Derfor er de yderst tilfredse i dyner og puder, hvor de har optimale leveforhold.
Undersøgelser lavet af Astma-Allergi Danmark viser, at flere og flere danskere bliver allergiske overfor husstøvmider, hvilket er et stort problem, som opretholdelse af et sundt klima i soveværelse kan være med til at forebygge.
Tip: Vask ved 60 grader slår levende organismer som husstøvmider og skimmelsvamp ihjel.
Oprethold kvalitet og forlæng holdbarheden
Holdbarheden på dyner og puder kan i realiteten forlænges ved at vaske 2 til 4 gange årligt. Når du bruger din dyne og pude, så vil dunene med tiden klumpe sammen og forringe kvalitet samt bæreevnen. Ved at vaske din dyne og pude kan du opretholde bæreevne samt luftigheden især i dynen.
Dyne og pude må maksimum vaskes 4 gange om året. Hvis du overstiger dette vil du slide for meget på dynen og kvaliteten vil med tiden forringes markant.
Forkert vask og vaskeskader
Det er meget vigtigt at din dyne og pude får den rigtige behandling i forbindelse med en vask. Du kan hurtigt komme til at begå nogle fejltrin, som kan være fatale for kvaliteten og derved ødelægge dyne og pude.
En god huskeregel er, at tjekke syningerne inden du begiver dig ud i at vaske din dyne eller din hovedpude. Sørg for at der ikke er nogle huller i syningerne, så dunene ikke kan slippe ud under en vask.
En meget klassisk vaskeskade er, hvis dundynen falder sammen efter vask. Luftigheden i dynen forsvinder og den mister sin bæreevne. Man kan også opleve, at dynens vår bliver mørt og går i stykker. Dette er også et tegn på en hyppigt set vaskeskade.
Hvis blot du følger de ovenstående anvisninger, så skulle der ikke være risiko for, at du vil komme til at opleve nogen af de ovennævnte vaskeskader. Disse opstår kun, hvis der er foretaget en forkert handling i forbindelse med afvaskningen – forkert temperatur, forkert vaskemiddel, dårlig tørring osv.
Skal du have det maksimale ud af din seng, så er det vigtigt, at du altid sørger for at vaske dyner og puder korrekt. Ellers kan du risikere, at det går ud over din søvn.