figure figure

Guide: Sådan vælger du den rigtige madras

Skrevet af: Kasper Pedersen

Hvilken madras skal jeg vælge?

Den perfekte madras skal hjælpe os med at forbedre kvaliteten af vores søvn. Ved at forbedre vores søvnkvalitet kan vi sikre mere energi og overskud i hverdagen.  Derfor er det uhyre vigtigt, at vi sover på en madras, som er med til at optimere kvaliteten af vores nattesøvn mest muligt. Ved at følge denne guide er du sikret en madras i højeste kvalitet, som tilgodeser dine personlige behov.

Hvad er dit behov?

Først og fremmest, skal du gøre op med dig selv, hvad er dine personlige behov? Hvad skal sengen bruges til? Bliver den for eksempel brugt som ”sofa” på et ungdomsværelse – eller bruges den kun som seng?

Hvis sengen bruges til mere end blot at sove i, så skal du naturligvis overveje, hvordan disse behov bliver dækket bedst muligt. Det kan være en god ide at overveje en elevationsseng, hvis sengen skal bruges til læsning eller til at se tv fra.

Har du problemer med vand i benene eller hoster du om natten, er en elevationsseng en helt oplagt mulighed til at lindre disse gener.

Rygsøjlens position

pexels-ba-tik-3754299

Den måde rygsøjlen er placeret på, når vi ligger os i sengen, er en helt afgørende faktor for kvaliteten af madrassen, og om den dækker den enkeltes individuelle behov.

Det er vigtigt, at rygsøjlen er parallel med sengelinjen, når du ligger på siden. Ligeledes er det vigtigt, at du ikke kan føre en hånd ind mellem lænd og madras, når du ligger på ryggen, da dette giver en usund krumning af lænden. Madrassen skal derfor give mulighed for at rumpen kan synke ned i madrassen og derved bule op og give støtte til lænden.

For at undersøge dette i forbindelse med køb af madrassen, er det en god ide at have en anden person med. Mens du ligger i sengen, skal din partner, ven eller veninde vurdere rygsøjlens position i de forskellige liggepositioner. Få personen til at føre en hånd ind under lænden – her er det vigtigt, at der er modstand, så du sikrer støtte til lænden. Lænden skal være i kontakt med underlaget, hvis ikke der er kontakt, er madrassen for hård.

Se dig selv i spejlet

Se på dig selv! Er du i besiddelse af brede hofter, eller andre kropsformer, så kan du overveje en madras med zoneinddeling.

Zoneinddeling er lavet for at give en bedre komfort. Madrassen er hermed opdelt i zoner, hvor hårdheden varierer alt efter, hvilken zoneinddeling du søger. Er du i besiddelse af en fyldig bagdel, kan du med fordel gå efter en zoneinddelt madras, som tager højde for dette.

En af de hyppigste fejl i forbindelse med køb af madras, er når både mand og dame køber samme madras. Mænd og kvinder er meget sjældent i besiddelse af samme højde, vægt og kropslig statur. Mænd vejer som regel mere end kvinder, og derfor skal de oftest have en hårdere madras. Kvinder derimod, skal oftest have en zoneinddelt madras, som tilgodeser deres kvindelige former.

Valg af topmadras

Der er ikke mange, som tænker over valget af topmadras. Men dette valg kan vise sig at være lige så vigtigt, som valget af den almindelige madras.

Topmadrasser kan have adskillige funktioner, nogle topmadrasser kan virke afkølende, hvor andre derimod kan have en varmende effekt. Alt efter om du fortrækker at sove koldt eller varmt, kan topmadrassen have en afgørende effekt.

Ved brug af topmadras er du i stand til at kompensere en enten for hård eller for blød madras. Dette er ikke optimalt, men hvis du ikke har mulighed for at skifte madras lige med det samme, kan en topmadras være med til at kompensere og give dig en bedre nattesøvn.

Madrassens alder

Nogen tror, at en madras kan holde en menneskealder. Dette er ikke tilfældet!

Alt efter kvaliteten på madrassen kan den i gennemsnit holde i 10 år, før den bør udskiftes. Efter mange års brug kan madrassen ikke længere udgøre sin fulde funktion, da materialerne blive slidte.

Topmadrasser holder som udgangspunkt langt fra lige så længe som den almindelig madras. Det primære materiale i en topmadras er skum, hvilket hurtigere bliver nedbrudt. Som udgangspunkt holder en topmadras kun halvt så lang tid, som den almindelige madras.

Din egen alder

I og med, at vi alle sammen bliver ældre med tiden, så ændrer vores behov og kropsudformning sig også. Kropsvægten øges og vores former ændre sig markant med alderen. Derfor er det vigtigt, at disse forandringer bliver taget med i betragtningerne, hver gang vi skal købe ny madras.

Hvis du for 10 år siden købte en madras med en bestemt zoneinddeling, er det slet ikke sikkert, at du skal gå efter den samme madras igen – tværtimod. Er hofterne blevet lidt bredere eller bagdelen lidt større, er du nødsaget til være ærlig over for dig selv og ekspedienten, som skal hjælpe med at finde den optimale madras. Hvis du giver forkert information angående vægt og højde, så risikerer du at få forkert rådgivning og kan derfor ende med at komme hjem med en forkert madras, som ikke vil bidrage til en optimal søvnkvalitet.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat