figure figure

Kan du ikke sove? 8 råd til hvordan du løser det

Skrevet af: Anne Larsen

Kan du ikke sove, kan du her få en række gode råd til, hvad du kan gøre.

Det kan være så frustrerende, hvis du ligger i sengen og ikke kan sove. Du vender og drejer dig og ser måske misundeligt på din partner, der ligger og snorksover ved siden af. Heldigvis findes der masser af gode råd til dig, der har svært ved at sove. Vi kommer ind på nogle af de bedste og mest almindelige her.

1. Drop skærme inden sengetid

Mange ligger og ser på deres mobil, computer eller TV, inden de skal sove. Men det er en rigtig dårlig ide. Det blålige lys fra skærmen er nemlig med til at gøre, at du får sværere ved at falde i søvn. Hvis du trænger til noget rolig afslapning inden sengetid, er det derfor bedre, at du læser en bog, hører lydbog eller rolig musik.

2. Undgå alkohol, koffein og mad inden sengetid

Hvis du drikker alkohol, kaffe eller te lige inden sengetid, kan det også være med til at gøre, at du har svært ved at falde i søvn. Derfor er det vigtigt, at du ikke drikker det, inden du skal sove. Det er meget individuelt, hvilken tolerance den enkelte har. Nogle kan godt drikke en kop kaffe tidligt på aftenen, men andre er nødt til helt at undgå det.

Det samme gør sig gældende for mad. Du bør hverken være sulten eller overmæt, når du går i seng. Du skal derfor undgå at spise, lige inden du går i seng.

3. Motion er godt – bare ikke inden du skal i seng

Hvis du har svært ved at sove, er det en rigtig god ide, at du dyrker motion i løbet af dagen. Det er med til at gøre, at du får brugt noget energi og bliver naturligt træt. Hvis du dyrker motion lige inden, du skal sove, kan det dog være, at du har svært ved at falde i søvn.

Inden du skal sove, skal du sørge for at lave rolige aktiviteter, der får kroppen ned i gear og gør den klar til at slappe helt af. Derfor nytter det ikke noget, hvis du løber en tur. Du bør heller ikke være aktiv på andre måder inden sengetid. For eksempel bør du ikke styrte rundt og ordne vasketøj og madpakker til næste dag, lige inden du skal sove.

4. Skab de bedste rammer for dig selv for at sove

Har du svært ved at sove, kan det også være helt banale faktorer, som at der er for koldt, for varmt, for lyst eller for meget larm i dit soveværelse. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at skabe de mest optimale rammer for, at du kan falde hurtigt i søvn.

Det kan du for eksempel gøre ved, at du:

  • Skruer ned for radiatoren
  • Åbner vinduet
  • Sover i en tyndere dyne
  • Sover med dynebetræk og nattøj i naturmaterialer
  • Sover på en latextopmadras
  • Vælger et mørklægningsgardin
  • Sover med sovemaske
  • Indretter soveværelset i det mest stille rum
  • Sover med ørepropper

5. Giv dig selv de bedste betingelser på arbejdet for at sove

Mange har svært ved at sove, fordi de ikke kan lade være med at tænke på deres arbejde. Vi bruger rigtig meget tid og energi på vores arbejde, og det gør, at vi har svært ved at slippe det igen, når vi skal lægge os til at sove.

Hvis du har været stresset igennem en længere periode, bør du tale med din chef eller tillidsmand om, at du føler et for stort arbejdspres.

Arbejder du i skiftehold på arbejdet, kan det også være det, der er grunden til, at du ikke kan sove. Du bør altid arbejde i skift, der hedder dag-aften-nat, da det er nemmere for dig at være vågen i længere tid, fremfor at sove mindre.

Hvis du arbejder nat-aften-dag, kommer du kun til at have otte timer mellem din aftenvagt og din dagvagt. Det er for lidt tid til at komme hjem, slappe af, få noget at spise og få sovet i hvert fald syv timer.

6. Lad være med at fortvivle over, at du ikke kan falde i søvn

Mange har det med at fortvivle over, at de ikke kan sove. De ender med at blive angste for, at de ikke kan falde i søvn, når de lægger sig. Den angst kan i sig selv være med til at gøre, at du ikke kan sove. Det kan altså få en selvforstærkende effekt.

Derfor er det vigtigt, at du lader være med at lade dig gå på af, at du ikke kan sove. I stedet er du nødt til at acceptere, at det er sådan, det er.

7. Undgå at tage sovepiller

Når du har svært ved at sove, er det meget vigtigt, at du ikke begynder at tage sovepiller. Selvom det kan være fristende for dig at gøre det, vil pillerne ikke hjælpe dig på den lange bane. Hvis du tager sovepiller over længere tid, kan de nemlig ende med at have den modsatte effekt. De kan altså gøre det svært for dig at falde i søvn.

Du bør kun tage sovepiller i sjældne tilfælde, hvor du virkelig kan have brug for hjælp til at sove. Det kan være i forbindelse med sorg, følelseskaos, sygdom og lignende helt særlige situationer.

8. Stå op, hvis du slet ikke kan sove

Hvis du slet ikke kan sove, er det bedst, at du står op. Du bør ikke forbinde din seng med frustrationer over, at du ikke kan falde i søvn. Når du står op, skal du sørge for ikke at tænde for meget lys. Ellers vil du blive for vågen. Det samme er tilfældet, hvis du ser TV. I stedet bør du ved et svagt lys lægge kabale eller et puslespil. Det må gerne være så kedeligt som muligt, da det er med til at gøre dig mere træt.

Kilder:

https://samvirke.dk/artikler/gode-rad-til-dig-der-ikke-kan-sove

https://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-loser-du-dine-sovnproblemer

https://www.psykiatrifonden.dk/det-mentale-motionscenter/soevn/10-gode-raad-til-bedre-soevn.aspx

https://www.dr.dk/levnu/psykologi/brevkasse-jeg-kan-ikke-slukke-hjernen-naar-jeg-skal-sove

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat