Skrevet af: Anne Larsen
De fleste voksne er klar over, at man som hovedregel skal have mindst 7-8 timers søvn hver nat. Disse timers søvn skal optimalt set være uforstyrret og gerne bestå af omkring 2 timers dyb søvn. Desværre er det langt fra alle danskere, der kan sætte flueben ved dette. Det er en skam, da søvnen har enorm betydning for vores ve og vel. Grundet den store betydning vil vi her introducere fem tiltag, der kan hjælpe dig til at sove betydeligt bedre.
Gør dit soveværelse klar til natten
Første tiltag dækker over en lang række gode tips.
For at sikre en god nats søvn kan man nemlig ikke nøjes med at kvitte koffein før sengetid og iklæde sig noget behageligt nattøj. Man er også nødt til at forberede soveværelset til natten. Et soveværelse skal nemlig danne ramme for en god nattesøvn og skal kunne derfor byde på afslapning og velvære.
For at gøre dit soveværelse klar til natten skal du gøre følgende:
- Luft grundigt ud inden sengetid
- Undgå for høje temperaturer i rummet (15-18 grader er optimalt)
- Minimér støj (sæt din telefon på lydløs, sluk fjernsynet etc.)
- Luk lyset ude (træk dine gardiner for)
Investér i en god madras med ergonomien i højsædet
Et andet vigtigt tiltag handler om madrassen. Det er nemlig ikke nok at købe en stor og pæn seng med alverdens funktioner. Sengen skal også være forsynet med en ergonomisk madras, som kan yde den nødvendige støtte til netop din krop.
Ligger du dårligt i din seng, så kan du i stedet for at købe en hel ny seng købe en god topmadras. Med en beskeden investering på omkring 2.000-3.000 kr. kan du få en yderst funktionel topmadras, der giver den bedst tænkelige støtte og aflastning.
Fokusér på din vejrtrækning
En hurtig og ukontrolleret vejrtrækning kan gøre det meget svært at falde til ro. Det siger næsten sig selv. Derfor er du nødt til at fokusere på at trække vejret roligt og kontrolleret.
Vejrtrækningsøvelser er ret simple – og virkelig effektive.
Tag en dyb indånding og ånd ud, og gentag dette i 5-10 minutter. Når du gør det, så vil du opleve, at din krop bliver mere afslappet, og at du giver slip for angst og stress. Dette vil give ro i både krop og hjerne, hvilket vil hjælpe dig til at sove bedre.
Hold elektronik væk fra soveværelset
Mange af os begår én og samme fejltagelse; vi tager vores elektronik med i soveværelset. F.eks. er det en klassiker at ligge i sengen med mobilen i hånden, lige inden vi lægger os til at sove. Mobilen udsender stråling, som kan forværre din søvn, herunder din dybe søvn. Derudover er det meget normalt, at indholdet på mobilen (f.eks. sociale medier) kan sætte gang i en masse tanker og måske endda bekymringer. Disse tanker og bekymringer kan gøre det svært at falde i søvn.
Af ovenstående grunde bør du ikke have hverken mobilen eller anden elektronik i soveværelset – medmindre du sagtens kan holde fingrene fra det inden sengetid.
Hav en notesbog ved din side i sengen
Alle kender det; man lægger sig til rette i sengen og begynder så at spekulere på, hvad man skal lave i morgen. Måske kommer man i den anledning på en masse idéer til, hvordan man får lukket en større handel på jobbet, hvordan man kan modernisere stuen eller noget helt tredje. Måske bliver man også ramt af negative tanker og bekymringer. I så fald vil det være en god idé at skrive ens tanker ned i en notesbog, så man på den måde lettere kan lægge dem fra sig. Det er meget lavpraktisk, men det hjælper faktisk i mange tilfælde.