figure figure

Bedste kugledyne i test til voksne

Af sengevejleder Jesper Kristiansen - April 2024

Kugledyner der kan være med til at afhjælpe søvnproblemer

En kugledyne kan – ifølge tusindvis af brugeranmeldelser og ekspertudtalelser i test af kugledyner – være en fantastisk investering i en bedre søvn. Den specielle dyne har eksisteret i flere årtier, men er først blevet et decideret hit inden for de seneste år.

Kugledyner har i årevis været et populært valg blandt autister og personer med andre angstlidelser. Nye undersøgelser viser dog, at dynerne også kan gavne rigtig mange andre mennesker. I princippet vil hele familien kunne sikre en bedre søvnkvalitet ved at bruge disse dyner.

Vi præsenterer dig her for alt i vores guide, som du bør vide om kugledynerne. Hvad er der særligt ved denne dynetype? Hvem kan få glæde af dynerne? Hvilken dyne klarer sig bedst i test? Find svar på disse og en masse andre spørgsmål her.

Hugged.dk rabatkode

Største besparelse

Hugged Kugledyne

999.00 DKK

899.00 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star golden-star

Ønsker du at investere i din søvn med en ny dyne, så er en Hugged kugledyne vores bedste bud til prisen. Du får et kvalitetsprodukt, der er udviklet i samarbejde med [..]

Populært valg

Hugged Kugledyne Barn

599.00 DKK

539.00 DKK

golden-star golden-star golden-star golden-star golden-star

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne er, som navnet antyder, fyldt med kugler. Der er typisk tale om mindre glas- eller plastkugler, der er med til at give dynen en vis tyngde.

De gængse kugledyner vejer et sted mellem 2 og 10 kg. Om du skal vælge en let eller tung kugledyne afhænger af din vægt. Jo mere du vejer, desto tungere en dyne bliver du anbefalet. Vi kommer mere ind på dette senere i guiden.

I dag findes der kugledyner (også kaldet tyngdedyner) i mange forskellige former, størrelser, vægtklasser, prisklasser m.v. I dit valg af kugledyne kan du med god grund stille høje krav til kvaliteten. Det er trods alt din søvn og dermed også dit velvære, der er på spil.

Se den bedste kugledyne

Virker en kugledyne mod angst?

Ja, en kugledyne kan i mange tilfælde hjælpe personer, der lider af angst af den ene eller anden art.

Selvom det kan være svært at bevise, at kugledyner kan afhjælpe angstproblemer, så tyder meget på, at dynerne har en vis effekt.
63 % har oplevet en positiv effekt
Semanticscholar.org har tidligere offentliggjort et meget interessant testresultat i en større undersøgelse af dynernes effekt:

 • 63 % af deltagerne rapporterede, at de havde mindre angst efter at have taget en kugledyne i brug.
 • 78 % af deltagerne meddelte, at dynens tyngde havde haft en positiv effekt i forhold til at berolige følelser.

Kugledynen kan reducere din angst
Kugledynen er med til at stimulere centralnervesystemet på en sådan måde, at man slapper mere af. Dette vil i særdeleshed gavne angstlidende børn og voksne, idet disse personer ofte har svært ved at slappe af om aftenen og natten.

En kugledyne kan ikke afhjælpe angst, men den kan gøre det nemmere at håndtere angstsymptomerne ved sengetid. En bedre søvn kan give mere overskud, hvilket i det store hele vil have en god effekt på ens angstlidelse.

Resultatet er individuelt, hvorfor der ikke er nogen garanti for, at en kugledyne vil gavne dig. Det er ikke desto mindre et forsøg værd.

Kugledyner kan bl.a. hjælpe personer med følgende angstlidelser:

 • ADHD
 • Autisme
 • OCD
 • PTSD
 • Stress

Hvad koster en kugledyne?

Der findes ingen officiel eller generel kugledyne pris.

Priserne på markedets kugledyner kan – og vil – svinge en hel del alt efter mærke, kvalitet, størrelse m.v. F.eks. er det væsentligt, om kugledynen er tiltænkt et barn på 15 kg. eller en fuldvoksen mand på 90 kg.

Hos de danske forhandlere svinger priserne typisk mellem 500 og 1.500 kr.

Dertil kan der forekomme udgifter til levering, hvis dette ikke er inkluderet i prisen.

Den skarpeste kugledyne pris finder man ved at sammenligne priser, men husk, at prisen ikke er alt. En billig kugledyne er jo ikke meget værd, hvis ikke kvaliteten og funktionaliteten er i top.

Derfor er efterspørgslen på kugledyner stor

I disse år bliver der handlet kugledyner i bunkevis. Efterspørgslen er bestemt ikke blevet mindre af, at det er gået op for danskerne, at det ikke kun er folk med angstlidelser, der kan bruge dynerne.

Men hvilke fordele er der egentlig ved kugledynerne? Og er de overhovedet pengene værd? Disse kritiske spørgsmål vil vi svare på nu. Læs om alle fordelene herunder:

1. Øger produktionen af glæde

En af de imponerende fordele ved kugledyner er, at de grundet deres høje vægt får hjernen til at udskille serotonin. Serotonin forbindes med følelsen af lykke og velvære, hvorfor en øget produktion af dette kan have en positiv indvirkning på dit humør. Et bedre humør vil i de fleste tilfælde også kunne reducere angst.

3. Tryghed og komfort

Dernæst er det et faktum, at kugledyner bidrager med øget tryghed og komfort om natten. Som bruger af en kugledyne vil du opleve at føle dig rigtig godt tilpas, når du finder dig til rette under dynen. Føler du dig ofte utryg om natten, så kan en sådan dyne måske være løsningen.

2. Reducerer stress og angst

Trykket fra dynen vil også få din krop til at udskille mindre kortisol. Kortisol udløser stress og angst, hvorfor en mindre produktion af dette vil gavne dit velvære. Med mindre kortisol i kroppen vil du have lettere ved at falde til ro, hvilket er praktisk, når du skal sove.

4. Gavner det mentale helbred

I det store hele er kugledyner med til at påvirke det mentale helbred på positiv vis. Du vil typisk få en hverdag med mere overskud, mere glæde, mindre angst, mindre stress og mere nydelse. At bruge en kugledyne er ingen mirakelkur og kan ikke nødvendigvis erstatte f.eks. angstmedicin eller sovemedicin, men det kan være et fint supplement.

5. Billig investering i en bedre søvn

500-1.500 kr. er måske mange penge, men tænker man på, hvor stor en effekt en kugledyne kan have, så er pengene givet godt ud. Kan alene det, at du skifter din moskusdyne ud med en kugledyne afhjælpe dine søvnproblemer, så vil det være en fantastisk investering. Blandt alternativerne kan der nævnes investering i ny seng, sovemedicin, terapi og yoga.

Kugledyne test: Hvilken dyne er bedst i test?

Jagten på den bedste kugledyne kan være lang og kringlet. Men behøves det at være sådan?

Det er svært at pege på den rigtige kugle dyne, idet det er meget individuelt, hvilken dyne der har den bedste effekt.
Svært at finde en testvinder eller ej, så har flere testbureauer og søvneksperter testet og sammenlignet nogle af markedets kugledyner. I disse tests er der som regel valgt 5-20 dyner ud, som er blevet testet, vurderet og sammenlignet.

Skal du også ud at lave din egen individuelle test af de forskellige kugledyner, så læg evt. vægt på følgende:

 • Mål og vægt
 • Kvaliteten af kugler og betræk
 • Pris
 • Tilfredshedsgaranti (vælg en forhandler, der tilbyder dette)
 • Brugeranmeldelser
Bedste kugledyne i test

Kugledyne der passer til dig

Med andre ord skal du forsøge at finde en kugle dyne, der passer dig i både størrelse og vægt. Derudover skal du sørge for at vælge en dyne, der udelukkende er lavet af kvalitetsmaterialer. Endvidere vil det være en stor fordel at handle hos en forhandler, der yder tilfredshedsgaranti. Med denne garanti kan du nemlig få pengene tilbage, hvis dynen ikke har den ønskede virkning.

Læs kundeanmeldelser

Slutteligt kan – og bør – du også læse kundeanmeldelser. Det kan du f.eks. gøre via trustpilot.dk, hvor danskerne ikke er rad for at udtrykke deres ærlige mening om bl.a. kugledyner fra forskellige forhandlere.

Der udvikles hele tiden nye kugledyner, hvorfor mange af de allerede offentliggjorte tests er mere eller mindre ubrugelige. Af følgende grund bør du lave din egen test med afsæt i førnævnte.

Shop kugledyner til hele familien

Kugledyner kan ikke kun hjælpe familiens mindste med at sove bedre om natten, men vil også kunne gavne de større børn og de voksne. Derfor kan det give mening at købe kugledyner til hele familien, så samtlige familiemedlemmer kan nyde godt af dynernes funktionalitet.

Fordelene ved kugledynen vil være de samme, hvad enten den bruges af en voksen eller et barn. Til gengæld er der forskel på, hvilke dyner der egner sig til henholdsvis børn og voksne. I de næste par afsnit vil vi derfor sætte fokus på, hvilken kugledyne du skal vælge, alt efter om dynen er tiltænkt baby, barn, junior eller voksen. Gå med fordel direkte videre til det relevante afsnit.

Kugledyne baby

Der findes efterhånden rigtig mange fine kugledyner til de små guldklumper. I første omgang bør man dog overveje, om baby vil få størst glæde af en kugledyne, eller om en kuglevest eller en tyngdepose er et bedre alternativ. Det er en smagssag.

Kugledynerne kan bl.a. hjælpe barnet, der er blevet født for tidligt, er født med visse sygdomme, eller som blot har svært ved at falde til ro.

Bemærk, at mange af kugledynerne anbefales til børn med en vægt på mindst 10 kg. Disse kugledyner vil derfor ikke egne sig til nyfødte og meget små babyer, der typisk ikke vejer mere end 3-6 kg.

 • En kuglevest og en tyngdepose er et godt alternativ til kugledynen
 • Ikke alle kugledyner egner sig til helt små babyer
 • Børn under 2 år bør holdes under opsyn

Kugledyne børn og junior

Det mellemstore barn og junior kan også få glæde af en kugledyne.

Oprindeligt blev kugledynerne nærmest udelukkende anvendt til børn med angstlidelser. Det har ændret sig med tiden, men det er ingen hemmelighed, at dynerne fortsat hitter hos de små. Børn med ADHD og autisme kan med fordel anvende kugledyner, men også børn med søvnproblemer kan hjælpes til en bedre søvn.

Til mellemstore børn bør man vælge en kugledyne med en vægt på mellem 2 og 4 kg. Dette vil i hvert fald være passende, hvis barnet vejer mellem 10 og 50 kg.

 • Kugledyner blev oprindeligt anvendt til børn med angstlidelser (ADHD m.v.)
 • Børn med søvnproblemer anbefales at bruge kugledyner
 • Den ideelle dyne til børn har en vægt på mellem 2 og 4 kg. (alt efter barnets vægt)

Kugledyne voksen

Slutteligt findes der også masser af anbefalelsesværdige kugledyner til voksne. Det drejer sig naturligvis om de store og tunge dyner, der passer til den voksnes højde og drøjde.

Voksne og ældre kan opleve problemer med både angst, søvnproblemer og stress på samme måde som børn, hvorfor kugledyner også er tilegnet voksne i en bred aldersgruppe.

Voksne har typisk gjort rigtig mange ting for at afhjælpe søvnproblemer, men har man ikke prøvet en kugledyne, så bør man gøre det.

Som voksen bliver man som regel anbefalet at vælge en dyne med en vægt på mellem 6 og 10 kg. I afsnittet Hvor tung skal min dyne være?kommer vi med nogle mere konkrete input omkring dette.

 • Kugledyner er lige så velegnet til voksne og ældre som til børn
 • Der findes en dyne til enhver voksen uanset højde og drøjde
 • Voksne bør gå efter dyner med en vægt på mellem 6 og 10 kg.

Disse personer bør ikke anvende kugledyner

Mange dyneforhandlere vil måske påstå, at kugledyner kan bruges af alle. Vi vil dog nærmere sige, at dynerne kan bruges af næsten alle. Der er nemlig nogle enkelte persongrupper, der bør undgå at anvende kugledyner.

Medmindre man har fået lægens accept, så bør man ikke gøre brug af en kugledyne, hvis man tilhører en af disse grupper:

 • Gravide
 • Personer med knogleskørhed
 • Personer med lungesygdomme
 • Personer med brud på knogler
 • Babyer og børn under 3 år (brug i stedet en kuglevest eller tyngdepose)
 • Demente

Er du i tvivl om, hvorvidt en kugledyne vil kunne gøre skade på dig eller dit barn, så forhør dig hos lægen. Der er ingen grund til at løbe unødvendige risici.

Fra alm. dyne til kugledyne

At gå fra en alm. dyne til en kugledyne kan være lidt af en omvæltning, og det kræver naturligvis en smule tilvænning.

Tilvænningsperioden kan variere en del fra person til person, men som regel siger man, at det tager mellem 7 og 24 dage at vænne sig til den nye dyne. Det kan tage tid at vænne sig til en kugledyne, hvis man indtil nu har været vant til at bruge traditionelle sommerdyner og vinterdyner, der er fyldt med lette fjer. En kugledyne vejer nemlig betydeligt mere end den traditionelle dyne.

Da det kræver lidt tilvænning, så bør man bruge kugledynen et par måneder i træk, inden man drager konklusioner mht. funktionaliteten.

En kugledyne skal bruges på akkurat samme måde som en alm. dyne, hvorfor det ikke er nødvendigt at følge en lang anvendelsesguide.

Kropsvægt 90-110 kg. – vælg en dyne på 10 kg.

Ovenstående er kun vejledende. Spørg forhandleren til råds i tvivlstilfælde.

Det er meget vigtigt, at dynen ikke vejer så meget, at man ikke vil kunne skubbe den væk ved behov. Kugledynen skal selvfølgelig heller ikke skabe problemer med vejrtrækning eller på anden vis skabe gener. Oplever du gener af nogen art, bør du skifte tilbage til en alm. dyne.

Hvor tung skal min dyne være?

At vælge den rigtige kugledyne – med den rigtige vægt – er altafgørende i forhold til effekten. Derfor bør du læse de kommende linjer meget nøje.

En god tommelfingerregel lyder på, at dynen skal veje 10 % af brugerens kropsvægt, såfremt dynen skal bruges af et større barn eller en voksen. Det vil sige, at hvis du vejer 70 kg., så skal du vælge en dyne, der vejer omkring 7 kg. Der skal tages andre forbehold, hvis dynen er tiltænkt et mindre barn.

Med afsæt i udvalget fra HUGGED skal du gå efter følgende vægtklasse:

Kropsvægt 10-30 kg. – vælg en dyne på 2 kg.

Kropsvægt 30-50 kg. – vælg en dyne på 4 kg.

Kropsvægt 50-70 kg. – vælg en dyne på 6 kg.

Kropsvægt 70-90 kg. – vælg en dyne på 8 kg.

Se andre dyner

Gør-det-selv kugledyne

Er det virkelig muligt at sy en kugledyne på egen hånd?

Ja, det kan faktisk godt lade sig gøre, hvis man har hænderne skruet rigtigt på og følger en opskrift. For at lave din egen kugledyne skal du bruge en symaskine, stof i bomuld og Krøyerkugler. Køb kugler til kugledyne – og alt det øvrige udstyr – i din lokale hobbyforretning.

Du kan via Psykiatrien i Region Midtjylland (rm.dk) finde en udførlig guide til at lave din egen kugledyne, hvis du går med tanker om at prøve dette gør-det-selv-projekt.

Anbefaling: Hugged.dk har den rette kugledyne til dig

Hugged.dk er en af landets førende forhandlere af kugledyner. Her kan du handle kvalitetsdyner til både børn og voksne samt ældre. Hos Sleepzone.dk kan vi stå 100 % inde for Hugged.dk og deres kugledyner.

Vi anbefaler at købe kugledyner hos denne forhandler af følgende grunde:

 • 5 ud af 5 stjerner på trustpilot.dk
 • Dag-til-dag-levering til hele landet
 • Tilfredshedsgaranti
 • Gratis fragt uanset valg af kugledyne
 • Produkter af højeste kvalitet
 • Professionel support via mail og chat

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en kugledyne?
plus

En kugledyne er en dyne fyldt med kugler, typisk og mindre glas- eller plastkugler. Kuglerne giver dynen sin vægt som ofte vejer mellem 2-10 kg. Den anbefalede vægt afhænger af hvor meget du selv vejer.


Hvad koster en kugledyne?
plus

Typisk koster en kugledyne mellem 500-1500 kr. Priseren variere afhængig af størrelse samt om der er tale til voksen eller barn.


Hvilken kugledyne er bedst i test?
plus

Den bedste kugledyne vi har testet kommer fra danske HUGGED som er CE-godkendt (93/42/EEC) samt yderstof som er 100% OEKO-TEX bomuld i højeste kvalitet.


Hvilken vægt af kugledyne skal jeg vælge?
plus

Hvor mange kg din kugledyne skal veje afhænger af din kropsvægt. Vi anbefaler at en kugledyner vejer ca. 10% af din egen vægt. Så hvis du vejer ca. 70 kg, så anbefaler vi en kugledyne på ca. 7 kg. Det er en god tommelfingerregel og sikrer at du ikke går helt galt i byen når du køber din nye kugledyne.


Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat