figure figure

Komplet guide: Sådan finder du den bedste dobbeltdyne

Skrevet af: Frederik Jørgensen

Alt du skal vide om dobbeltdyner

Sneen daler. Træernes grene er hvide af frost. Du går frysende udenfor og drømmer dig ind under dynen sammen med din udkårne. Men hvad er nu det? Din dyne måler kun 140 cm i bredden, hvilket vil sige, at der ikke er plads til jer begge to. Hvad gør I for at redde det idylliske øjeblik?

Vi vil gerne byde dig velkommen til en af Danmarks bedste guides til køb af dobbeltdyner. Her på siden har vi samlet al den information DU har brug for at vide for at kunne vælge den bedste dobbeltdyne på markedet – til dine behov.

Hvis du mener, at du allerede ved ALT, hvad der er værd at vide om dobbeltdyner – og derfor helt uden problemer kan finde den bedste dyne til prisen og dine behov – så behøver du ikke at læse videre.

Er du derimod ikke ”verdensmester i dobbeltdyner” og derfor gerne vil vide, hvordan du finder den dyne, der giver dig den bedste nattesøvn – og ikke mindst giver dig mest for dine penge, så synes vi, at du skal læse vores guide.

Køb den rigtige dobbeltdyne første gang

Den helt store fordel ved at læse vores guide er, at du får viden om, hvordan du vælger den bedste dobbeltdyne ift. dine behov. Sagt på en anden måde: Vi hjælper dig med at finde en dobbeltdyne, der maksimerer din søvnkomfort.

Vil du gerne have (gratis) personlig rådgivning?

Hvis du ikke har lyst eller tid til at læse nedenstående guide, men gerne vil have købt en ny og god dobbeltdyne hurtigst muligt, så anbefaler vi personlig rådgivning hos dyne- og senge webshoppen Bedre Nætter.

Bedre Nætter tilbyder gratis og personlig rådgivning via deres chatfunktion på webshoppen. På den måde kan du i samarbejde med en dyneekspert finde ud af, hvilken type dobbeltdyne, der er bedst for dig – og være heldig at få et ekstra godt tilbud. Hvem ved?

Klik her – hvis du gerne vil have gratis hjælp til at finde den bedste dobbeltdyne for dig.

Guidens indhold og opbygning

Herunder har du et overblik over guiden. På den måde kan du hurtigt se, om der er emner, som er mere interessante for dig at vide noget om i forhold til andre. Der er ingen tvivl om, at jo mere du læser af guiden, jo større sandsynlighed vil der være for, at du vælger og køber den bedste dobbeltdyne på markedet.

Overvejelser inden du køber:

  • Størrelse
  • Valg af fyld
    • Fiber
    • Dun
      • Andedun
      • Moskusdun
      • Gåsedun
      • Edderdun
    • Silke
  • Valg af dynetype
    • Sval
    • Lun
    • Varm
  • Hvad betyder bæreevne?
  • Valg af sæson
    • Helårs
    • Sommer
    • Vinter
  • Certifikater
    • Downafresh
    • Nomite
    • Oeko-tex
  • Dansk dobbeltdyne eller udenlandsk?
  • Vores anbefaling af dobbeltdyne

Størrelse

Valg af størrelse er faktisk uhyre simpelt, men på trods af det, så er der faktisk overraskende mange, som ender med at vælge forkert. Langt de fleste dobbeltdyner måler 200×200 cm, hvilket betegnes som ”standardstørrelsen”. Denne størrelse tilgodeser gennemsnittet – er du en del af det?

Her på Sleepzone.dk anbefaler vi at vælge størrelsen 200×220, hvis du (og din kæreste, mand eller kone) er højere end 170-175 cm. På den måde er I sikre på, at dynen er lang nok til jer begge. Og har I nogensinde hørt om et par, der har klaget over en for lang dobbeltdyne? Nej vel. Hellere for lang end for kort.

Hvis I måler omkring de 180 cm. eller mere, så er vil vi anbefale en endnu større størrelse: 240×220 cm. Denne størrelse kan måske ”på papiret” virke som alt for stor, men tro os, når vi siger, at så stor en dyne giver en fortrinlig nattesøvn og komfort. Der findes ikke noget bedre end at kunne rulle sig godt og grundigt ind i dynen sammen med sin partner.

Har du styr på størrelsen? Vi går videre til næste step.

Valg af fyld

Når størrelsen er på plads, er det tid til at vælge fyld. Overordnet set kan du vælge mellem tre typer: Fiber, dun og silke. Dit valg afhænger meget af dine personlige behov. Herunder giver vi en nærmere beskrivelse af fyldtyperne, så du har nemmere ved at vælge.

Fiber

Lider du af allergi? I så fald er fiberdyner et glimrende valg, da de kan vaskes ved høje temperaturer – igen og igen. Temperaturer, der dræber husstøvmider. En anden fordel ved dette fyld er, at det er markant billigere sammenlignet med de andre fyldtyper. Fiberdyner fås i mange forskellige kvaliteter. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du vælger den bedst mulige kvalitet.

Dun

Dunfyld er det mest populære valg – og med god grund. Her får du fyld, der bidrager til en fortrinlig komfort og giver en tilpas varme, da dun har en ekstraordinær god isoleringseffekt. Derudover er dun holdbare og holder faconen på dynen.

Er dundyner allergivenlige? Det afhænger af muligheden for at vaske pågældende dyne ved 60 grader. Da husstøvmider dør ved 55 grader, skal pågældende dundyne kunne vaskes ved 60 grader. Så tag et kig på vaskeanvisningen inden du køber!

Overordnet set findes der fire duntyper:

  • Andedun
  • Moskusdun
  • Gåsedun
  • Edderdun
Andedun

Andedun er kendt for at være den billigste duntype af de fire overordnede typer. Den lave pris skyldes i høj grad, at duntypen vurderes til at have den laveste kvalitet sammenlignet med de tre andre typer.

Se en andedunsdyne her.

Moskusdun

En moskusdundyne fra Danmark eller Europa er som udgangspunkt yderst kvalitetsfyldte. Moskusdun er kendt for en høj isoleringsevne og bæreevne på over 11. Hvis du gerne vil have ekstra meget kvalitet for dine penge, så er moskusdun det bedste valg

Se en moskusdunsdyne her.

Gåsedun

Gåsedun er den mest benyttede duntype. Her kan du være sikker på at få en høj kvalitet, hvis dynen er produceret i Danmark. Vi anbefaler en bæreevne på min. 11, hvis du vælger en gåsedunsdyne. Så er du sikker på, at kvaliteten er høj.

Se en gåsedunsdyne her.

Edderdun

Vil du have det bedste af det bedste inden for dyner og dobbeltdyner, så skal du vælge edderdun. Edderdun er uhyre fine og vejer nærmest ingenting, hvilket giver dig en dyne, du ikke har lyst til at forlade. Da edderdun er den mest kvalitetsfyldte type dun, så er prisen selvfølgelig også høj. Du får til gengæld, hvad du betaler for.

Se en edderdunsdyne her.

Silke

Silkedyner er ikke det mest almindelige valg her i Danmark. Dog fortjener denne type af fyld alligevel at blive beskrevet. Den helt store fordel ved at vælge en dyne af silke er, at den er temperaturregulerende. Det vil sige, at silkedobbeltdynen kan bruges både om sommeren og om vinteren. Derudover er silkedyner allergivenlige, da husstøvmider ikke kan leve i silkematerialet. Silke er også et meget hygiejnisk materiale, da det er åndbart og virker antibakterielt.

Der findes forskellige typer af silke. Hos Sleepzone.dk anbefaler vi typen ved navn ”morbærsilke”. Vi anbefaler også, at du er ekstremt opmærksom på producenten, hvis du overvejer en silkedyne. Gå efter en silkedyne som lever op til europæiske certificeringer og standarder: Så er du sikker på, at kvaliteten er høj og levetiden lang. I forhold til pris ligger silkedyner i den dyrere ende.

Valg af dynetype

Har du brug for en sommer- og vinterdyne? Måske en kugledyne? Eller kan du nøjes med én slags dyne til hele året? Det skal vi nu have fundet ud af. Til at besvare spørgsmålet har vi brug for at se nærmere på de tre dynetyper: Sval, Lun og Varm.

Sval

Sval betegnes som en kølig dyne, hvorfor den egner sig ekstra godt som sommerdyne.

Lun

Lun betegnes som en blanding af sval og varm, hvorfor den egner sig godt som helårsdyne.

Varm

Varm betegnes som en varm dyne, hvorfor den er oplagt at bruge om vinteren.

Hvis du ikke lider af kulskær og lignende, så vil det bedste valg med stor sandsynlighed være en lun dyne. På den måde kan du nøjes med én dyne hele året rundt – og det vil bl.a. spare dig for en pæn sum penge.

Er du derimod lidt temperaturfølsom, så anbefaler vi, at du har en dyne til både sommer- og vinterbrug. På den måde giver du kroppen de bedste forudsætninger for at holde sig varm gennem hele natten.

Har du brug for en dobbeltdyne til sommeren, vinteren eller hele året rundt?

Hvad betyder bæreevne?

Dette punkt er meget vigtigt. Valg af bæreevne har nemlig en afgørende betydning for, hvor godt du kan komme til at sove. Så læs ekstra fokuseret med nu!

Bæreevne kort fortalt

Bæreevnen er et direkte udtryk for dobbeltdynens kvalitet herunder isoleringsevne. Bæreevnen er en måleenhed, der kun kan bruges på dundyner (naturfyld).

Skala fra 2 til 16

Bæreevne måles på en skala fra 2 til 16: 2 er meget dårlig kvalitet, hvorimod 16 er det ypperste du kan få inden for dyner med naturfyld. En dyne med bæreevne 16 vil være fyldt med 100% edderdun – og sådan en dyne er meget dyr.

Som udgangspunkt er en bæreevne mellem 10 og 12 et godt og fornuftigt valg. Vælger du en helårsdobbeltdyne, så bør du stræbe efter en bæreevne på 11 for at være sikker på kvaliteten. En høj bæreevne er i øvrigt lig med en dyne, der består af fyld med en høj isoleringsevne – og som ikke vejer særligt meget. Jo bedre isoleringsevne og jo lavere vægt, jo højere bæreevne.

Valg af sæson

Valg af sæson hænger meget sammen med valg af dynetype. Valg af sæson virker måske ikke så vigtigt for dig, men det er faktisk en overvejelse, der kan forbedre din nattesøvn ganske markant.

Helårsdynen

Sveder du meget om natten, hvorimod din partner er en frossenpind – og vice versa? Hvis ja, så er helårsdobbeltdynen et godt kompromis. Helårsdynen tilgodeser nemlig begge behov og det tætteste du kommer på den perfekte dyne.

Sommerdynen

Har du og din partner det generelt varmt om natten? I så fald er sommerdobbeltdynen det bedste valg. Her får I en dobbeltdyne, der er sval, hvilket betyder, at den er mere ”kølig” end helårsdynen og selvfølgelig vinterdynen.

Vinterdynen

Fryser I om natten – også i sommerperioden? I så fald er vinterdobbeltdynen et godt bud på den bedste dyne for jer. Vinterdynen betegnes som ”varm”, hvorfor den især er velegnet til dig og jer som har det med at fryse om natten. Kom kulden til livs med en vinterdobbeltdyne og få en markant bedre søvnkomfort.

Certifikater

Lider du af allergi og-/eller gerne vil undgå allergiske reaktioner i fremtiden, så er det en god ide at kigge lidt på følgende certifikater:

Lever dobbeltdynen op til følgende certifikater, så har du alt andet lige fat i en god kvalitet. Mere er der ikke at sige om det. Vil du gerne læse mere om de forskellige certifikater, henviser vi til de respektive og officielle hjemmesider. Klik på certifikatets navn og du vil blive ført videre til hjemmesiden, hvor du kan læse mere.

Dansk dobbeltdyne eller udenlandsk?

Svaret på spørgsmålet er faktisk ganske enkelt: Hvis du gerne vil være sikker på en høj kvalitet, så vælger du en dobbeltdyne, der er danskproduceret. Danmark er kendt for at være et af de bedste lande til at producere dyner under gode og humane forhold.

Køber du udenlandske dyner kan du ikke altid være sikker på, hvad du får. Det er en alt for stor risiko at tage, hvis du spørger os. Derfor: Køb dansk og forvent høj kvalitet!

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat