figure figure

Disse madvarer er med til at sikre en bedre nattesøvn

Skrevet af: Anne Larsen

Ja, det lyder ganske usandsynligt, at man kan spise sig til en bedre nattesøvn. Skal man dog stole på flere velrenommerede forskere og øvrige eksperter, så er det ikke bare en skrøne. Der er rent faktisk noget om snakken, så drømmer du om at sove bedre, så skal du måske ændre en smule på dine måltider og madvaner. I artiklen nævner vi nogle af de madvarer, der angiveligt kan have en positiv indvirkning på din søvn.

#1 Banan

En daglig banan har aldrig gjort skade – faktisk tværtimod.

Bananer har et højt indhold af både kalium og magnesium, som virker muskelafslappende. Døjer du derfor med spændinger og / eller uro i kroppen, så er det en god idé at spise en halv eller hel banen kort inden sengetid.

  • Nyttigt indhold: Kalium og magnesium

#2 Havregryn med mælk

Havregryn fungerer ikke blot glimrende som morgenmad, men kan også med fordel indtages som en aftensnack. Det er nemlig en kendsgerning, at havregryn byder på langsomme kulhydrater, der lader dig falde til ro med en behagelig mæthedsfornemmelse. De langsomme kulhydrater er med til at udløse serotonin, der har en beroligende effekt på hjernen.

  • Nyttigt indhold: Langsomme kulhydrater (udløser serotonin)

#3 Mandler

Mandler smager ikke kun godt og byder på et højt indhold af protein. Mandler er også sprængfyldt med magnesium, der kan gavne din søvn. Mangler du derfor mineralet magnesium, så kan du foruden kosttilskud spise en håndfuld mandler hver dag. Er du ikke så meget til mandler, så er det glædeligt, at de fleste andre nødder også har et højt magnesiumindhold. Det gælder bl.a. for hasselnødder.

  • Nyttigt indhold: Magnesium

#4 Kaffebønner (kaffe uden koffein)

De færreste bliver anbefalet at drikke kaffe, hvis de ikke kan sove om natten. Det skyldes, at kaffe som udgangspunkt har et højt koffeinindhold. Mens koffein kan forstyrre din søvn, så kan kaffebønnernes høje indhold af melatonin (søvnhormon) gøre det helt modsatte. Det er takket være melatonin muligt at sikre en dybere søvn, og det gør det lettere at falde til ro. Derfor kan det være direkte gavnligt at drikke en kop koffeinfri kaffe eller to om aftenen.

  • Nyttigt indhold: Melatonin

#5 Spinat

Spinat er ikke blot vejen til en sundere krop og store muskler. Spiser du spinat til dine måltider, så kan du muligvis også forbedre din søvnkvalitet. Spinat har bl.a. et højt indhold af calcium, der hjælper kroppen med at danne melatonin. Derudover kan det bidrage til produktionen af apigenin, der har en beroligende effekt. Og så er det selvfølgelig en fordel, at spinat kan smage rigtig godt, hvis det bruges rigtigt i madlavningen.

  • Nyttigt indhold: Calcium

#6 Laks

Laks og andre fede fisk bør indtages flere gange på ugentlig basis. De fede fisk er nemlig spækket med omega-3-fedtsyrer, der skaber øget produktion af melatonin. Er du ikke så meget til laks, så findes der også alternativer i form af hellefisk, sild og ørred. Derudover findes der selvfølgelig fiskeolie i tilskudsform.

  • Nyttigt indhold: Omega-3-fedtsyrer

#7 Skyr

Skyr indeholder slow release-protein, som er kendt for langsomt at blive optaget i kroppen. Den langsomme optagelse sikrer, at din krop ikke er på overarbejde ved sengetid, og at du samtidig ikke går i seng på tom mave. Indholdet af proteinet kasein sørger for, at der hele tiden sendes mæthedshormoner til din hjerne. Den samme effekt kan man få, hvis man indtager yoghurt, hvorfor du sagtens kan skifte skyr ud med yoghurt.

  • Nyttigt indhold: Kasein

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat