figure figure

Dette gør en nat uden søvn ved dig og din krop

Skrevet af: Anne Larsen

En nat uden søvn er noget, som de fleste har prøvet, men det er ikke noget, man bør praktisere oftere end højst nødvendigt. Den manglende søvn kan nemlig påvirke dig både fysisk og psykisk. Og så er det selvfølgelig på sin plads at pointere følgende; søvn er ikke blot en fornøjelse, men også en nødvendighed.

I artiklen vil vi, på et niveau hvor alle kan være med, forklare, hvad der sker, når man ikke sover. Og bemærk så, at bivirkningerne typisk kun bliver værre, desto flere nætter man ikke sover.

Du kan opleve koncentrationsbesvær og kvalme

Det er med hjælpemidler som bl.a. kaffe og energidrik forholdsvis nemt at klare en nat uden søvn. Straks værre bliver det dog at komme igennem den næste dag, idet man bl.a. kan opleve koncentrationsbesvær og kvalme. Disse to symptomer vil helt naturligt gøre det svært at præstere i alle sammenhænge, hvad enten man skal på arbejde, skal skrive en skoleopgave eller på date.

Noget så simpelt som at koncentrere sig om at følge med i en film eller podcast kan være svært, hvis man ikke har sovet forrige nat. Måske oplever du endda, at dine sanser, ikke mindst din synssans, er svækket.

Det kan knibe med hukommelsen

En nat uden søvn kan ligeledes påvirke hukommelsen. Dette kan i sig selv føles meget ubehageligt, hvis man under normale omstændigheder har en god hukommelse og i øvrigt har styr på tingene.

Måske glemmer du en vigtig aftale. Det kan også være, at du har glemt, hvor du har lagt din mobil eller din husnøgle, selvom det kun er to minutter siden, at du lagde genstanden fra dig.

Det kan være svært at fungere socialt

Manglende søvn gør det også mere end svært at fungere i sociale sammenhænge. Det skyldes, at man ofte er plaget af træthed, uro i kroppen, koncentrationsbesvær og irritabilitet. Grundet symptomer som irritabilitet og koncentrationsbesvær kan der hurtigt opstå konflikter, hvis man forsøger at være social. Uden søvn kan man godt føle sig så træt og uoplagt, at man næsten ikke kan overskue at føre en samtale.

Det kan fremkalde stress og angst

En enkelt søvnløs nat er ikke decideret livsfarligt, men det kan godt være meget ubehageligt i den forstand, at søvnmanglen kan fremkalde stress og angst. Du kan f.eks. komme ud for rastløshed, uro i benene og en ekstra stor klump i halsen. Og fortsætter søvnproblemerne med stress- og angstproblemer til følge, så kan det også udvikle sig til depression. Depression er en alvorlig lidelse, hvorfor man bør reagere på sine symptomer, inden det får lov at udvikle sig.

Det kan svække immunforsvaret

Et svækket immunforsvar er også en af de mulige konsekvenser ved at kvitte søvnen. Og det er faktisk en ret alvorlig konsekvens, idet det svækkede immunforsvar har den betydning, at du er mere tilbøjelig til at blive ramt af infektioner med bakterier og virus.

Kroppen kan bekæmpe langt de fleste bakterier og virus og dermed holde dig sygdomsfri, men er forsvaret svækket, så er risikoen for at blive syg med f.eks. influenza betydeligt større end ellers.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat