figure figure

Sveder du om natten? Sådan undgår du at svede

Skrevet af: Anne Larsen

Det er både ubehageligt og frustrerende at vågne badet i sved nat efter nat. Det er et problem, som du bør tage seriøst, da det kan være et udtryk for alvorlige sygdomme som kræft, stress og angst.

Vi har nok alle prøvet at ligge og svede i sengen, fordi der har været for varmt i værelset, vi har sovet med en varm dyne eller med syntetisk nattøj. Det er der ikke noget unaturligt i, og det kan nemt afhjælpes. Du skal bare åbne vinduet eller slukke for radiatoren, vælge en tyndere dyne eller nattøj i for eksempel bomuld.

Hvis der ikke er en naturlig ydre grund til, at du sveder, bør du være meget opmærksom på, hvad det kan skyldes. I nogle tilfælde kan det nemlig være et tegn på alvorlig sygdom. Kræft i blodet og i lymferne giver sig for eksempel udtryk ved, at du sveder om natten, samtidig med at din hud klør meget.

Det behøver dog ikke kun at være alvorlige sygdomme, der får dig til at svede om natten. Hvis du for eksempel har influenza eller en anden sygdom, hvor du har feber, kan du også opleve, at du kommer til at svede meget om natten.


Sveder om natten grundet min dyne – hvad gør jeg?

Kender du det, at du vågner om natten og har det utroligt varmt. Du bliver nødt til at tage dynen af, men det er en anelse for koldt. Du står midt imellem at smide dynen og beholde den på; og nu er du for vågen til at atter at falde i søvn igen? Det er noget, som mange kan nikke genkendene til. Ofte handler sved om natten omkring valget af dyne. Er det ikke sygdomme, der får dig til at svede om natten, så kunne du overveje en kølende og åndbar dyne. Især åndbarheden er et nøgleord. Vi anbefaler nedenstående åndbar dyne, hvis du vil forsøge dig med en ny dyne.

Dyne med køligt fyld (Cool Comfort dyne)

Denne dyne er kølende og behagelig at have på, hvis man har tendenser til at svede en anelse for meget om natten. Dynen er endvidere blevet testet af uafhængige analyseinstitutter, og du er derfor sikret, at kvaliteten er af øverste skuffe.

  • Oeko-Tex certificeret
  • 100% allergivenlig
  • Størrelse: 135 x 200 cm

Vi må ikke gå på kompromis med søvnen, og derfor kan dette være med til at afhjælpe dig probleme med sved om natten.


Overgangsalderen giver sved om natten

Hvis du er kvinde og begynder at svede meget om natten, kan det være et tegn på, at du er kommet i overgangsalderen. Dine hormoner ændrer sig, når det sker. Det er med til at gøre, at din krop ikke kan styre varmereguleringen på samme måde, som den kunne tidligere. Du kan derfor opleve at komme til at svede meget på alle tider af døgnet – og altså også om natten.

Hvis du er på vej i overgangsalderen, vil du typisk også se andre symptomer som, at din menstruation stopper. Du kan dog godt være begyndt på overgangsalderen og få svedeture, før den stopper. Det er derfor ikke sikkert, at de to bliver kædet sammen.

Det er ikke kun, når du er i overgangsalderen, at der er gang i hormonerne. Det er der også, når du er gravid. Hvis du oplever at være meget plaget af sved om natten, når du skal have et barn, kan det derfor være forklaringen på det.

Stress, angst og medicin kan varme dig op om natten

Det er ikke for ingenting, at man taler om angstens sved. Hvis du lider af angst eller er meget stresset, kan det også være med til at gøre, at du kommer til at svede mere om natten. Det skyldes, at dine binyrer kommer på overarbejde, når du er stresset eller angst. Binyrerne producerer binyrebarkhormon, der er med til at varme kroppen op.

Nogle former for medicin har også den bivirkning, at du kommer til at svede mere, når du tager dem. Det er for eksempel antidepressiver.

Søg læge, hvis du er i tvivl om, hvorfor du sveder om natten

Hvis du pludselig og uden grund begynder at svede om natten, bør du altid gå til din læge. Da det kan være et symptom på noget mere alvorligt, er det en god ide, at du sørger for at få det undersøgt. Om ikke andet kan det være rart for dig at have forklaringen på, hvad det skyldes.

Den rigtige topmadras kan forhindre nattesved

I nogle tilfælde kan det, at du sveder om natten være så simpelt, som at du er kommet til at vælge en for varm topmadras til din seng. Topmadrasser af memoryskum varmer nemlig op, når du ligger på dem. Det kan være med til at gøre, at du kommer til at svede.

Har du tendens til at svede meget om natten, er det derfor en god ide, at du vælger en topmadras af latex, da den er fremstillet i et køligere materiale.

Kilder brugt til denne artikel om søvn og sved:

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat