Skrevet af: Anne Larsen
Det er ikke decideret farligt at sove dårligt fra tid til anden, men er der tale om et kronisk problem, så er man nødt til at tage det alvorligt. Søvnløshed i sig selv er alvorligt, men det kan faktisk udvikle sig til noget, der kan være endnu mere kritisk. Dette vil vi komme ind på i dette blogindlæg, hvor vi understreger vigtigheden af at tage sin søvn seriøst.
10-20 % af befolkningen lider af søvnløshed
Omkring 10-20 % lider af søvnløshed i en eller anden grad. En stor andel af disse har haft søvnproblemer i mange år, og næsten lige så mange har gjort brug af sovemedicin i en kortere eller længere periode. Der bør derfor ikke herske nogen tvivl om, at søvnløshed ikke kun er et problem for den enkelte, men også for samfundet. Søvnløshed kan føre til mange fysiske og psykiske sygdomme, som kan koste arbejdsmarkedet såvel som sundhedsvæsenet dyrt.
Det kan påvirke dig psykisk
Søvnløshed rammer først og fremmest den plagede psykisk – nogle mere end andre.
De psykiske konsekvenser af søvnløshed kan være mange. Det er f.eks. ikke unormalt, at den plagede udvikler angst og / eller depression i en eller anden grad. Angst og depression vil blot være med til at forringe søvnen yderligere, hvorfor der typisk vil dannes en ond cirkel.
Søvnløshed kan også påvirke dig i den forstand, at du lettere bliver stresset, har sværere ved at koncentrere dig og i øvrigt ikke har så meget tålmodighed som normalt. Alt dette kan gøre det markant sværere at få et socialt liv såvel som et arbejdsliv til at fungere. Det kan i det store hele forhindre dig i at være den person, som du ønsker at være.
Mulige psykiske konsekvenser:
- Øget stressniveau
- Mindre overskud
- Mindre tålmodighed
- Dårligt humør
- Øget risiko for angst
- Øget risiko for depression
Der kan også være fysiske konsekvenser
Selvom det som udgangspunkt er lettere at behandle fysiske end psykiske udfordringer, så kan de fysiske konsekvenser være meget alvorlige. Længerevarende søvnproblemer kan nemlig skabe øget risiko for at udvikle forskellige sygdomme. Nogle af sygdommene er så alvorlige, at de kan være livstruende, hvorfor den fysiske påvirkning bør tages alvorligt – på samme måde som de psykiske.
Alene et par nætter med dårlig søvn kan fremkalde nogle fysiske symptomer, men det er typisk først kritisk, når det drejer sig om vedvarende og måske tiltagende søvnproblemer.
Mulige fysiske konsekvenser:
- Rystende hænder
- Hovedpine
- Muskelømhed
- Øget risiko for blodpropper, sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme etc.
Din vigtigste opgave: Find kilden til dine søvnproblemer
Nu bliver du højst sandsynligt sat på en svær opgave. Din opgave bliver nemlig at finde kilden eller kilderne til dine søvnproblemer. Der vil nemlig altid være en mere eller mindre logisk grund til, at man sover dårligt. Og kender du kilden, så har du markant lettere ved at reagere på problemet.
Vi kan desværre ikke komme med et konkret svar på, hvorfor du har udviklet søvnproblemer. Herunder kommer der dog nogle mulige forklaringer:
- Stress
- Følelsesmæssige forhold
- Koffein inden sengetid
- Rodet døgnrytme
- Forkert seng og / eller madras
- Dårlig kropsholdning
- Støj
- Lys
Du kan med god grund tale med en læge eller psykolog, hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan man finder årsagerne til ens søvnproblemer. Fageksperten kan også hjælpe dig med at sikre en bedre søvn. Du kan også overveje at besøge en søvnklinik.