figure figure

Derfor er søvnmangel dødsensfarligt

Skrevet af: Anne Larsen

Det har store konsekvenser for dit helbred og dit udseende, hvis du ikke får sovet nok. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer at få en god lang søvn hver nat.

De fleste kommer i løbet af livet til at lide af søvnmangel. Det kan være i forbindelse med en travl periode på arbejdet, hvor du har svært ved at sove, fordi du er stresset, eller fordi du simpelthen er nødt til at holde dig vågen for at kunne arbejde. Det kan også være i forbindelse med, at du er på festival og er oppe hver nat for at feste. Eller det kan være i forbindelse med, at du har fået små børn, der vågner flere gange i løbet af natten.

Lige meget hvorfor du ikke kan sove, er det vigtigt, at du tager det alvorligt. Det er nemlig meget skadeligt, hvis du lider af søvnmangel i længere tid. Det er både på den korte bane i forhold til, at du for eksempel i langt højere grad kan komme ud for et færdselsuheld og på den lange bane, da søvnmangel kan føre til en række forskellige sygdomme.

Som voksen bør du derfor mindst have 6,5 til 7,5 timers søvn hver nat for ikke at få nogle af de komplikationer og problemer, der er i forbindelse med søvnmangel.

Hjernen ødelægger sig selv ved længere søvnmangel

Et af de mest skræmmende eksempler i forhold til, hvad der sker med vores kroppe, hvis vi ikke får nok søvn, er, at vores hjerner højst sandsynligt begynder at ødelægge sig selv. Nogle af de celler, der normalt rydder op i forbindelser i hjernen, som vi ikke bruger, bliver langt mere aktive, hvis vi ikke sover. Dermed vil de begynde at ødelægge flere forbindelser, end hvad der er nødvendigt.

Forsøgene er indtil videre kun udført på mus, men forskere har en teori om, at det også er gældende for mennesker. De mener derfor, at det er meget muligt, at søvnmangel også kan kædes sammen med en øget risiko for alzheimers.

Søvnmangel øger risikoen for kræft og knogleskørhed

Et andet meget alvorligt problem ved søvnmangel er, at det muligvis kan øge risikoen for kræft og knogleskørhed. Et forsøg med rotter har vist, at deres indhold af mineraler i knoglerne faldt, hvis de ikke fik nok søvn. Teorien er, at det samme er tilfældet med mennesker, og dem, der ikke sover nok, derfor vil have en større risiko for knogleskørhed.

En anden undersøgelse af 1240 patienter med endetarmskræft har vist, at omkring 27 % af dem havde sovet under seks timer om natten. Det får forskerne til at tro, at der sker noget i vores kroppe, når vi ikke sover, der øger risikoen for, at vi får kræft.

Du får oftere influenza, hvis du ikke sover nok

I den mere milde, men stadig kedelige ende, vil du øge din risiko for influenza betydeligt, hvis du ikke får sovet nok. Når vi sover, lader vores immunforsvar op, så det er klar til at tage imod de mange udfordringer, som livet byder det. Hvis du ikke hviler ordentligt ud hver nat, vil dit immunforsvar derfor ikke få den hvile, som det har brug for, og du vil i højere grad blive ramt af influenza, forkølelse og andre irriterende sygdomme.

Du bliver fed og rynket af at sove for lidt

Det har ikke kun konsekvenser for dit indre, at du ikke får sovet nok. Det har faktisk også konsekvenser for dit ydre. Når du ikke sover nok i en længere periode, vil det nemlig også ændre på de hormoner, der regulerer din sult og din mæthedsfornemmelse.

Det gør, at det hormon, der gør dig mæt, ikke fungerer lige så godt. Du vil derfor være mere sulten og i højere grad have lyst til fastfood og slik. Det sætter sig som bekendt på sidebenene, og du vil derfor opleve at tage på, hvis du har en periode, hvor du lider af søvnmangel.

Derudover får søvnmangel dig generelt til at se ældre ud. Du får flere rynker og en dårligere elasticitet i huden, hvis du ikke sover nok. Det er altså ikke for ingenting, at man taler om, at du skal huske at få din skønhedssøvn.

Risikoen for at køre galt er langt større, når du ikke sover nok

Mange af de sygdomme og eftervirkninger ved at sove for lidt er nogle, der kommer over tid. Der er dog også en meget vigtig faktor at tage med i forhold til søvnmangel, som kan påvirke dit liv nu og her. Det er, at din risiko for at køre galt i bil bliver meget højere.

Når du ikke har sovet i over 18 timer, kommer din krop til at fungere, som om du har en promille på 0,5. Jo længere tid du ikke har sovet, des dårligere vil du derfor naturligvis være til at køre bil. Undersøgelser har derfor også vist, at du har tre gange så høj risiko for at køre galt, når du ikke har sovet nok.

Kilder:

https://www.sondagsavisen.dk/familien/2016-03-20-6-skraemmende-effekter-af-sovnmangel/

http://livsstil.tv2.dk/sundhed/2016-09-12-danskere-doer-af-soevnmangel-her-er-tricket-der-kan-faa-dig-i-dyb-soevn-paa-et

https://shero.dk/hverdag/det-sker-der-med-din-krop-hvis-du-ikke-sover/

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat