figure figure

Derfor bør man behandle søvnproblemer uden medicin

Skrevet af: Anne Larsen

I dag findes der et væld af måder, hvorpå man kan behandle – og i bedste fald kurere – søvnløshed og andre søvnproblemer. Selvom der efterhånden findes et væld af alternativer til sovemedicin, så er der fortsat mange, der sætter deres lid til medicinske produkter. Det er måske det nemme valg, men det er ikke altid den bedste løsning. I artiklen kommer vi med nogle bud på, hvorfor den medicinske vej ikke altid er den rigtige.

Din læges eller psykologs faglige vurdering bør i øvrigt altid vægtes højest.

Der kan være mange bivirkninger ved sovemedicin

Adskillige tusinde danskere lider af søvnproblemer og af deciderede søvnsygdomme såsom insomnia og narkolepsi. Nogle af dem har måske været forbi en søvnklinik, mens andre har valgt at satse på, at medicin vil kunne løse deres udfordringer.

Dem der har erfaring med sovemedicin har højst sandsynligt erfaret, at der er mange bivirkninger forbundet med denne type medicin. Og i nogle tilfælde er bivirkningerne så slemme, at virkningen ikke opvejer bivirkningerne. I sådanne tilfælde bør man prøve noget andet end sovemedicin.

Blandt de mest almindelige bivirkninger kan der nævnes følgende:

  • Afhængighed
  • Svimmelhed
  • Døsighed
  • Kvalme
  • Hovedpine

Døjer du netop med ovenstående, så kan det meget vel skyldes bivirkningerne fra det sovemedicin, du tager efter lægens anvisning. Ved længerevarende og slemme bivirkninger bør man kontakte egen læge.

Sovemedicin er ikke den ideelle langsigtede løsning

En af udfordringerne ved at tage sovemedicin er, at det ikke er noget, der kan blive ved. Virkningen mod søvnløshed forsvinder i mange tilfælde efter et par uger, hvorfor denne medicintype kun bør fungere som en nødløsning – og kun tages i kortere perioder.

Problemet ved at tage medicin i en længere periode er, at det kan skabe en afhængighed, der er svær at komme ud af. Din læge kan vejlede dig i at trappe ud af din medicin, hvis du har erfaret, at medicin ikke er det rigtige for dig.

Det er ofte mere effektivt at fokusere på de bagvedliggende årsager

Medmindre man lider af deciderede søvnsygdomme, så vil man højst sandsynligt kunne behandle ens søvnproblemer uden medicin. Det kan man gøre ved at undersøge, hvad der ligger til grund for, at man sover dårligt. Når du kender årsagen, så kan du handle på noget konkret, og du er dermed et stort skridt tættere på at få din gode nattesøvn tilbage.

Sover man dårligt hver eneste nat, så kan der med stor sandsynlighed være en psykisk grund til det. Det kan f.eks. være, at du er i sorg efter et dødsfald i familien, at du er stresset pga. et ekstraordinært stort pres fra både arbejdsgiver og din familie, at du har en ustabil økonomi eller noget helt fjerde. Når man står i det, så kan det være svært at se en vej ud af det, men i mange tilfælde kan man behandle sådanne psykiske udfordringer. Ligger der noget psykisk til grund for dine søvnproblemer, så anbefaler vi at opsøge en psykolog med speciale i de konkrete problemstillinger, hvad enten det drejer sig om sorg, stress eller angst.

Tilmeldig dig vores nyhedsbrev

Chat med en sengevejleder chat